Cook No1: Μοσχαράκι με ρόδια

Η Ελένη Ψυχούλη σου δίνει βήμα-βήμα τη συνταγή για ένα παραδοσιακό πιάτο από τη Βόρεια Ελλάδα, ιδανικό για το γιορτινό τραπέζι. <br />

ΓΡΑΦΕΙ: ANDRIANNA PARASKEVOPOULOU

Στον προβληματισμό τί να μαγειρέψεις για ένα γιορτινό τραπέζι όπου θέλεις να φτιάξεις κάτι εύκολο και πρωτότυπο συνάμα, αυτό το μοσχαράκι σου λύνει τα χέρια, γιατί είναι εξαιρετικά καλόβολο: μαγειρεύεται κι από την προηγούμενη, είναι εύκολο, ασυνήθιστο , πεντανόστιμο και ταυτόχρονα παραδοσιακά ελληνικό, με καταγωγή από τη Βόρεια Ελλάδα.


Υλικά:



Υλικά για 6 άτομα

11,5 κιλό νουά σε φέτες (καλύτερα από μοσχαράκι γάλακτος)
4 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
? φλ. Flora Soft με βούτυρο
1 φλ. ξανθές σταφίδες
8 γαρύφαλα
1 μικρό ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
½ κ.γ. κάρδαμο σε σκόνη
1 κ.σ. ξύδι
2 κ.γ. ζάχαρη
3 ρόδια
½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
αλάτι-πιπέρι


Ζεσταίνουμε το Flora Soft με βούτυρο σε μια φαρδιά κατσαρόλα για να ροδίσουμε τις φέτες του νουά κι από τις δυό πλευρές.



Αφού ζεσταθεί το Flora Soft με βούτυρο προσθέτουμε το κρέας



Το ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές



Προσθέτουμε τα γαρύφαλα



Κόβουμε τα κρεμμύδια


Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα γυρίζουμε 2-3 βόλτες.



Προσθέτουμε το κάρδαμο και τη ζάχαρη.



Στη συνέχεια θα προσθέσουμε τα υγρά: το κρασί, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύδι



Ρίχνουμε 1 μικρό ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί



Προσθέτουμε ½ φλ. χυμό πορτοκαλιού



Και τέλος βάζουμε 1 κ.σ. ξύδι. Προσθέτουμε αν χρειαστεί και λίγο ζεστό νερό, όσο να σκεπάζει το κρέας.


Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρόδι



και τις σταφίδες.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί μέχρι να μαλακώσει. Στην πορεία ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα, λιώνουμε με ένα πιρούνι τα κρεμμύδια. Αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοψηθεί για 15 λεπτά και στο τέλος ξαναβάζουμε και το νουά στην κατσαρόλα, για να ζεσταθεί.

Το σερβίρουμε σκέτο ή με πατατούλες βρασμένες στον ατμό ή με λευκό ρύζι.




Tips από την Ελένη

*Αντί για νουά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο μαλακό κομμάτι του μοσχαριού, όπως μάγουλα, ελιά ή ποντίκι.

*Αν θέλουμε τη σάλτσα πιο βελούδινη, μπορούμε να την περάσουμε από το πολυμιξεράκι αφού πρώτα αφαιρέσουμε προσεχτικά τα γαρύφαλα που θα την πικρίσουν.

*Για ακόμα πιο ορεκτική εμφάνιση με χρώμα, μπορούμε στο τέλος να προσθέσουμε μισό φλιτζάνι ρόδι ωμό.

*Κι αν βαριέστε να καθαρίζετε ρόδια, στο σούπερ-μάρκετ τα βρίσκουμε έτοιμα καθαρισμένα σε σκαφάκι.


Οι συνταγές της Ελένης Ψυχούλη στο missbloom.gr

Συνταγή για Τάρτα Σοκολατένια Κόλαση