Περάσαμε ένα βράδυ σε κλινική ύπνου! Τι μάθαμε εκεί;

Μήπως ροχαλίζεις και δεν το ξέρεις; Η αρχισυντάκτρια του Shape, Φίλια Μητρομάρα, περνά ένα βράδυ σε Κλινική ύπνου και καταγράφει εντυπώσεις! Τι ακριβώς είναι η υπνική άπνοια;<br />

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΠΑΣΧΑΛΗ

Μήπως ροχαλίζεις και δεν το ξέρεις; Η αρχισυντάκτρια του Shape, ΦίλιαΜητρομάρα, περνά ένα βράδυ σε Κλινική ύπνου και καταγράφει εντυπώσεις!Τι ακριβώς είναι η υπνική άπνοια;

Η Φίλια Μητρομάρα το έριξε στη... μελέτη! Κατέγραψαν και μελέτησαν τον ύπνο (και τα όνειρά) της ένα βράδυ στον Ευαγγελισμό και της το έδωσαν σε πολλές κόλλες χαρτιού! Η ίδια μας εξηγεί την εμπειρία...


Προσωπική μαρτυρία (ή μαρτύριο για τους άλλους)

Αν κάποιος μου έλεγε πριν χρόνια ότι ροχαλίζω θα απαντούσα αφελώς (και ίσως λίγο θιγμένη): “κουρασμένη είμαι!”. Όμως, δεν είναι τυχαίο ότι ροχαλίζω τα τελευταία χρόνια (ναι, ντρέπομαι που το ομολογώ) ενώ δεν είμαι κουρασμένη (δεν εργάζομαι στα λατομεία, πιστέψτε με!). Έτσι λοιπόν λόγω ντροπής -και δημοσιογραφικής ιδιότητας- αποφάσισα να το ψάξω.

Πήρα τηλέφωνο στο 2107201843 (από 9:00 έως 15:00) και έκλεισα ραντεβού στο εργαστήριο Μελέτης Ύπνου στον Ευαγγελισμό.
Ευγενικοί, εξυπηρετικοί, αμεσότατοι! Στο ραντεβού (πλήρωσα 5 ευρώ εισιτήριο) αφού απάντησα σε ένα μακροσκελέστατο ερωτηματολόγιο (πίνω; καπνίζω; οικογενειακό ιστορικό; κλπ) κλείσαμε το ραντεβού για τη μελέτη ύπνου ένα Σάββατο βράδυ (ναι, λειτουργεί και τα Σαββατοκύριακα!) ώστε να καταγράψουν τον ύπνο μου. Το καλύτερο; Μπορούσα να φέρω και το δικό μου μαξιλάρι!



Η καταγραφή


Εκείνη την ημέρα οι οδηγίες που μου έδωσαν ήταν κάτι παραπάνω από σαφείς: να είμαι φρεσκολουσμένη (όχι λακ, τζελ και άλλα προιόντα κομμωτηρίου στο κεφάλι μου -κάτι που ήταν άκρως τρομακτικό για τα φριζαρισμένα κατσαρά μαλλιά μου) για να μην δημιουργηθούν... παρεμβολές στο εγκεφαλογράφημα και να μην έχω πιει καφέ (ΤΟ αυτονόητο).

Στις 9 το βράδυ, λοιπόν, ήμουν στο κέντρο μελέτης και αντιμετώπισης διαταραχών του ύπνου στο ισόγειο του νεοκλασικού (παλαιού) κτηρίου του νοσοκομείου Ευαγγελισμού, μαζί με άλλους πέντε. Κατά τις 10 ήρθαν οι τεχνικοί του εργαστηρίου και αφού μας οδήγησαν σε ένα από τα έξι ειδικά διαμορφωμένα μονόκλινα δωμάτια καταγραφής ξεκίνησαν τη διαδικασία:

  • Τοποθέτησαν ειδικούς αισθητήρες στο κεφάλι μου, στο μέτωπο, στο σαγόνι, πίσω από τα αυτιά, στην καρδιά, στα πόδια.
  • Όλα ενώνονταν σε ένα κεντρικό μηχανηματάκι που ήταν επάνω μας και αυτό με τη σειρά του έστελνε τα σήματα στους αντίστοιχους ηεκτρονικούς υπολογιστές.
  • Αυτά καταγράφουν τα κύματα του εγκεφάλου, τη μυϊκή δραστηριότητα, την καρδιακή δραστηριότητα, την αναπνοή, την οξυγόνωση του αίματος και άλλες σωματικές λειτουργίες.
  • Τα επικολλώμενα αισθητήρια όργανα είναι ανώδυνα και ακίνδυνα, δεν προκαλούν καμιά επιπλοκή και μου επέτρεπαν να "γυρίζω" σε όποια θέση ήθελα κατά τη διάρκεια του ύπνου (όχι όμως μπρούμυτα, μην ξεφεύγουμε).
  • Όλη αυτή η διαδικασία ονομάζεται πολυσωματοκαταγραφική μελέτη κατά τον ύπνο.
  • Επίσης υπήρχε συνεχή καταγραφή με κάμερα των κινήσεων μου κατά τη διάρκεια του ύπνου μου.

Μετά από 10 εργάσιμες μέρες με ενημέρωσαν τηλεφωνικώς ότι τα αποτελέσματα ήταν έτοιμα. Έκλεισα εκ νέου ραντεβού και ο γιατρός μου έδωσε έναν ολόκληρο φάκελο με τη διάγνωση και τα αποτελέσμα με κάθε λεπτομέρεια. Ο ύπνος μου ήταν πια καταγεγραμένος και μάλιστα χωρούσε (και δεν χωρούσε) σε ένα φάκελο Α4! Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή;

Tι έδειξαν τα αποτελέσματα και τι μπορείς να κάνεις εσύ; Δες στη σελίδα ii

Η ετυμηγορία

Πάσχω από το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας (και προς το παρόν είμαι καλά).Καταγράφηκαν 19 άπνοιες στα 334 λεπτά ύπνου που έκανα. Αυτό είναισοβαρό αν σκεφτεί κανείς ότι οι φυσιολογικές θα έπρεπε να ήταν μέχρι...5! Και τι σημαίνει αυτό; Ότι το ροχαλητό μου συνοδεύεται από πλήρειςδιακοπές της αναπνοής που διαρκούν από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι πάνωαπό ένα λεπτό! Δηλαδή για αυτό το διάστημα σταματώ να αναπνέω.

Τι μπορεί να συμβεί;

Το σύνδρομο της αποφρακτικής άπνοιας συνδέεται με:
  • υπέρταση
  • σακχαρώδη διαβήτη
  • αύξηση του σωματικού βάρους
  • έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.



Πώς μπορείς να το καταλάβεις;

Εκτός από το ροχαλητό με την πάροδο των ετών εμφανίζεις υπνηλία τηνημέρα, κακή διάθεση, δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, ξεχνάς εύκολα καιμπορεί να παρουσιάσεις μέχρι στυτική δυσλειτουργία (αν είσαι άντρας)μειωμένη σεξουαλική διάθεση (αν είσαι γυναίκα).

Τι πρέπει να κάνεις:

Χάσε βάρος και ασκήσου: Αν ροχαλίζεις και διαγνωστεί το σύνδρομοίσως να μην καταφέρεις να μειώσεις την ένταση του ροχαλητού. Μπορείςόμως να μειώσεις τις άπνοιες με απώλεια σωματικού βάρους (εάν είσαιυπέρβαρη) και τακτική άσκηση (30 λεπτά περπάτημα καθημερινά).

Φόρα μάσκα: Προτείνεται ρινική μάσκα (CPAP, διαβάζεται "Σιπάπ").Φοράς μια μικρή πλαστική μάσκα στη μύτη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μιασυσκευή στέλνει αέρα με πίεση στη μάσκα. Η πίεση αυτή διαβιβάζεται απότη μύτη στο φάρυγγα και τον κρατάει ανοικτό κατά τη διάρκεια του ύπνου.Έτσι κοιμάσαι και αναπνέεις φυσιολογικά. Η συσκευή CPAP χρησιμοποιείταικυρίως για την αποφρακτική άπνοια.

Μασελάκια: Υπάρχουν ενδοστοματικές συσκευές που φέρνουν την κάτωγνάθο προς τα εμπρός ή τραβούν τη γλώσσα και ανοίγουν το φάρυγγαβοηθώντας, με αυτόν τον τρόπο να πάρεις σωστά αναπνοή. Η θεραπεία αυτήχρησιμοποιείται κυρίως για ήπιες περιπτώσεις και μπορεί να αποδειχθείεξαιρετικά χρήσιμη. Εφαρμόζεται από ορθοδοντικούς εξειδικευμένους.

Φάρμακα: Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για το ροχαλητό καιτις αποφρακτικές άπνοιες στον ύπνο. Φάρμακα μπορεί να χρησιμοποιηθούνγια συνοδές καταστάσεις, όπως ρινικά αποσυμφορητικά, για ρινικήαπόφραξη, και Modafinil, για επιμένουσα υπνηλία.

Εγχείρηση:
Ορισμένες εγχειρήσεις μπορούν να διορθώσουν ανατομικέςανωμαλίες που εμποδίζουν την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπωςμεγάλες αμυγδαλές, πολύποδες και κρεατάκια, μεγάλη σκολίωση ρινικούδιαφράγματος και ανωμαλίες στα οστά της γνάθου ή στη μαλακή υπερώα.Επεμβάσεις μόνο στη μύτη, που μειώνουν την ρινική απόφραξη, μπορεί ναβοηθήσουν στο ροχαλητό, αλλά συνήθως δεν είναι αποτελεσματικές για τιςαποφρακτικές άπνοιες.