Οι 15 κανόνες της σωστής διατροφής για να μη χρειαστείς ποτέ δίαιτα

Οι έρευνες και οι διατροφολόγοι έχουν καταλήξει σε 15 καλές διατροφικές συνήθειες που μπορούν να κάνουν τη λέξη «δίαιτα» να ανήκει στο παρελθόν.

ΓΡΑΦΕΙ: SHAPE.GR

Αυτές είναι οι 15 συνήθειες σωστής διατροφής που θα βοηθήσουν την υγεία, τον οργανισμό και το σώμα σου.

1.Τρώγε ποικιλία τροφών

Δεν έχουμε ταυτοποιήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά και ουσίες στα τρόφιμα που συνεισφέρουν στην καλή υγεία, γι’ αυτό, τρώγοντας μια ποικιλία τροφών, είμαστε σίγουροι ότι καταναλώνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά.

2.Έλεγχε τις μερίδες

Σε υψηλοθερμιδικά φαγητά ο έλεγχος των μερίδων είναι βασικός. Σε εστιατόρια προτίμησε ένα ορεκτικό, αντί για πολλούς μεζέδες, πριν το κυρίως πιάτο. Όταν διαβάζεις διατροφικές ετικέτες, έλεγχε τις συνιστώμενες μερίδες: Σε κάποιες σχετικά μικρές συσκευασίες αναγράφεται ότι περιέχονται περισσότερες από μία μερίδες, οπότε θα πρέπει να διπλασιάσεις ή να τριπλασιάσεις τις μερίδες, τα γραμμάρια λιπαρών και τα milligram νατρίου αν σκοπεύεις να καταναλώσεις όλο το περιεχόμενο.

3.Επίλεξε περισσότερο τα ολικής αλέσεως

Τουλάχιστον τα μισά σιτηρά σου πρέπει να είναι ολικής αλέσεως ή βρόμη ή κριθάρι. Τα ολόκληρα σιτηρά διατηρούν το πίτουρο (φλοιό) και το φύτρο του σπόρου, επομένως όλα ή σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά και τις φυτικές ίνες του.

4.Φάε πολλά λαχανικά

Τα θρεπτικά συστατικά, οι φυτικές ίνες και άλλα στοιχεία σ’ αυτά τα τρόφιμα βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών και κάποιων τύπων καρκίνου. Συμπερίλαβε πράσινα, πορτοκαλί, κόκκινα, μπλε, μοβ και κίτρινα φρούτα και λαχανικά.

‣ Λαχανικά: 2 ½ φλ. τη μέρα

‣ Φρούτα: 2 φλ. τη μέρα

‣ Φρούτα και λαχανικά κατεψυγμένα και σε κονσέρβα επίσης συνιστώνται.

‣ Τρώγε τα φρούτα ολόκληρα αντί να πίνεις το χυμό τους για να παίρνεις περισσότερες φυτικές ίνες.

5.Περιόρισε τα επεξεργασμένα σιτηρά και την πρόσθετη ζάχαρη

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες στο λευκό ψωμί, τα κανονικά ζυμαρικά και τα περισσότερα σνακ έχουν ελάχιστες ή καθόλου φυτικές ίνες και τους έχουν αφαιρεθεί πολλά θρεπτικά συστατικά. Στις ετικέτες των τροφίμων, στον κατάλογο συστατικών, έλεγχε για το «αλεύρι σίτου» – ονομάζεται επίσης «λευκό», «εξευγενισμένο» ή «εμπλουτισμένο» αλεύρι. Επίσης, περιόρισε την κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη, όπως αναψυκτικά και γλυκά. Αυτές είναι πηγές κενών θερμίδων, που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Πολλές ζαχαρούχες τροφές έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, γι’ αυτό είναι ακόμα πιο αυξημένες σε θερμίδες