Follow us

Ευεξία σώματος | 7 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να την αποκτήσεις

Ακολούθησέ τα και θα μας θυμηθείς!

Να τι πρέπει να κάνεις στην καθημερινότητά σου για να νιώσεις καλά.

Ευεξία σώματος
Από τη Μέμα Λαμπροπούλου, Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, M.Sc., CISSN

Τι είναι, αλήθεια, η ευεξία που συχνά ακούμε και ακόμα πιο συχνά αναζητάμε και οι ίδιοι; Σαφής ορισμός μπορεί να μην υπάρχει, ωστόσο με τον όρο ευεξία εννοούμε την αίσθηση αυτή της υγείας, της ενέργειας, του μυικού σθένους, ακόμα και της ψυχικής ευφορίας, που όλα μαζί μας κάνουν πιο αποδοτικούς και πιο χαρούμενους στην καθημερινότητα! Αν, λοιπόν, αναζητάς κι εσύ αυτή την κατάσταση, σου έχουμε εδώ 7 απλά βήματα για να το επιτύχεις.

Ευεξία σώματος | 7 συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να την αποκτήσεις

1. Στόχευσε σε ένα φυσιολογικό βάρος μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή

Η αλήθεια είναι ότι το βάρος μας παίζει βασικό ρόλο σε πολλά πράγματα: από την πρόληψη ασθενειών μέχρι την ευκινησία μας και την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής. Θέσε στόχους ώστε να το επιτύχεις σταδιακά και υιοθέτησε συνήθειες, όπως το καθημερινό πρωινό γεύμα, ο έλεγχος της μερίδας του φαγητού σου, κατανάλωση φαγητού σε συγκεκριμένα γεύματα και αποφυγή τσιμπολογήματος, περιορισμός γρήγορου φαγητού κλπ. Δώσε έμφαση σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης (δημητριακά πρωινού, ψωμί, ζυμαρικά), τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, τα όσπρια και το ψάρι και περιόρισε το κόκκινο κρέας, την πρόσθετη ζάχαρη και το λιπαρό φαγητό απ’έξω.

2. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου

Θα εκπλαγείς αν μάθεις σε πόσους τομείς μπορεί να σε ωφελήσει η τακτική άσκηση: αίσθημα ευεξίας και ενέργειας μέσα στην ημέρα, πρόληψη παθήσεων, καλύτερη ποιότητα ύπνου, καλύτερη στάση σώματος, τόνωση μυικού συστήματος και βελτιωμένη εικόνα σώματος και αυτοπεποίθηση είναι μόνο λίγα από αυτά. Ξεκίνα κάνοντας κάτι που σε ευχαριστεί και δούλεψε σταδιακά τη συχνότητα και την ένταση των προπονήσεών σου.

3. Εξάσκησε το μυαλό σου και μείνε σε εγρήγορση

Εκτός από το σώμα, το μυαλό επίσης χρειάζεται να μένει σε εγρήγορση. Ξεκίνα νέες δραστηριότητες και χόμπι που σου προσφέρουν ευχαρίστηση μέσα από νέα ερεθίσματα και προκαλούν το μυαλό σου να μένει δραστήριο, όπως ζωγραφική, μουσική, διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων κλπ. Στα πλαίσια αυτά, ο διαλογισμός και η yoga έχει επίσης βρεθεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του στρες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τη διατροφή ως σύμμαχο για το μυαλό, καθώς έχει φανεί ότι κάποια συστατικά της διατροφής μπορούν να ενισχύσουν την πνευματική σου λειτουργία! Αυτά είναι οι υδατάνθρακες ολικής άλεσης, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες τους συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Ε και τα ω-3 και ω-6 λιπαρά. Σε ποια τρόφιμα θα τα βρείτε; Στα δημητριακά πρωινού ολικής, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο, στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και η σαρδέλα, στη μαύρη σοκολάτα!

4. Αφιέρωσε χρόνο σε έναν καλό ύπνο

Όλοι το γνωρίζουμε έστω και από εμπειρία ότι ένας καλός ύπνος μας χαρίζει ξεκούραση και ενέργεια! Η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζεται όχι μόνο με μειωμένα επίπεδα ευεξίας και αποδοτικότητας, αλλά και με επιθετική συμπεριφορά, συχνότερη εμφάνιση πληθώρας παθήσεων, διαταραχή του αισθήματος της όρεξης, καθώς και αυξημένο σωματικό βάρος. Γι’ αυτό δώσε σημασία στις ώρες που του αφιερώνεις αλλά και στην ποιότητα του ύπνου σου! Κατανάλωσε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς για να έχει το χρόνο ο οργανισμός σου να το χωνέψει και να μην επηρεάσει ούτε την έλευση ούτε του την ποιότητα του ύπνου.

5. Τόνωσε το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλήρης σε θρεπτικά συστατικά, σε συνδυασμό με τακτική σωματική δραστηριότητα αποτελούν τους πυλώνες για την προστασία του ανοσοποιητικού σου και την μείωση της χρόνιας φλεγμονής. Η τελευταία, μάλιστα, σχετίζεται με όλο και περισσότερες παθήσεις συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της νόσου Alzheimer’s. Φρόντισε να ενισχύσεις την διατροφή σου με «αντιφλεγμονώδη» τρόφιμα, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί, τα βότανα και μπαχαρικά και φυσικά τα φρούτα και λαχανικά εποχής, ώστε να λάβεις τη μέγιστη δυνατή προστασία!

6. Φρόντισε την πεπτική σου υγεία

Φουσκώματα, καούρες, μετεωρισμός και πολλά άλλα γαστρεντερικά προβλήματα επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής και γι’ αυτό δεν πρέπει να τα παραβλέπεις. Φρόντισε να έχεις μία διατροφή η οποία προάγει την καλή γαστρεντερική λειτουργία και περιέχει τρόφιμα με φυτικές ίνες και προβιοτικά. Αυτά τα συστατικά ενισχύουν την εντερική μικροχλωρίδα σου, δηλαδή τους μικροοργανισμούς που ελέγχουν την υγεία του πεπτικού σου, και την κινητικότητα του εντέρου σου. Μπορείς να τα βρεις στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και σε γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά ή πρεβιοτικά.

7. Μείνε ενυδατωμένη

Η καλή ενυδάτωση διασφαλίζει όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων του οργανισμού αλλά και των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου, και μπορεί ακόμα να προλάβει πονοκεφάλους, ατονία και αίσθημα κόπωσης μέσα στην ημέρα. Μην ξεχνάς να πίνεις άφθονο νερό αλλά και άλλα ενυδατικά ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι και οι χυμοί (χωρίς πρόσθετα σάκχαρα) καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Βιβλιογραφία: Buijs FN, León-Mercado L, Guzmán-Ruiz M, Guerrero-Vargas NN, Romo-Nava F, Buijs RM. The Circadian System: A Regulatory Feedback Network of Periphery and Brain. Physiology (Bethesda). 2016 May;31(3):170-81. Benton D, Young HA. Do small differences in hydration status affect mood and mental performance? Nutr Rev. 2015 Sep;73 Suppl 2:83-96. CADTH Rapid Response Reports. Yoga for the Treatment of Post-Traumatic Stress Disorder, Generalized Anxiety Disorder, Depression, and Substance Abuse: A Review of the Clinical Effectiveness and Guidelines [Internet]. Ottawa (ON): Canadian Agency for Drugs and Technologies in Health; 2015 Jun. Wang F, Eun-Kyoung Lee O, Feng F, Vitiello MV, Wang W, Benson H, Fricchione GL, Denninger JW. The effect of meditative movement on sleep quality: A systematic review. Sleep Med Rev. 2015 Dec 12;30:43-52. Amiot MJ, Riva C, Vinet A. Effects of dietary polyphenols on metabolic syndrome features in humans: a systematic review. Obes Rev. 2016 Apr 15.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ