Διάβασε μερικές από τις "χρυσές" συμβουλές του Γιάννη Λουκάκου από το βιβλίο του «Chef από την αρχή»...
Μια μηλόπιτα που έφτιαξε ο Γιάννης Λουκάκος όταν ήταν μικρό παιδί, αποδείχτηκε η αφετηρία για το ταξίδι του στον κόσμο της γαστρονομίας.
Αναλογίσου, λοιπόν, πόσο πιο εύκολη θα ήταν η πρώτη μαγειρική του απόπειρα αν υπήρχε τότε ένα βιβλίο επεξηγηματικό, χωρισμένο σε βήματα, με συμβουλές και φωτογραφίες που θα έδειχνε το δρόμο με τρόπο πιο σαφή.
Ταυτόχρονα θυμήθηκε και αρκετούς φίλους του, που αν και δεν είναι πια παιδιά, εξακολουθούν να χρειάζονται καθοδήγηση στην κουζίνα. Έτσι έγραψε το βιβλίο «Chef από την αρχή» (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ), το οποίο απευθύνεται με προσιτό τρόπο σε μικρούς chef, αλλά και σε ενήλικες που αναζητούν ένα χέρι βοήθειας στην κουζίνα.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται περισσότερες από 50 πρωτότυπες συνταγές βήμα προς βήμα, με φωτογραφίες και πολύτιμες συμβουλές σε καθεμιά από τις συνταγές, όπως:
- Τα εσωτερικά της τομάτας δεν τα πετάς. Μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για σάλτσες, ζωμούς και σούπες.
- Αν τα αυγά δεν καταναλωθούν αμέσως, τα κρυώνεις σε τρεχούμενο νερό. Τα αυγά πρέπει να θερμαίνονται σε θερμοκρασία 75 βαθμούς Κελσίου πριν από την κατανάλωσή τους. Έτσι, αν μια συνταγή προτείνει τη χρήση αυγού το οποίο δεν μαγειρεύεται σε αυτή τη θερμοκρασία, θα πρέπει να αποφεύγεται. Τέτοιες συνταγές είναι η μαγιονέζα, διάφορες κρέμες ζαχαροπλαστικής και η μαρέγκα. Μπορείς , ωστόσο, να τις εκτελέσεις είτε χρησιμοποιώντας παστεριωμένα αυγά είτε θερμαίνοντας τα αυγά σε μπεν μαρί στη θερμοκρασία ασφαλείας.
- Αν θέλεις να συντηρήσεις τα όσπρια στο ψυγείο, καλό είναι να τα συντηρήσεις μέσα στο ζωμό τους. Τα αφήνεις να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου και τα διατηρείς στη συντήρηση.
- Η μπεσαμέλ είναι μια από τις βασικές σάλτσες, μπορεί όμως να είναι βάση για κάποια σάλτσα ή σούπα καθώς και βασικό συστατικό κάποιας γέμισης, αρκεί βέβαια να ξέρεις την παρασκευή της. Μπορείς να εμπλουτίσεις γευστικά την μπεσαμέλ προσθέτοντας στο τέλος διάφορα τυριά, (παρμεζάνα, γραβιέρα, φέτα κ.λπ.).
- Για να μην έχει σβόλους ο κιμάς όταν φτιάχνεις τη σάλτσα κιμά, στην αρχή του μαγειρέματος να τον «σπας» με τη βοήθεια ενός σύρματος. Για την παρασκευή της σάλτσας τομάτα θα πρέπει να έχεις υπομονή. Τα κρεμμύδια θέλουν το χρόνο τους για να μαλακώσουν καλά, και το μαγείρεμα της τομάτας επίσης.
- Τα ζυμαρικά καλό είναι να τα βράζεις μέχρι να γίνουν al dente, δηλαδή «να κρατάνε στο δόντι» και να μην είναι παραβρασμένα. Ο προτεινόμενος χρόνος στο πακέτο συσκευασίας τους είναι μια καλή ένδειξη για να ξεκινήσεις, αλλά για να είσαι σίγουρη θα πρέπει να δοκιμάσεις. Παίρνεις με προσοχή ένα ζυμαρικό από την κατσαρόλα που βράζει, το δοκιμάζεις και αποφασίζεις.
- Αν θέλεις να βράσεις τα ζυμαρικά και να τα σερβίρεις αργότερα, πρέπει να τα κρυώσεις βυθίζοντάς τα σε κρύο νερό κάτω από τη βρύση. Τα σουρώνεις, τα στεγνώνεις καλά, προσθέτεις λίγο ελαιόλαδο και τα διατηρείς στη συντήρηση του ψυγείου. Όταν θελήσεις να τα χρησιμοποιήσεις, τα ζεσταίνεις σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό.
Η χρήση του ελαιόλαδου στη διατροφή σου βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας και στην Ελλάδα παράγεται άφθονο και εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, που έχει σημαντική προσφορά και στη γαστρονομική μας κληρονομιά. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός αναφέρει πως το ελαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους. Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς. Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Βιολογικής Καλλιέργειας προέρχεται από ελαιώνες που εφαρμόζονται οι αυστηροί κανόνες για τις βιολογικές καλλιέργειες. Εκεί δεν έχουν καθόλου θέση τα λιπάσματα και οι ψεκασμοί.
Είναι πολύ σημαντικό να επιλέγεις τα πιο φρέσκα σαλατικά. Τα κριτήρια της φρεσκάδας είναι η ζωντάνια, το έντονο χρώμα κα η σχετική ακαμψία τους. Απέφυγε σαλατικά που δείχνουν μαραμένα, κιτρινισμένα και ταλαιπωρημένα.
Πηγή: Τηλεθεατής
Δες επίσης:
Σφυρίδα, Τόνος, Μπακαλιάρος: 3 chef μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους για πιάτα με ψαρικά
Παστίτσιο, πιπεριές γεμιστές, γλυκό καρότο με γιαούρτι: Παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με ένα σύγχρονο twist
Λευτέρης Λαζάρου, ο master chef στην κουζίνα σου
O Γιάννης Μανίκης, executive chef του εστιατορίου Galaxy του Hilton, μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της κουζίνας του