Συνεργάστηκε η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος,
με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα (www.notanordinarymum.gr).
Μια τεράστια ποικιλία από μη γαλακτοκομικά προϊόντα –ψυγείου και μη– σε περιμένει στο σούπερ μάρκετ. Η διατροφολόγος μάς συστήνει τις επιλογές σε φυτικά ροφήματα.
Ποιο φυτικό ρόφημα είναι το καλύτερο; Τα χαρακτηριστικά και οι χρήσεις τους:
Γάλα Αμυγδάλου
Χαρακτηριστικά: Είναι χαμηλό σε θερμίδες και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε πολλές παρασκευές, αλλά δεν έχει πολλή πρωτεΐνη. (40 θερμίδες ανά φλιτζάνι άγλυκο, 2 γρ. πρωτεΐνη, 3 γρ. λιπαρά).
Χρήση: Σε smoothies και σχεδόν σε κάθε συνταγή ως αντικαταστάτη του γάλακτος.
Γάλα καρύδας
Χαρακτηριστικά: Αυτή η επιλογή είναι η πιο πυκνή και κρεμώδης εναλλακτική σε μη γαλακτοκομικό ρόφημα, αλλά και η πλουσιότερη σε κορεσμένα λιπαρά. (110 θερμίδες ανά φλιτζάνι άγλυκο, 3 γρ. φυτικές ίνες, 7 γρ. λιπαρά).
Χρήση: Σε πιάτα ινδικής και ταϊλανδέζικης κουζίνας και σαν κρέμα για τον καφέ.