Αν ανήκεις κι εσύ στους λάτρεις του τσαγιού matcha, σίγουρα ξέρεις πόσο χαλαρωτικό αλλά και ενεργητικό μπορεί να γίνει το καθημερινό σου ρόφημα. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες για την υγεία σου. Όπως εξηγεί η Dr. Sophie Dix, επικεφαλής ιατρικού περιεχομένου στο ZipHealth, στην Daily Mail: "Αν πίνεις πολύ matcha, μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία από έλλειψη σιδήρου, κάτι που θέτει σε κίνδυνο όσους έχουν ήδη χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή ακολουθούν φυτοφαγική διατροφή".
Το πρόβλημα βρίσκεται στις ταννίνες και κατεχίνες, συστατικά που περιέχονται στο matcha και παρεμποδίζουν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου, δηλαδή του σιδήρου που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα. Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όταν πίνεις matcha μαζί με το γεύμα ή αμέσως μετά, μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα σιδήρου που μπορεί να αξιοποιήσει ο οργανισμός σου.