Follow us

Μήπως έχεις εθιστεί στο να... βλέπεις σειρές; Έτσι ονομάζεται και επίσημα αυτή η νέα εξάρτηση!

Οι σειρές πλέον έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και φυσικά υπάρχει σε αυτές εθισμός

woman relaxing online on sofa reading some papers

Ολοένα και μεγαλύτερο χώρο καταλαμβάνουν στην καθημερινότητά μας οι τηλεοπτικές σειρές, αντικαθιστώντας ταινίες αλλά ακόμα και εξόδους. Η παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών έχει αναδειχθεί σε έναν από τους βασικότερους τρόπους για να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο χρόνο σου ενώ πολλές φορές, χαρακτηριστική είναι η μανία που νιώθεις να δεις... ακόμα ένα επεισόδιο μέχρι που καταλήγεις να το ξημερώνεις.

Φυσικά, δεν είσαι η μόνη που παθαίνει τον συγκεκριμένο εθισμό. Αντιθέτως, το φαινόμενο αυτό έχει καταλάβει τέτοια έκταση τα τελευταία χρόνια που πλέον απέκτησε και επίσημα το δικό του όνομα: το Binge-watching είναι το νέο φαινόμενο, ο εθισμός στις τηλεοπτικές σειρές που εξαπλώνεται όλο και περισσότερο.

Αλλιώς, ο εθισμός αυτός ονομάζεται «binge-viewing» ή «marathon-viewing», και πρόκειται για τη συνήθεια να παρακολουθείς πολλά επεισόδια τηλεοπτικών σειρών για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσω DVD ή digital streaming.

Πώς ακριβώς οριοθετείται το Binge - watching;

Σε έρευνα του Netflix το 2014, το 74% των ανθρώπων χαρακτήρισε το «binge-viewing» ως τη συνήθεια να παρακολουθείς 2-6 επεισόδια της ίδιας σειράς την φορά. Ο ορισμός αυτός άρχισε να γίνεται δημοφιλής το 2013 ενώ τον Νοέμβριο του 2015, το Collins English Dictionary επέλεξε το «Binge-watching» ως τη λέξη της χρονιάς.

Η κλινική ψυχολόγος Renee Carr αναφέρει ότι το «binge-watching» μας κάνει να νιώθουμε ωραία, λόγω των χημικών που απελευθερώνει ο εγκέφαλός μας, σύμφωνα με το Nbcnews.

Και μπορεί να φαίνεται πως το απολαμβάνουμε, όμως καταλήγει στο να μας αφήνει εξουθενωμένους, κουρασμένους και, φυσικά, πολλές φορές ξενυχτισμένους.

«Όταν κάνουμε μια δραστηριότητα που μας αρέσει, ο εγκέφαλος παράγει ντοπαμίνη. Το χημικό αυτό δίνει στο σώμα μας μια φυσική, εσωτερική επιβράβευση της ευχαρίστησης που ενισχύει την συνέχιση της δραστηριότητας. Είναι το σήμα του εγκεφάλου που μεταδίδεται στο σώμα. Ο οργανισμός έτσι μοιάζει να είναι ανεβασμένος σαν να έχει πάρει ναρκωτικά. Βιώνεις μια ψευδοεξάρτηση από την σειρά γιατί αναπτύσσεις μια λαχτάρα από την ντοπαμίνη», αναφέρει η ψυχολόγος.

Τι συμβαίνει όμως όταν σταματάς το σερί των επεισοδίων;

«Το αποκαλούμε καταστατική κατάθλιψη καθώς παρακινείται από ένα αναγνωρίσιμο, απτό γεγονός. Η διέγερση του εγκεφάλου μας μειώνεται όπως σε όλες τις άλλες μορφές κατάθλιψης», αναφέρει ο δρ. John Mayer για το πώς νιώθει κάποιος ύστερα από το τέλος της παρακολούθησης.

Τι πρέπει να κάνεις;

Για να μπορείς να απολαμβάνεις το «binge-watching» χωρίς τις αρνητικές του συνέπειες θα πρέπει να θέσεις κάποια όρια όσον αφορά στο χρονικό διάστημα που θα δεις μία σειρά (2-3 επεισόδια ή 2 ώρες) και να μην το ξεπεράσεις. Έτσι, θα μειωθεί η εξάρτηση από μια τηλεοπτική σειρά.

Κεντρική φωτογραφία: Istock

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ