Follow us

Γιατί οι ακατάστατοι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι, σύμφωνα με την Επιστήμη

Ο μύθος της ακαταστασίας καταρρίπτεται και το χάος σηματοδοτεί τη δημιουργικότητα

Female painter

Ο Albert Einstein ήταν γνωστός για την ακαταστασία του. Ο βραβευμένος με Νόμπελ επιστήμονας είχε δηλώσει "αν ένα γεμάτο βιβλίο είναι σημάδι ενός γεμάτου μυαλού, τότε ένα άδειο γραφείο τι αντικατοπτρίζει;". Δεδομένου ότι ένα από τα "μεγαλύτερα" μυαλά του κόσμου υποστήριζε σταθερά την ακαταστασία, είχε τη στήριξη της Επιστήμης; Η απάντηση είναι "ναι". Μια σειρά μελετών δείχνουν ότι οι δημιουργικές ιδιοφυΐες ευνοούνται από έναν χαοτικό χώρο εργασίας.

Διάφορες ψυχολογικές μελέτες έρχονται σε αντίθεση με την πεποίθηση ότι οι ακατάστατοι άνθρωποι είναι τεμπέληδες. Όπως αποδεικνύεται, οι άνθρωποι που δεν αγαπούν την τάξη, χρησιμοποιούν το χάος ως δημιουργικό καύσιμο, προκαλούν το status quo και πολλά άλλα. Αν αισθάνεσαι ένοχη για το ακατάστατο γραφείο σου, διάβασε παρακάτω μερικούς λόγους για τους οποίους οι ακατάστατοι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι, σύμφωνα πάντα με την Επιστήμη.

Ο μύθος: Οι ακατάστατοι άνθρωποι είναι τεμπέληδες

Έχουμε ταυτίσει την απόλυτη τάξη και οργάνωση ως την απόλυτη προσέγγιση για τα επαγγελματικά μας. "Η ακαταστασία έχει θεωρηθεί ως μια ηθική αποτυχία, ένα χαρακτηριστικό της τεμπελιάς, ένα σοβαρό ελάττωμα χαρακτήρα ή μια σκληρή ανθρώπινη συμπεριφορά", γράφει ο Richard A. Friedman, MD, στο The New York Times. "Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η ακαταστασία δεν είναι απαραίτητα ένδειξη διανοητικής αποδιοργάνωσης", λέει ο Friedman. "Ούτε η ακαταστασία φαίνεται να αποκλείει την παραγωγικότητα: Μερικοί από τους πιο δημιουργικούς και παραγωγικούς ανθρώπους δεν αγαπούν την οργάνωση." Απορρίπτοντας την υπόθεση ότι ένας χαοτικός χώρος εργασίας είναι απλώς αποτέλεσμα μιας αποστροφής στην καθαριότητα, μπορούμε τώρα να εξετάσουμε την πρακτική χρήση του στο χώρο εργασίας. Μήπως ένας ορισμένος βαθμός χάους προσθέτει αξία;

Χρησιμοποιούν το χάος ως δημιουργικό καύσιμο

Μια μελέτη του 2013, με επικεφαλής την Kathleen Vohs στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα Carlson School of Management, διαπίστωσε ότι οι άτακτοι χώροι επιταχύνουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Αντίθετα, η διατήρηση της τακτοποιημένης ατμόσφαιρας φάνηκε να "ενθαρρύνει τον συμβιβασμό και το safety zone".

Οι συγγραφείς J.K. Ο Rowling, ο Mark Twain και ο Roald Dahl γνώρισαν ευημερία σε δημιουργικούς χώρους εργασίας γεμάτους σημειώσεις, στοίβες ακαταστασίας και τυχαία σημεία έμπνευσης. Τα διάσπαρτα πράγματα στα γραφεία των συγγραφέων μπορεί να αποδειχθούν μια αποτελεσματική μεθοδολογία δημιουργικής επίλυσης προβλημάτων. Με αυτή την έννοια, η ακαταστασία γίνεται μια φυσική εκδήλωση μιας προθυμίας να αψηφούν τον συμβιβασμό και να ξεφεύγουν από τα πρότυπα.

Προκαλούν το status quo

"Διδασκόμαστε από νεαρή ηλικία να αισθανόμαστε άσχημα αν είμαστε ακατάστατοι. Χρειάζεται θάρρος για να αγκαλιάσει κάποιος αυτή τη διαταραχή, καθώς απαιτεί συχνά την αποδοχή συνεχών επικρίσεων και την κατάργηση των κοινωνικών δομών", υποστηρίζουν οι Eric Abrahamson και David H. Freedman, συγγραφείς του "A Perfect Mess: The Hidden Benefits of Disorder".

Βλέπουν μέσα από το χάος

"Πολλοί ακατάστατοι άνθρωποι είναι αδιάφοροι ή αγνοούν το φαινομενικό χάος του τοπικού τους περιβάλλοντος", λέει ο Friedman. "Όπως και τα άτομα με υψηλά κατώτατα όρια πόνου μπορεί να μην παρατηρήσουν πόνο χαμηλού επιπέδου, έτσι και οι ακατάστατοι άνθρωποι μπορεί να μην αισθάνονται τον χώρο τους τόσο έντονα χαοτικό όσο αυτοί που έχουν εμμονή με την τάξη".

Στοχεύουν στη μεγάλη εικόνα

Ο φυσικός Adam Frank αναφέρει ότι η διαταραχή είναι ο φυσικός νόμος του σύμπαντος. "Είναι ένας νόμος της φυσικής. Η σκληρή αλήθεια είναι ότι το ίδιο το σύμπαν εναντιώνεται στις μακροπρόθεσμες προσπάθειές μας να φέρουμε την τάξη στο χάος των ζωών μας, γιατί το σύμπαν αγαπάει το χάος". Οι ακατάστατοι άνθρωποι προσαρμόζονται πιο εύκολα. Η αυθόρμητη ικανότητά τους στο να επικεντρώνονται στο καθήκον χωρίς να βυθίζονται στις λεπτομέρειες του περιβάλλοντός τους είναι ένα σύνολο δεξιοτήτων που υποδηλώνει μία άνεση στην επίλυση προβλημάτων. Η δημιουργία της τάξης από το χάος, που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα διαταραγμένο σύμπαν, είναι στην πραγματικότητα η επιβίωση των πιο ικανών στο καλύτερο δυνατό. Η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά σε αυτή τη ζωή, και μάλλον μπορούν να την αγκαλιάσουν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ