Follow us

Θέλεις να αδυνατίσεις;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά διατροφής της, αλλά και πώς έχασε τα κιλά της εγκυμοσύνης. Plus: Συμβουλές για επιτυχημένη δίαιτα!

Όπου σταθώ κι όπου βρεθώ όλοι με ρωτάνε «Μα πώς έχασες τα κιλά της εγκυμοσύνης;» «πώς δεν πάχυνες τώρα με το θηλασμό;»… Τα ερωτήματα αυτά με κολακεύουν από τη μία και από την άλλη με προβληματίζουν…

Σίγουρα το σώμα μας αλλάζει αυτούς τους μήνες… Από ένα σημείο και μετά δεν είναι στο χέρι μας να κάνουμε κάτι γι’αυτό. Τι να κάνουμε αν το δέρμα μας είναι ευαίσθητο και εμφάνισε μια ραγάδα; Θα είναι η ραγάδα που θα μας θυμίζει το μωράκι μας και την περίοδο εκείνη της εγκυμοσύνης… Από κει και μετά όμως, μπορούμε να κάνουμε πολλά!! Κυρίως μπορούμε να έχουμε την ψυχολογία που χρειάζεται γύρω από το φαγητό, υιοθετώντας τις σωστές συνήθειες. Διαβάστε τα πιο σημαντικά tips που βοήθησαν εμένα και θα βοηθήσουν κι εσάς όχι μόνο να μην πάρετε κιλά σε περιόδους εγκυμοσύνης και θηλασμού, αλλά και να αδυνατίσετε χωρίς να το καταλάβετε!

Δεν είμαι διατροφολόγος, όμως ψάχνω πολύ ό,τι έχει να κάνει με τη διατροφή μας, γιατί πολύ απλά… μου αρέσει. Αυτά είναι τα μικρά «μυστικά» διατροφής που ακολουθώ και αποφάσισα να σας τα φανερώσω!

• Πίνω κάθε πρωί ένα ποτήρι νερό και ένα ποτήρι χυμό. Επίσης πίνω ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα.

• Δεν αφήνω πάνω από 2 με 3 ώρες να περάσουν από το τελευταίο γεύμα χωρίς να τσιμπήσω κάτι. Αυτό το κάτι φροντίζω να περιέχει τον «συνδυασμό των τριών». Δηλαδή, βιταμίνη C, πρωτεΐνη και υδατάνθρακα. Ή στη χειρότερη δύο από αυτά. (φρούτο ή/και χυμό με κουλούρι, ή φρούτο ή/και χυμό με 15-20 αμύγδαλα-καρύδια).

• Έχω ένα κυρίως γεύμα την ημέρα, μεσημέρι ή βράδυ. Το δεύτερο μεγάλο γεύμα μου φροντίζω να είναι πιο ελαφρύ. Πάντα τηρώ τον παραπάνω συνδυασμό. Δηλαδή κρέας, ψάρι ή τυρί με σαλάτα και πατάτα, καλαμπόκι, ψωμί ή ρύζι (ένα από αυτά!). Ο συνδυασμός των τριών ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας.

• Πιες έναν καφέ ή πράσινο τσάι μετά το κυρίως γεύμα (αν δεν είναι πολύ αργά το βράδυ - χωρίς πολλή ζάχαρη!) Εγώ τα έχω κόψει λόγω θηλασμού…

• Φάτε τη μισή σαλάτα πριν το φαγητό.

• Προσπαθώ, αν και τελευταία τρώω συνέχεια βιαστικά, να τρώω αργά (να μασάω δηλαδή περίπου 20 φορές τη μπουκιά μου).

• Έμαθα πρόσφατα ότι το κουάκερ βοηθά να χαθεί το κοιλιακό λίπος. Έτσι, τρώω μπισκότα και παξιμάδια βρώμης.

• Επίσης, έμαθα ότι μετά από κάθε θηλασμό χρειάζομαι μισό λίτρο νερό, για να αποφύγω την κατακράτηση…

• Στην εγκυμοσύνη έπινα αρκετό πράσινο τσάι και έτρωγα πολλά ψάρια.

• Αν πάω σινεμά, επειδή τρελαίνομαι για το ποπ κορν, το τρώω πάντα πίνοντας και χυμό.

• Αν παραλείψεις το βραδινό θα αποθηκεύσεις το 40% αυτών που έχεις φάει όλη τη μέρα. Ακόμη χειρότερα αν παραλείψεις το πρωινό. Παρεμπιπτόντως, πρωινό θεωρείται το γεύμα μια ώρα από τη στιγμή που θα ξυπνήσουμε. Αν ξυπνήσεις στις 9:00 και φας στις 11:00, έχεις χάσει το πρωινό.

• Δεν τρώω κρέας με τυρί. Τρώω τυρί μόνο με τα λαδερά φαγητά. Το τυρί απορροφά τον σίδηρο και ο συνδυασμός δημιουργεί πέτρα στα νεφρά.

• Αν περάσει πολλή ώρα και δεν έχω φάει,
μία ώρα πριν το κυρίως τρώω ένα φρούτο για να ενεργοποιήσω τον μεταβολισμό μου.

• Προσπαθώ να τρώω το γλυκό πάντα μετά το κυρίως ή αν είναι ενδιάμεσο από τα γεύματα, μαζί με φρούτο ή χυμό!

Έχεις αποφασίσει να κάνεις διατροφή; Σημείωσε κάποιες ΜΑΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ…


1. Πείτε «όχι» στη δίαιτα
Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από βουλιμία, κάνουν δίαιτα. Μην αποφεύγεις κάποιες τροφές και μη μειώνεις υπερβολικά την ποσότητα τροφής σου. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η εμμονή με τις δίαιτες, το μόνο που κάνει είναι να «τρέφει» με ύπουλο τρόπο το πάθος για φαγητό. Η δίαιτα, δηλαδή η στέρηση τροφής, οδηγεί σε βουλιμία, η βουλιμία οδηγεί σε δίαιτα και έτσι ξεκινάει ένας επικίνδυνος φαύλος κύκλος. Οι τροφές που στο μυαλό μας περιγράφονται ως απαγορευμένες, επικίνδυνες ή κακές, τελικά μας εξουσιάζουν γιατί σκεφτόμαστε κάθε τρόπο να τις αποφύγουμε. Από τη στιγμή που η δίαιτα είναι αυστηρή και ακραία, δηλαδή έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους που απαιτούν μεγάλους περιορισμούς, οι επαναλαμβανόμενες «αποτυχίες» είναι αναπόφευκτες. Κάτι τέτοιο είναι απογοητευτικό και τα πράγματα χειροτερεύουν καθώς αυτές οι αποτυχίες συνήθως ενθαρρύνουν τη βουλιμία. Έχει επίσης φανεί, ότι οι δίαιτες επηρεάζουν ορισμένους χημικούς μεταβιβαστές, όπως είναι η σεροτονίνη, κάτι που παρατηρείται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άντρες. Η διαταραγμένη λειτουργία της σεροτονίνης, συνιστά αιτία κατάθλιψης.

2. Κράτησε ημερολόγιο
Γράφε καθημερινά λεπτομερώς τι τρώς ( καταγράφοντας και την ποσότητα), την σκέψη που οδήγησε στο φαγητό, το συναίσθημά σου πριν το φαγητό και το πότε συμβαίνουν όλα αυτά. Κράτησε δηλαδή ένα ημερολόγιο ημερήσιο όπου θα καταγράφεις ακόμη και την πιρουνιά που τρώς όταν δοκιμάζεις το φαγητό που μαγειρεύεις.. Δεν μπορείς να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες, αν δεν έχεις επίγνωση του τι ακριβώς τρώς και κάτω από ποιες συνθήκες.

3. Τι σκέφτεσαι όταν κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη;
Μην κοιτάζεσαι στον καθρέφτη με αφορμή να βρεις τις ατέλειές σου. Η εικόνα μας στον καθρέφτη είναι το αποτέλεσμα της εικόνας που έχουμε για τον εαυτό μας. Αγνοήσε για λίγο όποια σημεία δεν σε ικανοποιούν και ασχολήσου με εκείνα που σου αρέσουν. Φέρε στο νου σου κάποιες ευχάριστες σκέψεις γι’αυτά τα συγκεκριμένα σημεία. Παρόλο που στην αρχή ίσως δυσκολευτείς, όσο περισσότερο εφαρμόζεις αυτή την τακτική, τόσο πιο πολύ θα αγαπήσεις την εικόνα του σώματός σου.

4. Φάε όταν και όσο πεινάς!
Δες το φαγητό ως μέσο διατροφής και όχι ως καταπραϋντικό των συναισθημάτων σας. Διδαχθήκαμε ότι το φαγητό μας φτιάχνει τη διάθεση, ότι η κατανάλωση νόστιμων γλυκισμάτων είναι ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσουμε τα γενέθλια του παιδιού μας. Το να γεμίζουμε το σώμα μας με ζάχαρη, δεν θα γλυκάνει την ψυχή μας… Μη γίνεσαι σκουπιδοφάγος Αδειάζοντας το πιάτο σου δεν πρόκειται να ταΐσετε ούτε ένα πεινασμένο παιδί.

5. Μήπως ψάχνεις δικαιολογίες;

Κατέγραψε τις λέξεις που χρησιμοποιείς για να δικαιολογήσεις την αναζήτηση τροφής ("ένα ίσον κανένα" ή "μια φορά δεν πειράζει")

6. Μήπως μέσω του φαγητού καλύπτεις κάποια άλλα κενά;

Χρησιμοποιούμε την τροφή για να υποκαταστήσουμε, κατά κάποιον τρόπο, την ανθρώπινη σχέση με το άτομο που κάποτε μας την προσέφερε. Αναρωτήσου τι σου λείπει συναισθηματικά και δημιουργείς συναισθηματικό δεσμό με το φαγητό; Σε συναισθηματικά δύσκολη στιγμή, αντί να μοιραστείς τον πόνο σου με το αγαπημένο σου γλυκό, προτίμησε να τηλεφωνήσεις σε κάποια φίλη σου. Αν νιώσεις τον πειρασμό να φας, άνοιξε την πόρτα και βγες για μια βόλτα ή πάρε στα χέρια σου ένα ωραίο βιβλίο. Απόσπασε δηλαδή την προσοχή σου και αντικατέστησε την επιθυμία για φαγητό με φιλική παρέα.

7. Για να αποφύγεις το επιδόρπιο..
.
..Υιοθέτησε τη συνήθεια να σηκώνεσαι από το τραπέζι και να κάνεις κάτι άλλο, όσο οι άλλοι απολαμβάνουν το επιδόρπιο τους. Θα εκπλαγείς από την αποτελεσματικότητα αυτής της απλής λύσης.

8. Πάρε την ευθύνη
Αν επιλέξεις να χαλάσεις τη διατροφή σου και να φας ελεύθερα, πάρε την ευθύνη της επιλογής σου. Δεν ευθύνεται κανείς άλλος γι’αυτό. Ούτε οι γιορτές, ούτε τα πολλά γλυκά που σου προσέφεραν να δοκιμάσεις, ούτε οι άλλοι που τρώγανε ασταμάτητα. Δεν σε επηρέασαν , εσύ επέλεξες να επηρεαστείς! Μην περιμένεις τους άλλους να αποφασίζουν για λογαριασμό σου. Σκέψου τι είναι καλό για εσένα και άφησε τους άλλους να κάνουν και να τρώνε ό,τι θέλουν.

9. Το «επικίνδυνο» σούπερ μάρκετ
Μην ψωνίζεις από το σούπερ μάρκετ όσο είσαι πεινασμένη. Πάρε μαζί σου τη λίστα των πραγμάτων που χρειάζεσαι κ περιορίσου σ’αυτά.

10. Εκτίμησε το σώμα σου

Το σώμα μας ανεξάρτητα από τις διαστάσεις του, είναι ένα θαύμα της φύσης. Δεσμεύσου από σήμερα ότι θα δώσεις μεγαλύτερη θετική προσοχή στο σώμα σου. Γράψε 10 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων ως προς το σώμα σου. Σας αρέσει η μύτη σου, το χρώμα των ματιών σου, τα μαλλιά σου; Μη σταματήσεις αν δεν έχεις καταγράψει τουλάχιστον 10 χαρακτηριστικά. Επικεντρώσου στη βιολογική σου κατάσταση και όχι στις διαστάσεις σου.

11. Στόχος η αυτοβελτίωση όχι η αυτοκριτική

Αν δεν είσαι απόλυτα ικανοποιημένη με την εμφάνισή σου, αποδέξου το. Ωστόσο σκέψου τα κριτήρια σου. Δεν σου αρέσει αυτό που βλέπεις γιατί δεν αρέσει στους άλλους ή μήπως το αντίθετο, το συντηρείς μόνο και μόνο γιατί αρέσει στους άλλους. Διαχώρισε τον εαυτό σου και πες ην αλήθεια. Δοκίμασε να αντικρίσεις την φωτογραφία σου, χωρίς να έχεις σαν μέτρο σύγκρισης τις φωτογραφήσεις των μοντέλων (που δεν είναι ρεαλιστικές) Προσπάθησε η ματιά σου να μην είναι ματιά αυτοκριτικής αλλά ενός ανθρώπου που σαν στόχο έχει την αυτοβελτίωση.

Να είστε καλά!
Σ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ