Follow us

Marie Kondo: 15 πράγματα που έμαθα διαβάζοντας το βιβλίο της μέσα σε 2 ημέρες

Υπάρχει ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε και θέλεις να το διαβάσεις τώρα! Το βιβλίο της Marie Kondo!

feminine-bedroom-interior-with-a-double-bed-with-dotted-sheets-art-picture-id991205262

Δεν έχουν περάσει πολύ μήνες από τότε που πρωτοάκουσα το όνομά της. Η Marie Kondo είναι η Γιαπωνέζα που θέλει να μας μυήσει στην μαγεία του να έχεις ένα τακτοποιημένο σπίτι και μια τακτοποιημένη ζωή γενικά. Διάβασα το βιβλίο της το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και κράτησα πολλές σημειώσεις. Τόσες πολλές που θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σου.

Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι η Marie Kondo είναι απόλυτη σε αυτά που σου προτείνει, όμως για κάθε τι που σου λέει έχει και ένα επιχείρημα να σου δώσει.

15 πράγματα που έμαθα διαβάζοντας το βιβλίο της Marie Kondo

Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί ο γιαπωνέζικος τρόπος σκέψης να συνάδει με το μεσογειακό ταμπεραμέντο μας, ξέρω όμως ότι στις 303 σελίδες του βιβλίου της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, θα βρεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που θα θέλεις να δοκιμάσεις και τα οποία δεν έχουν να κάνουν με τα καθάρισμα, αλλά με την τακτοποίηση. Θέλεις παραδείγματα;

1. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν τις συνήθειες τους, αν δεν αλλάξουν πρώτα τον τρόπο σκέψης τους.

2. Τα περισσότερα πράγματα που έχουμε στην κατοχή μας, δεν τα χρειαζόμαστε. Πρέπει να επιδείξουμε αυτοπειθαρχία για να αντισταθούμε στον πειρασμό να αποθηκεύουμε άχρηστα πράγματα. Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορούμε να πετάξουμε πράγματα: είμαστε προσκολλημένοι στο παρελθόν ή φοβόμαστε το μέλλον.

3. Η βασική της αρχή έχει να κάνει με τον τρόπο που θα κάνεις ξεσκαρτάρισμα. Δεν θα αρχίσεις ανά δωμάτιο σπιτιού, αλλά ανά κατηγορία (ρούχα, βιβλία, μικροαντικείμενα κ.ά). Επίσης όταν θα ξεσκαρτάρεις τα πράγματά σου, να κρατάς τα πράγματα που αγαπάς και που σε κάνουν ευτυχισμένη. Θα ρωτάς τον εαυτό σου «αυτό το ρούχο, μου δίνει χαρά;» και θα βρίσκεις αμέσως τις σωστές απαντήσεις.

4. Το σύστημα της περιλαμβάνει δύο στάδια: το να πετάς και το να αποφασίσεις που θα τακτοποιήσεις τα εναπομείναντα.

5. Ξεκίνησε το ξεσκαρτάρισμά σου από τις πιο εύκολες κατηγορίες, που για τους περισσότερους ανθρώπους είναι τα ρούχα και τα βιβλία και συνέχισε με τις λίγο πιο δύσκολες, όπως τα μικροαντικείμενα, τα αντικείμενα συναισθηματικής αξίας και τα αναμνηστικά.

6. Μην υποβαθμίζεις σε πρόχειρα ρούχα για μέσα στο σπίτι, ρούχα που δεν σου δίνουν χαρά. Τα πρόχειρα ρούχα υποτίθεται ότι είναι τα ρούχα τα οποία προορίζονται για τις ώρες της χαλάρωσης στο σπίτι. Θέλεις να χαλαρώσεις φορώντας ρούχα που δεν σου δίνουν χαρά; Να θυμάσαι επίσης ότι τα ρούχα που φοράς στο σπίτι, επιδρούν στην εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου.

7. Μπορεί το κρέμασμα των ρούχων να είναι πιο γρήγορο, όμως με το δίπλωμα εξοικονομείς περισσότερο χώρο.

8. Κράτα μόνο τα βιβλία που πραγματικά αγαπάς και αυτά που σε συγκινούν.

9. Το πατρικό σου σπίτι δεν είναι η αποθήκη που μπορείς να στοιβάζεις πράγματα.

10. Αυτό που πρέπει να θεωρούμε πολύτιμο δεν είναι μόνο οι αναμνήσεις μας, αλλά και ο άνθρωπος που γίναμε μέσα από αυτές τις εμπειρίες του παρελθόντος.

11. Και αν νομίζεις ότι όταν τακτοποιήσεις σωστά το σπίτι σου, μετά θα υπάρχει ο κίνδυνος να υποτροπιάσεις, να να φτάσεις δηλαδή πάλι στο σημείο που θα το γεμίσεις με άχρηστα πράγματα, η Marie Kondo σου έχει την εξής απάντηση: μειώνοντας τα πράγματα που σου ανήκουν μέσα από τη διαδικασία της τακτοποίησης, θα φτάσεις σε ένα σημείο όπου θα ξέρεις πόσα ακριβώς χρειάζεσαι. Έτσι και φτάσεις σε αυτό το σημείο, τα υπάρχοντά σου δεν θα ξεπεράσουν ποτέ το όριο που έχεις θέσει. Το σημείο αυτό φυσικά είναι διαφορετικό για το κάθε άνθρωπο. Και σε αυτό το σημείο συνειδητοποιείς ποιες είναι οι αληθινές αξίες και τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα στη ζωή.

12. Το ότι πετάς κάποια πράγματα, δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπεις τις εμπειρίες ή την ταυτότητά σου.

13. Για να τακτοποιήσεις σωστά τα πράγματά σου θα πρέπει πρώτα να έχεις ορίσει για κάθε κατηγορία και ένα σημείο τοποθέτησης. Προσπάθησε η αποθήκευση να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή, ενώ βάλε όλα τα αντικείμενα ίδιου τύπου (βλέπε καλλυντικά για παράδειγμα) στο ίδιο μέρος.

14. Μην σπαταλάς χρήματα αγοράζοντας συνέχεια «αξεσουάρ αποθήκευσης». Μπορείς να λύσεις το πρόβλημα, αξιοποιώντας πράγματα που έχεις στο σπίτι, όπως ένα άδειο κουτί παπουτσιών.

15. Όταν μειώνεις τα υπάρχοντά σου και κάνεις αποτοξίνωση στο σπίτι σου, αυτό έχει αποτοξινωτική επίδραση και στο σώμα σου.

Ακολούθησε με στο Ιnstagram: Stamati23 Ακολούθησε με στο https://christinamyprincess.wordpress.com/

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ