Στον μεγάλο χάρτη της κλιματικής κρίσης, η διατροφή ίσως φαίνεται μια μικρή λεπτομέρεια. Κι όμως, οι καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν σε βάθος την υγεία του πλανήτη. Και κάπου ανάμεσα σε νέες τάσεις και διατροφικές εμμονές, υπάρχει κάτι παλιό, γνώριμο αλλά και απροσδόκητα πρωτοποριακό: τα όσπρια. Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα αναδεικνύει όλο και περισσότερο τον ρόλο των οσπρίων ως πρωταγωνιστών της βιώσιμης διατροφής. Οι εν λόγω διαχρονικές τροφές, τόσο οικείες όσο και παρεξηγημένες, είναι θρεπτικές, οικονομικές, χορταστικές και, όπως αποδεικνύεται, εξαιρετικά φιλικές προς το περιβάλλον. Ειδικά όταν προέρχονται από καλλιέργειες που σέβονται τη γη και τους ανθρώπους.
Αυτό ακριβώς κάνει η άροσις, μια ελληνική εταιρεία που εδώ και δεκαετίες αφιερώνεται στην παραγωγή αυθεντικών, παραδοσιακών οσπρίων με περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη. Σε συνεργασία με επιλεγμένους καλλιεργητές σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ελλάδας, προσφέρει προϊόντα όπως οι φακές Λάρισας, το ρεβίθι Γρεβενών ή το φασόλι Πρεσπών, όλα καλλιεργημένα με φυσικές μεθόδους, χωρίς υπερβολική χρήση λιπασμάτων και με σεβασμό στη βιοποικιλότητα του κάθε τόπου.
Και κάπως έτσι, αυτά τα απλά υλικά από ελληνικά χωράφια μετατρέπονται σε διατροφικές επιλογές με πραγματικό αποτύπωμα. Ή μάλλον… με μηδαμινό αποτύπωμα. Παρακάτω, θα βρεις 5 ενδιαφέροντα trivia για τη σχέση των οσπρίων με την κλιματική αλλαγή και γιατί αξίζει να τα επιλέγουμε για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
1. Η φακή είναι το πιο "πράσινο" τρόφιμο στον πλανήτη
Σε συγκριτική ανάλυση 20 διαφορετικών τροφίμων που έγινε από τον οργανισμό Environmental Working Group ("Meat Eater’s Guide"), η φακή αναδείχθηκε ως το τρόφιμο με το χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα. Συγκεκριμένα, έχει 40 φορές μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση από το αρνί, που βρίσκεται στο αντίθετο άκρο της λίστας.
Τι είναι το ανθρακικό αποτύπωμα
Το ανθρακικό αποτύπωμα μετρά την ποσότητα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται σε όλα τα στάδια της παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης μιας τροφής. Όσο μικρότερο, τόσο πιο φιλικό προς το περιβάλλον το τρόφιμο. Και τα όσπρια, με προεξάρχουσα τη φακή, είναι "πρωταθλητές" σε αυτόν τον τομέα. Τα φασόλια επίσης τερματίζουν πολύ χαμηλά στην κατάταξη.
Όταν λοιπόν βάζεις φακές ή φασόλια στο τραπέζι σου, μειώνεις ασύγκριτα τις εκπομπές CO₂ της διατροφής σου. Και όταν προέρχονται από την άροσις, που διαλέγει τις κορυφαίες σοδειές και συσκευάζει φρέσκα προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς, ξέρεις ότι κάθε μερίδα έχει και γευστικό, αλλά και οικολογικό νόημα.
2. Δεν χρειάζονται νιτρικά λιπάσματα
Σε αντίθεση με τις περισσότερες καλλιέργειες που βασίζονται σε νιτρικά λιπάσματα, τα όσπρια ανήκουν στα ψυχανθή. Αυτό σημαίνει ότι έχουν τη μαγική ικανότητα να προσλαμβάνουν άζωτο από την ατμόσφαιρα, χάρη στη συνεργασία τους με ειδικούς μικροοργανισμούς που "κατοικούν" στις ρίζες τους. Αποτέλεσμα; Δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου χημικά λιπάσματα, γεγονός που μειώνει εντυπωσιακά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Θυμήσου πως τα νιτρικά λιπάσματα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή υποξειδίου του αζώτου, ενός αερίου του θερμοκηπίου που είναι 300 φορές πιο ισχυρό από το CO₂. Τα βιολογικά όσπρια της άροσις, που καλλιεργούνται χωρίς χημικά λιπάσματα και με οικολογική φροντίδα, αξιοποιούν ακριβώς αυτή την ιδιότητα και κάνουν τη βιωσιμότητα πράξη, όχι μόδα.
3. Το ρεβίθι, το πιο "ανάλαφρο" όσπριο για το κλίμα
Ανάμεσα στις γεωργικές καλλιέργειες, το ρεβίθι ξεχωρίζει για τις εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές υποξειδίου του αζώτου (N₂O), ενός αερίου του θερμοκηπίου που είναι έως και 300 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. Τα ρεβίθια, ως ψυχανθή, έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και δεν απαιτούν χημικά αζωτούχα λιπάσματα, τα οποία είναι η βασική πηγή εκπομπών N₂O στις περισσότερες καλλιέργειες.
Η άροσις, αξιοποιώντας αυτή τη φυσική ιδιότητα, επιλέγει βιολογικές καλλιέργειες ρεβιθιών σε μικροκλίματα που ενισχύουν τη βιωσιμότητα, χωρίς εξάντληση υδάτινων πόρων και με αυστηρό έλεγχο υγρασίας. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν με εξαιρετικά μικρό οικολογικό αποτύπωμα, από τη γη ως το τραπέζι.
Κάθε σοδειά δοκιμάζεται και επιλέγεται με φροντίδα: δοκιμές "στην κατσαρόλα", χειροδιαλογή πριν τη συσκευασία, και φρεσκάδα που διατηρεί τη γεύση και τη διατροφική αξία. Έτσι, τα ρεβίθια της άροσις δεν είναι μόνο νόστιμα και θρεπτικά, είναι και μια καθημερινή πράξη υπέρ του κλίματος.
4. Είναι τοπικά και αυτό κάνει διαφορά
Τα όσπρια, εκτός του ότι δεν χρειάζονται λιπάσματα, είναι και λιγότερο απαιτητικά σε νερό και ενέργεια σε σχέση με την κτηνοτροφία ή άλλες εντατικές καλλιέργειες. Αλλά αυτό που τα κάνει πραγματικά να ξεχωρίζουν είναι η δυνατότητα να καλλιεργούνται σε τοπικό επίπεδο, με ελάχιστη ανάγκη για μεταφορά και χωρίς μεγάλη εξάρτηση από παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η τοπικότητα σημαίνει μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα, λιγότερες μετακινήσεις, λιγότερα καύσιμα, λιγότερες εκπομπές CO₂.
Ταυτόχρονα, σημαίνει στήριξη της τοπικής οικονομίας, διατήρηση της αγροτικής ζωής και των παραδοσιακών ποικιλιών κάθε περιοχής. Η άροσις εφαρμόζει αυτό το μοντέλο στην πράξη: συνεργάζεται με παραγωγούς σε επιλεγμένα μικροκλίματα (Πρέσπες, Γρεβενά, Λάρισα), ενισχύοντας οικολογικά ευαίσθητες περιοχές και κρατώντας όλη την αλυσίδα παραγωγής εντός Ελλάδας. Η εντοπιότητα, σε αυτή την περίπτωση, είναι μια βαθιά πράξη βιωσιμότητας με ανθρώπινο πρόσωπο.
5. Είναι μικρές πράξεις, με μεγάλη επίδραση
Κάθε πιάτο φακές, κάθε σαλάτα με φασόλια, κάθε μερίδα ρεβιθιού είναι μια μικρή "δήλωση" ότι νοιάζεσαι για το περιβάλλον. Και όταν αυτό γίνεται μαζικά, η επίδραση είναι πολλαπλάσια. Δεν χρειάζεται να γίνεις ακτιβιστής αλλά απλά να μαγειρέψεις με πιο έξυπνα κριτήρια. Η άροσις, με την καινοτόμα της συσκευασία όπου αναγράφεται ο παραγωγός, η περιοχή και όλες οι βασικές πληροφορίες, σε φέρνει πιο κοντά στην προέλευση και την αξία της κάθε μερίδας. Έτσι, κάθε επιλογή αποκτά πρόσωπο, ιστορία και ουσία.
Μάθε περισσότερες πληροφορίες για τα όσπρια της άροσις στο arosis.gr
Πηγή: shape.gr