Follow us

Η εγκυμοσύνη μας γερνάει; Τι δείχνει νέα μελέτη

Κάθε εγκυμοσύνη συνδέεται με επιπλέον δύο έως τρεις μήνες βιολογικής γήρανσης, λένε οι ερευνητές

MissBloom TEAM
εγκυμοσυνη istock

Η εγκυμοσύνη είναι το θαύμα της βιολογίας, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει ένα τίμημα. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ήταν έγκυες έδειξαν περισσότερα σημάδια βιολογικής γήρανσης σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είχαν μείνει ποτέ έγκυες στο παρελθόν. Όσες περισσότερες ήταν οι εγκυμοσύνες σε μια γυναίκα, τόσο πιο γρήγορος ήταν ο ρυθμός βιολογικής γήρανσής της.

"Μαθαίνουμε ότι η εγκυμοσύνη έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο σώμα", λέει ο Calen Ryan, συνεργάτης ερευνητής στο Κέντρο Γήρανσης του Πανεπιστημίου Columbia στο Mailman School of Public Health. "Δεν είναι όλα κακά, αλλά φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών και τη θνησιμότητα από κάθε αιτία".

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Columbia Mailman School of Public Health στη Νέα Υόρκη εξέτασαν τα αναπαραγωγικά ιστορικά και δείγματα DNA από 1.735 άτομα σε μια μακροπρόθεσμη, συνεχή έρευνα υγείας στις Φιλιππίνες για να διερευνήσουν την επίδραση που έχει η εγκυμοσύνη στη διαδικασία γήρανσης.

Υπολόγισαν τη βιολογική ηλικία των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας έξι διαφορετικά "επιγενετικά ρολόγια" - γενετικά εργαλεία που υπολογίζουν τη βιολογική ηλικία με βάση τα πρότυπα μιας διαδικασίας που ονομάζεται μεθυλίωση DNA (η πιο γνωστή μορφή μεθυλίωσης, σημαντική για τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης και της επιγενετικής κληρονομικότητας).

Η μελέτη στην οποία συμμετείχαν 825 νεαρές γυναίκες διαπίστωσε ότι κάθε μεμονωμένη εγκυμοσύνη που ανέφερε μια γυναίκα, συνδέθηκε με επιπλέον δύο έως τρεις μήνες βιολογικής γήρανσης και οι γυναίκες που ανέφεραν ότι ήταν έγκυες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης έξι ετών εμφάνισαν μεγαλύτερη αύξηση στη βιολογική γήρανση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ