Ταλιατέλες με μανιτάρια, προσούτο και θυμάρι

Λαχταριστή και διαφορετική συνταγή για ζυμαρικά από τον σεφ Γιάννη Λουκάκο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΓΑΒΡΙΗΛ ΝΙΚΟΛΑιΔΗΣ

Μια συνταγή από τον Γιάννη Λουκάκο

Δοκίμασε αυτές τις πεντανόστιμες ταλιατέλες με μανιτάρια, προσούτο και θυμάρι και εντυπωσίασε τους πάντες στο επόμενο καλοκαιρινό τραπέζι που θα κάνεις.

Ταλιατέλες με γαρίδες | H υπέροχη συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου χωρίς σάλτσα

Ταλιατέλες με μανιτάρια, προσούτο και θυμάρι

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 25 λεπτά Μερίδες: 4 άτομα

Υλικά

για τις ταλιατέλες και το τελείωμα του πιάτου

  • 500 γρ. ταλιατέλες
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. προσούτο, κομμένο σε μικρά καρέ
  • 400 γρ. μανιτάρια σοτέ
  • 120 γρ. κρασί λευκό
  • 800 γρ. ζωμό μανιτάρι ή ζωμό κοτόπουλο
  • 120 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 120 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 10 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. τσάιβς, ψιλοκομμένο
  • 10 γρ. λάδι λευκής τρούφας
  • αλάτι

Για τα μανιτάρια σοτέ

  • 500 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • αλάτι

Εκτέλεση

Για τις ταλιατέλες και το τελείωμα του πιάτου

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε καλά αλατισμένο και κοχλάζον νερό και τα σουρώνουμε. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το προσούτο και τα μανιτάρια σοτέ για 1 λεπτό. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 1-2 λεπτά. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τις ταλιατέλες και βράζουμε μέχρι να σωθούν σχεδόν όλα τα υγρά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε τα βότανα, την παρμεζάνα και το λάδι τρούφας. Αλατίζουμε αν χρειάζεται.

Για τα μανιτάρια σοτέ

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε πολύ δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και μόλις κάψει προσθέτουμε τα μανιτάρια σε μία στρώση, ώστε να μη στουμπώσουν το τηγάνι. (Το λάδι θα πρέπει να έρχεται στο 1/3 του ύψους των μανιταριών.) Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά και αλατίζουμε. Μόλις τα μανιτάρια ροδίσουν καλά, τα σουρώνουμε, τα αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και τα αλατίζουμε αν χρειάζεται. Επαναλαμβάνουμε εφόσον μας περίσσεψαν μανιτάρια.

Tips: Για τα μανιτάρια σοτέ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλες ποικιλίες μανιταριών, όπως τα πλευρότους ή τα πορτομπέλο, που είναι ευρέως διαθέσιμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και άγρια μανιτάρια στην εποχή τους ή ακόμη και αποξηραμένα. Το καλύτερο από όλα, κατά τη γνώμη μου, είναι μια ποικιλία από τα παραπάνω.

Συνταγή για καρμπονάρα στο φούρνο από τον Άκη Πετρετζίκη