Follow us

Ποια είναι η καλύτερη ώρα να τρώμε φρούτα σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Η σωστή ώρα κατανάλωσης βοηθά όχι μόνο στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών τους αλλά και στην απώλεια βάρους.

MissBloom TEAM
fruits Unsplash

Τα φρούτα είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής, όχι μόνο επειδή είναι φυσικά γλυκά και γευστικά, αλλά και γιατί αποτελούν πηγή πολύτιμων βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Ωστόσο, πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί: ποια είναι η κατάλληλη ώρα να τα καταναλώνουμε; Οι μαμάδες συνήθως τα φέρνουν μετά το γεύμα. Το ίδιο φαίνεται να υποστηρίζει και το savoir faire ενός επίσημου γεύματος. Πόσο δίκιο έχουν όμως;

Τρώγοντας φρούτα μετά το γεύμα: Μια συνήθεια που θέλει προσοχή

Αρκετοί καταναλώνουν φρούτα αμέσως μετά το κυρίως γεύμα πιστεύοντας ότι "βοηθούν στην πέψη". Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα:

Δυσπεψία και φούσκωμα: Τα σάκχαρα των φρούτων δεν απορροφώνται εύκολα όταν το στομάχι είναι ήδη γεμάτο, οδηγώντας σε ζύμωση και παραγωγή αερίων.

Αίσθημα βάρους: Οι φυτικές ίνες των φρούτων απορροφούν υγρά, αυξάνοντας τον όγκο τους στο στομάχι και προκαλώντας δυσφορία.

Κίνδυνος υπερβολής: Μετά από ένα πλήρες γεύμα, η προσθήκη φρούτων μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση θερμίδων, κάτι που δεν βοηθά ιδιαίτερα όσους προσπαθούν να διαχειριστούν το βάρος τους.

Τελικά, ποια είναι η ιδανική ώρα για να καταναλώσουμε φρούτα;

Η καλύτερη στιγμή για να απολαύσουμε φρούτα είναι είτε μία ώρα πριν από το γεύμα, είτε δύο με τρεις ώρες μετά. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να απορροφήσει πλήρως τα θρεπτικά συστατικά τους, χωρίς παρεμβολές από άλλα τρόφιμα. Επίσης:

Το πρωί, με άδειο στομάχι, τα φρούτα παρέχουν φυσικά σάκχαρα που ενεργοποιούν τον οργανισμό.

Πριν από το μεσημεριανό, βοηθούν στη μείωση της όρεξης και στη διαχείριση των ποσοτήτων που καταναλώνουμε.

Ως απογευματινό σνακ, αποτελούν μια ελαφριά και υγιεινή επιλογή, ιδιαίτερα για παιδιά.

Ποια φρούτα να επιλέξεις και πότε να προσέχεις

Τα φρεσκοκομμένα φρούτα είναι προτιμότερο να καταναλώνονται αμέσως μετά το κόψιμο, καθώς έτσι διατηρούν τη μέγιστη θρεπτική τους αξία.

Τα φρούτα με άδειο στομάχι, καλό είναι να αποφεύγονται συγκεκριμένα είδη, όπως οι μπανάνες, οι ντομάτες, τα λωτούς και τα εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλια, μανταρίνια), καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν οξύτητα ή στομαχική ενόχληση σε πιο ευαίσθητους οργανισμούς.

Τι να γνωρίζουν οι γονείς και όσοι έχουν ευαισθησίες

Τα φρούτα είναι σημαντικά για τη διατροφή των παιδιών, αλλά καλό είναι να προσφέρονται ως ξεχωριστά γεύματα ή σνακ – όχι σαν επιδόρπιο μετά από μεγάλο γεύμα.

Για άτομα με διαβήτη τύπου 2, η κατανάλωση φρούτων μαζί με άλλα τρόφιμα βοηθά στη σταδιακή απορρόφηση των σακχάρων και στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα.

Συνιστάται η αποφυγή φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε εγκυμονούσες με διαβήτη κύησης. Αντιθέτως, προτείνονται επιλογές όπως το γκρέιπφρουτ, τα πράσινα μήλα και το ροδάκινο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr