Οι καλύτερες συνταγές για σούπες διαίτης από τη διατροφολόγο

Κολοκυθόσουπα, μανιταρόσουπα, κρεμμυδόσουπα, σούπα λαχανικών, κουνουπιδιού, καρότου. Δοκίμασε αυτές τς σούπες για κύριο γεύμα για πολλά θρεπτικά συστατικά και λίγες θερμίδες.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Οι σούπες έχουν γίνει σούπερ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια ως ένας τρόπος για να τρως «καθαρά», να χάσεις βάρος και να κάνεις αποτοξίνωση.

Οι σούπες που μας έφτιαξε η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου είναι «φορτωμένες» σε λαχανικά εποχής και θα αποτελούν τα δύο κύρια γεύματα της ημέρας σου. «Μπορείς για μεσημεριανό και βραδινό να τρως την ίδια σούπα και τα υλικά της κάθε συνταγής είναι για δύο μερίδες.

Αν θέλεις να κάνεις το γεύμα οικογενειακό, απλά αύξησε τις ποσότητες», εξηγεί η κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου. Η υγρή αυτή διατροφή θα χαρίσει μοναδική λάμψη στο δέρμα σου, αφού θα σε ενυδατώσει από μέσα προς τα έξω, και είναι σαν μια ένεση βιταμινών και μετάλλων για τον οργανισμό σου.

Κολοκυθόσουπα

Υλικά:

  • 300 γρ. πορτοκαλί κολοκύθα καθαρισμένη,
  • 1 μικρή πατάτα,
  • 1 μικρό πράσο (το λευκό μέρος),
  • 3 καρότα,
  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
  • 2 κ.σ. λευκό κρασί,
  • αλάτι, πιπέρι,
  • μοσχοκάρυδο και τζίντζερ (προαιρετικά).

Εκτέλεση:

Σοτάρεις όλα τα λαχανικά και το τζίντζερ στο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σβήνεις με το κρασί. Προσθέτεις 3 φλιτζάνια βραστό νερό, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία και βράζεις για περίπου 30 λεπτά. Κάνε τη σούπα βελουτέ πολτοποιώντας τη μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ ή σεμπλέντερ.

Μανιταρόσουπα

Υλικά:

  • 300 γρ. μανιτάρια,
  • 1 φλ. άπαχο γάλα,
  • 1 κ.σ. λευκό κρασί,
  • ½ κρεμμύδι,
  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη,
  • αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση:

Σοτάρεις το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και σβήνεις με το κρασί. Προσθέτεις τα μανιτάρια και συνεχίζεις το ανακάτεμα, προσεκτικά όμως, για να μην τα διαλύσεις. Χαμηλώνεις τη φωτιά και προσθέτεις το γάλα. Βράζεις με κλειστή κατσαρόλα για 30-40 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύεις συχνά, γιατί με το γάλα είναι εύκολο να κολλήσει η σούπα. Κάν’ τη βελουτέ πολτοποιώντας τη μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ ή σε μπλέντερ.

Κρεμμυδόσουπα

Υλικά:

  • 4 ξερά κρεμμύδια,
  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
  • 1 κ.γ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών,
  • αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση:

Σοτάρεις τα κρεμμύδια με το λάδι και μόλις μαλακώσουν προσθέτεις το αλεύρι και ανακατεύεις. Σβήσε τα κρεμμύδια με το ζωμό και μαγείρεψε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά.

Κινέζικη σούπα

Υλικά:

  • 2 καρότα,
  • 1 κρεμμύδι,
  • 2 κολοκυθάκια,
  • 1 πιπεριά,
  • λίγες φουντίτσες μπρόκολο,
  • 50 γρ. noodles,
  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
  • 1 κ.σ. σόγια σος,
  • πιπέρι (επειδή η σόγια είναι αλμυρή, μην βάλεις αλάτι αν δεν δοκιμάσεις το φαγητό).

Εκτέλεση:

Σοτάρεις τα καρότα και το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτεις τα υπόλοιπα λαχανικά, τρία ποτήρια νερό και τη σόγια σος. Βράζεις τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα.

Κλασική σούπα λαχανικών

Υλικά:

  • ½ λάχανο χοντροκομμένο (μπορείς να βάλεις ένα τέταρτο κανονικό και ένα τέταρτο μοβ),
  • 1 καρότο,
  • 1 κολοκύθι,
  • 1 μικρή γλυκοπατάτα,
  • ½ κουνουπίδι,
  • αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση:

Βράζεις όλα τα λαχανικά σε χαμηλή φωτιά. Στο τέλος προσθέτεις στο πιάτο σου 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Σούπα κουνουπίδι

Υλικά:

  • 1 μικρό κουνουπίδι,
  • 1 μέτριο κρεμμύδι,
  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
  • σκόνη κάρι στη μύτη του κουταλιού,
  • αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση:

Σοτάρεις το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και μόλις μαλακώσει προσθέτεις το κουνουπίδι. Ρίχνεις στην κατσαρόλα δύο ποτήρια νερό και το κάρι και βράζεις για 15-20 λεπτά. Κάνε τη σούπα βελουτέ πολτοποιώντας τη μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ ή σε μπλέντερ.

Καροτόσουπα

Υλικά:

  • 200 γρ. καρότα,
  • 1 πράσο,
  • 1 μικρή γλυκοπατάτα,
  • τζίντζερ,
  • μοσχοκάρυδο,
  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο,
  • αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση:

Σοτάρεις το πράσο με το ελαιόλαδο και στη συνέχεια προσθέτεις τη γλυκοπατάτα, τα καρότα και τα μυρωδικά. Ρίχνεις στην κατσαρόλα δύο ποτήρια νερό και αφήνεις να βράσει για 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Κάνε τη σούπα βελουτέ πολτοποιώντας τη μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ ή σε μπλέντερ.

Πηγή: Περιοδικό Mirror