Είναι οι ενισχυμένες τροφές λιγότερο ή περισσότερο υγιεινές; Ποια τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα;

Ποια τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα;

ΓΡΑΦΕΙ: SHAPE.GR

Ενισχυμένες τροφές: Γιατί εμπλουτίζουμε τις τροφές;

Μερικές φορές προστίθενται θρεπτικά συστατικά σε τρόφιμα για να αποκαταστήσουν αυτά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους. Για παράδειγμα, σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, είναι υποχρεωτικό εδώ και δεκαετίες για τους παραγωγούς να προσθέτουν ασβέστιο, σίδηρο, θειαμίνη και νιασίνη σε λευκό αλεύρι, επειδή τα θρεπτικά συστατικά αυτά χάνονται κατά την άλεση του σίτου. Αλλά μερικοί αγωνιστές για πραγματικό ψωμί υποστηρίζουν ότι αυτή η πολιτική είναι πλέον περιττή, αφού η διατροφική συμπεριφορά των πολιτών έχει βελτιωθεί σημαντικά από τότε που εισήχθη ο νόμος.

Οι παραγωγοί τροφίμων μερικές φορές εμπλουτίζουν από μόνοι τους κάποια τρόφιμα για να ανταποκριθούν σε μια ανάγκη δημόσιας υγείας. Ανησυχίες σχετικά με την ανεπάρκεια βιταμίνης D στη Βρετανία, για παράδειγμα, ώθησε τις βιομηχανίες τροφίμων να προσθέσουν αυτό το θρεπτικό συστατικό σε δημητριακά πρωινού, γαλακτοκομικά προϊόντα και στο ψωμί. Και καθώς πολλοί άνθρωποι στην Αγγλία δεν τρώνε αρκετά λιπαρά ψάρια, πλέον θα βλέπουμε όλο και συχνότερα να προστίθενται Ω3 (απαραίτητα λίπη που το σώμα δεν μπορεί να παράγει) σε ορισμένα spreads, γαλακτοκομικά προϊόντα και αβγά. Τα προϊόντα επίσης βελτιώνονται απλώς για να αποκτήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως βιταμίνες που προστίθενται σε κάποια εμφιαλωμένα νερά και σκόνη πρωτεΐνης σε κάποια ψωμιά και παγωτά.

Ποια τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα;

  • Δημητριακά πρωινού: Συχνά περιέχουν εμπλουτισμένο αλεύρι, όπως και πρόσθετες φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες Α και D.
  • Μαργαρίνες και αλείμματα: Συχνά περιέχουν βιταμίνες Α και D και μερικές φορές Ω3.
  • Αλεύρι: Εκτός από το ολικής αλέσεως, τα αλεύρια μπορεί να ενισχύονται με

    ασβέστιο, σίδηρο, νιασίνη και θειαμίνη. Η προσθήκη φολικού οξέος είναι υποχρεωτική σε κάποιες χώρες.

  • Γαλακτοκομικά: Το γάλα και το γιαούρτι μερικές φορές εμπλουτίζονται με βιταμίνη D και/ή Ω3. Μερικά γιαούρτια περιέχουν, επίσης, πρόσθετες φυτικές ίνες.
  • Χυμοί φρούτων: Συνήθως εμπλουτίζονται με βιταμίνη C και άλλες βιταμίνες, καθώς και ασβέστιο και Ω3.
  • Αβγά: Συχνά εμπλουτίζονται με Ω3.

Τα οφέλη της ενίσχυσης τροφών

Με την τεράστια ποικιλία τροφίμων που προσφέρονται τώρα στους περισσότερους Ευρωπαίους, οι διατροφικές ελλείψεις θα έπρεπε να ανήκουν στο παρελθόν. Ωστόσο, ορισμένα ιχνοστοιχεία παραμένουν σε έλλειψη, όπως το ιώδιο, το φολικό οξύ, το ασβέστιο και η βιταμίνη D. Θα πρέπει, λοιπόν, να τρώμε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε ιχνοστοιχεία ή θα πρέπει τα τρόφιμα που καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες να εμπλουτίζονται με μικροθρεπτικά συστατικά; Και οι δύο προσεγγίσεις έχουν τα πλεονεκτήματά τους και, κοιτάζοντας το παρελθόν μας, θα καταλάβεις γιατί.