Follow us

5 σοβαρά προβλήματα υγείας από την καθιστική ζωή – και τι μπορείς να κάνεις

Μάθε ποιες είναι οι συνέπειες της καθιστικής ζωής και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις.

5 σοβαρά προβλήματα υγείας από την καθιστική ζωή – και τι μπορείς να κάνεις

Συνεργάστηκαν οι Δημήτρης Μαντζιάρας, ορθοπαιδικός χειρουργός (www.amiship.gr) και Χάρης Μανουσάκης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής (University of Nortumbria at Newcastle)

Η καθιστική ζωή, δηλαδή η υπερβολική έλλειψη δραστηριότητας σε κάνει επιρρεπή σε ασθένειες, όπως οι παθήσεις της καρδιάς και η παχυσαρκία. Επίσης, μπορεί επίσης να βλάψει τον εγκέφαλο και κάποια όργανα του σώματός σου και να διαταράξει τον ύπνο σου. Μπορεί ακόμη και να κάνει πιο σύντομη τη ζωή σου: οι γυναίκες που περνούν καθιστές πάνω από 6 ώρες την ημέρα διατρέχουν περίπου 40% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, όποιο κι αν είναι το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης, σε σχέση με όσες περνούν λιγότερες από 3 ώρες καθιστές την ημέρα. «Το ανθρώπινο σώμα εξελίχθηκε για να κινείται», τονίζει ο Δημήτρης Μαντζιάρας, ορθοπαιδικός χειρουργός.

Οι πιο συχνές συνέπειες που έχει η καθιστική ζωή

Δημιουργεί υπνική άπνοια

Όταν είσαι καρφωμένη στην καρέκλα για ώρες, η βαρύτητα και η μείωση της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στα κάτω άκρα. Οι στρουμπουλοί αστράγαλοι δεν είναι το χειρότερο που συμβαίνει: όταν αργότερα ξαπλώνεις για ύπνο, αυτό το υγρό μεταφέρεται στους μυς και τους ιστούς του αυχένα και μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο, σύμφωνα με επιστήμονες του Κέντρου Ιατρικής του Ύπνου και Κιρκαδικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Έτσι, δυσκολεύεσαι να εισπνεύσεις τον αέρα και ίσως, μάλιστα, να σταματάς να αναπνέεις για σύντομα διαστήματα στη διάρκεια της νύχτας προκαλώντας υπνική άπνοια, μια σοβαρή πάθηση η οποία σε αφήνει κατάκοπη στη διάρκεια της ημέρας.

Αυξάνει την περιφέρειά σου

Σε πρόσφατη μελέτη σε καλλιέργεια κυττάρων βρέθηκε ότι, όταν κάθεσαι για μεγάλες χρονικές περιόδους, το βάρος που ασκεί το σώμα σου στα λιποκύτταρά σου ουσιαστικά τα ενθαρρύνει να παράγουν το διπλάσιο λίπος –με πιο γρήγορο ρυθμό– απ’ ό,τι όταν είσαι όρθια. Επιπλέον, παίρνεις το χειρότερο είδος λίπους. Όταν καθόμαστε ή ξαπλώνουμε πάνω στα λιποκύτταρα, αυτά παράγουν περισσότερα τριγλυκερίδια, το είδος του λίπους που αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικού.

Ανεβάζει το σάκχαρό σου

Κάθε φορά που τρως, το σάκχαρό σου ανεβαίνει και κατεβαίνει απότομα και αποθηκεύονται απίστευτες θερμίδες στο σώμα. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η καθιστική ζωή μπορεί να καταστήσει επικίνδυνη αυτή τη συνήθως φυσιολογική διαδικασία. Όταν άνθρωποι, που κατά τα άλλα ήταν υγιής, μείωσαν στο μισό το χρόνο που περπατούσαν κάθε μέρα, οι αυξομειώσεις σακχάρου μετά το γεύμα αυξήθηκαν, ό,τι κι αν έτρωγαν. Αυτές οι αυξομειώσεις σχετίζονται με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Εκφυλίζει τη μνήμη σου

Όσο περισσότερο κάθεσαι τόσο πιο πιθανό είναι να πέσεις θύμα των δυσλειτουργιών που συνοδεύουν την τρίτη ηλικία. Ο ιππόκαμπος (το κέντρο μνήμης) εκφυλίζεται καθώς μεγαλώνεις, αλλά οι παρενέργειες που συνοδεύουν την καθιστική ζωή (παχυσαρκία, διαβήτης) μπορεί να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ