Follow us

Εσύ θα φτιάξεις τα εύκολα "λαζαράκια" του Γιώργου Τσούλη; Η γλυκιά παράδοση για το Σάββατο του Λαζάρου

Η συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

λαζαράκια istock

Τα λαζαράκια είναι μια πασχαλινή παράδοση που κρατά χρόνια και τείνει να γίνει από τις αγαπημένες για παιδιά και μεγάλους. Παραδοσιακά λοιπόν, το Σάββατο του Λαζάρου (πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα) τα σπίτια μοσχοβολούν από το φρέσκο ζυμάρι και τα μικρά αφράτα και γλυκά ψωμάκια που είναι γνωστά ως "λαζαράκια".

Ο Γιώργος Τσούλης μάς δίνει την πιο εύκολη συνταγή για να τα κάνεις και εσύ, εύκολα, γρήγορα και πεντανόστιμα.

Υλικά:

  • 200 ml νερό
  • 80 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 14 γρ. μαγιά, ξερή
  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 30 ml ηλιέλαιο
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο, τριμμένο
  • ½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • 100 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα (για τη γέμιση)
  • 50 γρ. σταφίδες, ξανθές
  • Στικ γαρύφαλλου, για τα μάτια

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ, ρίχνεις το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύεις με ένα σύρμα χειρός και αφήνεις το μείγμα για 5 λεπτά, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Έπειτα, προσθέτεις το αλεύρι, το ηλιέλαιο, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ζυμώνεις με το γάντζο, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργήσεις ένα λείο ζυμάρι. Το αφήνεις να φουσκώσει για 1 ώρα.

Σε ένα μπολ, αδειάζεις τα καρύδια και τις σταφίδες, ανακατεύεις με ένα κουτάλι και αφήνεις στην άκρη.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα. Μόλις φουσκώσει η ζύμη, κόβεις σε κομμάτια των 50 γρ και τα σχηματίζεις σε μπαλάκια. Από το κάθε μπαλάκι χωρίζεις τα 40 γρ. για το σώμα και τα 10 γρ. για τα χεράκια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγεις τα 40 γρ. σε οβάλ σχήμα διαμέτρου 15 εκ., με ένα πλάστη. Απλώνεις 2 κ.γ. από τη γέμιση στην επιφάνεια της ζύμης και κλείνεις καλά. Με την υπόλοιπη ζύμη (τα 10 γρ.) φτιάχνεις 2 χεράκια τα οποία περνάς χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά.

Τοποθετείς από 2 γαρύφαλλα για τα μάτια και μεταφέρεις το λαζαράκι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνεις την ίδια διαδικασία για την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση. Ψήνεις για 30 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr