Σε ποιες τροφές βρίσκεται το κρυμμένο αλάτι και για ποιους λόγους να το μειώσεις;

ΓΡΑΦΕΙ: SHAPE.GR

Από τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο (@glinoudimitra)

Το ήξερες ότι στη χώρα μας καταναλώνουμε διπλάσια ποσότητα αλατιού από εκείνη που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ); Και αυτό δεν είναι σημαντικό μόνο επειδή το αλάτι σχετίζεται με την αυξημένη κατακράτηση υγρών και την κυτταρίτιδα –που προφανώς δεν είναι τα αγαπημένα μας τώρα το καλοκαίρι–, αλλά και με πολλά άλλα και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τι προτείνει ο ΠΟΥ για το αλάτι

Ως βασικός στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει τεθεί η μείωση του αλατιού κατά 30% μέχρι το 2025. Συγκεκριμένα, συνιστά η κατανάλωση αλατιού να είναι μικρότερη από 5 γρ. την ημέρα για τους ενήλικες, ενώ οι συστάσεις για τα παιδιά είναι μικρότερες. Τα 5 γρ. αντιστοιχούν σε 1 κ.γ., που μπορεί να προστεθεί είτε στο πιάτο είτε στο μαγείρεμα, καθώς και σε αυτό που βρίσκεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και μη.

Περιόρισε το αλάτι στη διατροφή σου και θα νιώθεις πιο υγιής και πιο ανάλαφρη, ενώ παράλληλα θα δεις να μειώνονται το βάρος και η κυτταρίτιδα. Πολλά τα οφέλη για να μην τη δοκιμάσεις!

Οι 5 σημαντικοί λόγοι υγείας για να μειώσεις το αλάτι

Αρτηριακή πίεση

Το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, την πίεση δηλαδή που ασκεί το αίμα στα αιμοφόρα αγγεία, καθώς διαχέεται σε όλο το σώμα. Η αυξημένη κατανάλωσή του οδηγεί σε κατακράτηση νερού από το σώμα. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση τόσο του όγκου υγρών γύρω από τα κύτταρα όσο και του όγκου του αίματος, με αποτέλεσμα να ασκείται περισσότερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, όμως, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Όταν αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, η παροχή του αίματος σε μέρος του εγκεφάλου διακόπτεται, με αποτέλεσμα τη νέκρωση του εγκεφάλου, καθώς δεν οξυγονώνεται καλά. Το 35-50% των περιπτώσεων εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται στην υψηλή αρτηριακή πίεση.

Καρδιακή προσβολή

Το αλάτι είναι επιβλαβές για την υγεία της καρδιάς και όσο λιγότερο καταναλώνουμε τόσο περισσότερο την προστατεύουμε. Ερευνητές του φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας στο Ελσίνκι επισήμαναν ότι οι κυριότερες παθήσεις της καρδιάς, όπως καρδιακή προσβολή, στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα που καταναλώνουν περισσότερο από το συνιστώμενο αλάτι, καθώς το πάχος των αγγείων αυξάνεται για να μπορεί να αντεπεξέλθει στην υψηλή πίεση του αίματος, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιακή λειτουργία για να φέρει εις πέρας σωστά την κυκλοφορία του αίματος.