istock
Τα μελομακάρονα είναι ίσως το πιο αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων. Αρωματικά, ζουμερά, με άρωμα πορτοκαλιού και μπαχαρικών, έχουν συνδεθεί με οικογενειακές στιγμές, παλιές συνταγές και γεμάτα τραπέζια. Ωστόσο, αποτελούν και ένα γλυκό με αρκετές θερμίδες, αφού παραδοσιακά περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, ελαιολάδου και φυσικά σιροπιού.
Για όσους θέλουν να απολαύσουν τη γεύση αλλά με λιγότερες θερμίδες και πιο "ελαφριά" αίσθηση, τα light μελομακάρονα είναι μια τέλεια λύση. Με μικρές έξυπνες αλλαγές, μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικό αποτέλεσμα χωρίς να θυσιάσουμε άρωμα ή υφή.
Τι αλλάζουμε σε σχέση με την κλασική συνταγή
Για να μειώσουμε θερμίδες αλλά να κρατήσουμε τη γεύση, οι βασικές αλλαγές είναι τρεις:
1. Λιγότερο λάδι: Χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα ελαιολάδου και τη συμπληρώνουμε με λίγο γιαούρτι, που μειώνει θερμίδες αλλά κρατάει ζουμερό το μελομακάρονο.
2. Λιγότερη ζάχαρη στο μείγμα: Αντί για 150–200γρ. ζάχαρη, χρησιμοποιούμε 60–80γρ και η γλύκα θα έρθει κυρίως από το μέλωμα.
3. Ελαφρύτερο σιρόπι: Χωρίς ζάχαρη, μόνο με μέλι και νερό για να μειωθούν οι θερμίδες και η επιβάρυνση στο στομάχι.
Με αυτές τις προσαρμογές, κάθε κομμάτι μπορεί να φτάσει περίπου 90–110 θερμίδες, αντί για 150–200 της παραδοσιακής εκδοχής.
Η light συνταγή για μελομακάρονα
Υλικά:
Για τη ζύμη
- 250 ml ελαιόλαδο
- 120 ml χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 60–80 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. σόδα
- 500–520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό (μειώνει το λάδι, διατηρεί τη ζουμερή υφή)
Για το light σιρόπι
- 250 ml νερό
- 120–150 γρ. μέλι
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 1 ξυλάκι κανέλας
Για το σερβίρισμα
80 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το νερό με τη φλούδα πορτοκαλιού και την κανέλα. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει καλά. Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο όταν μπαίνουν τα ζεστά μελομακάρονα.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και το γιαούρτι. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το μπέικιν και τη σόδα. Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη, μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Δεν ζυμώνουμε πολύ για να μην σφίξει.
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και δίνουμε οβάλ σχήμα. Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια με ένα πιρούνι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20–22 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.
Με το που βγουν ζεστά από τον φούρνο, τα βουτάμε για 5–8 δευτερόλεπτα στο κρύο σιρόπι. Τα ακουμπάμε σε σχάρα και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια.
Γιατί είναι πιο light;
Τα light μελομακάρονα έχουν λιγότερη ζάχαρη στη ζύμη, ελαφρύ σιρόπι μόνο με μέλι (όχι με ζάχαρη), μικρότερη ποσότητα λαδιού, σταθερή υφή χάρη στο γιαούρτι και τέλος περισσότερο άρωμα και λιγότερη περιττή γλύκα.
Έχουν τελικά λιγότερες θερμίδες, πιο ελαφριά αίσθηση μετά την κατανάλωση και πιο "φρέσκια" γεύση που θυμίζει τα κλασικά αλλά χωρίς το βάρος τους.
Τα light μελομακάρονα δείχνουν πως μπορούμε να απολαμβάνουμε τα παραδοσιακά γλυκά μας χωρίς να κάνουμε υπερβολές. Αρκεί να προσαρμόσουμε τις ποσότητες, να μειώσουμε τη ζάχαρη και να δώσουμε χώρο σε πιο φυσικά υλικά. Η συνταγή αυτή προσφέρει την ίδια εορταστική μυρωδιά, την ίδια γευστική "νοσταλγία", αλλά με πιο ισορροπημένο θερμιδικό προφίλ. Είναι ιδανικά για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά και για παιδιά που θέλουν κάτι γλυκό χωρίς υπερφορτωμένο λίπος ή ζάχαρη.
Με μικρές αλλαγές μπορούμε να φτιάξουμε γλυκά που είναι αληθινή απόλαυση, αλλά και πιο φιλικά στο σώμα - ειδικά την περίοδο των γιορτών, που όλοι θέλουμε λίγο… από όλα αλλά χωρίς ενοχές.
Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, ΜSc, MBA, SRD.
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο Σώμα Υγιές www.somaygies.gr
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr