Συνταγή για σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο, χειροποίητο

Από τα βασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, ιδανική για το τραπέζι την περίοδο της νηστείας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΑΝΙΑ ΖΕΡΒΟΥ

Mία από τις πιο νόστιμες επιλογές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και γενικότερα την περίοδο της νηστείας, είναι η κλασική σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο, χωρίς τυρί φυσικά.

Συνταγή για τυρόπιτα με κασέρι, φέτα, γραβιέρα | Ένα από τα πιο κλασικά και λαχταριστά πιάτα

Συνταγή για σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1/2 κιλό λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το φύλλο:

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 1 φλιτζ. του καφέ λάδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • χλιαρό νερό όσο πάρει

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε το σπανάκι, το πλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα πλένουμε, τα ψιλοκόβουμε και τα ανακατεύουμε με το σπανάκι.
  • Τρίβουμε και τα δυο μαζί με ελάχιστο αλάτι, προσθέτουμε και λίγο πιπέρι και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, ανοίγουμε στη μέση μια τρύπα και ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό, μια πρέζα αλάτι και ένα φλιτζάνι του καφέ λάδι.
  • Ζυμώνουμε τα υλικά ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακή. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες, όσο είναι η χούφτα μας. Παίρνουμε μια μια μπάλα και την ανοίγουμε φύλλο όσο μπορούμε πιο λεπτό. Κάθε φύλλο το αλείφουμε με λάδι και σκορπάμε επάνω το σπανάκι.
  • Πιάνουμε κατόπιν μια γωνιά και τυλίγουμε το φύλλο ρολό. Κάνουμε το ίδιο ώσπου να τελειώσουν φύλλα και σπανάκι.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τα διπλωμένα φύλλα στο ταψί σε σχήμα σαλίγκαρου, αρχίζοντας από το κέντρο του ταψιού.
  • Ρίχνουμε από πάνω το λάδι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ώσπου να ροδοκοκκινίσει.

Συνταγή για χούμους με λιαστή ντομάτα | Ένα twist σε μια κλασική συνταγή

Πηγή: Πολίτικη κουζίνα της Λωξάντρας - Τηλεθεατής