Για δεκαετίες, τα αυγά θεωρούνταν διατροφικός "ύποπτος" για την αύξηση της κακής χοληστερόλης (LDL) και την πρόκληση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας έρχεται να ανατρέψει αυτή την αντίληψη, με αποδείξεις. Δημοσιευμένη στο American Journal of Clinical Nutrition, η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο αυγών την ημέρα όχι μόνο δεν αυξάνει την LDL χοληστερόλη, αλλά μπορεί και να τη μειώσει, αρκεί η υπόλοιπη διατροφή να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά. "Όταν πρόκειται για το πρωινό σας, δεν είναι τα αυγά που πρέπει να σας ανησυχούν, αλλά το μπέικον ή τα λουκάνικα που τα συνοδεύουν", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Jon Buckley.
Πώς έγινε η μελέτη;
Στην έρευνα συμμετείχαν 61 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18–60 ετών, με μέσο επίπεδο LDL χοληστερόλης στα 105 mg/dL, τιμή που θεωρείται ήδη στα όρια κινδύνου, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τρεις διαφορετικές διατροφές, με διάρκεια πέντε εβδομάδες για κάθε μία, σε κυκλική εναλλαγή ώστε να ελαχιστοποιηθούν εξωτερικοί παράγοντες:
- Διατροφή με υψηλή διατροφική χοληστερόλη και χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, περιλαμβάνοντας 2 αυγά την ημέρα.
- Διατροφή με χαμηλή χοληστερόλη αλλά υψηλά κορεσμένα λιπαρά, χωρίς αυγά.
- Διατροφή με υψηλή χοληστερόλη και υψηλά κορεσμένα λιπαρά, περιλαμβάνοντας μόνο 1 αυγό την εβδομάδα.
Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr