Σταφύλια, μούρα και καρύδια βελτιώνουν το μυαλό

Πρόσφατη έρευνα τα ανέδειξε σε εγκεφαλικά τρόφιμα.<br />

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΠΑΣΧΑΛΗ


Πρόσφατη έρευνα τα ανέδειξε σε εγκεφαλικά τρόφιμα.


Όσο μεγαλώνουμε, μειώνονται νοητικές μας και κινητικές ικανότητες και σύμφωνα με τις έρευνες, αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους προστασίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Διατροφής, κάποια τρόφιμα περιέχουν στοιχεία που μπορούν να καθυστερήσουν ή να προλάβουν μεταβολές στη νοητική λειτουργία, όπως η νόσος του Alzheimer ή Parkinson.

Tα σταφύλια, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα και τα καρύδια είνια κάποια από αυτά τα τρόφιμα που περιέχουν πολυφαινόλες, ουσίες που δημιουργούνται από το φυτό για να το βοηθήσουν να επιβιώσει. Οι πολυφαινόλες φαίνεται ότι προσφέρουν τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Οι έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση αυτών των φρούτων και ξηρών καρπών βοηθά στη βελτίωση των νοητικών και κινητικών ικανοτητων στους ανθρώπους.

Μάλιστα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν έχει σημασία πότε θα αρχίσεις να καταναλώνεις αυτά τα τρόφιμα. Σταφύλια μπορείς να βρεις ακόμα αυτή την εποχή και όσο για τα καρύδια, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τα αξιοποιήσεις (ίσως με μία σάλτσα πέστο;).