Follow us

Τριχόπτωση από άγχος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Το άγχος προκαλεί τριχόπτωση, και η τριχόπτωση προκαλεί… ακόμη περισσότερο άγχος.

surf-girl-with-long-hair-go-to-surfing-picture-id1153919079

Εάν το τελευταίο διάστημα έχεις μπει σε αυτόν το φαύλο κύκλο, τότε ανακάλυψε τι σε οδήγησε ως εκεί, αλλά και πώς μπορείς να βγεις αποκαθιστώντας την πυκνότητα και την υγεία των μαλλιών σου.

Σύμφωνα με έρευνες, ένα στρεσογόνο συμβάν μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην απώλεια του 50% των μαλλιών. Η τριχόπτωση από άγχος είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο που παρατηρείται και στα δύο φύλα, μετά από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μία σοβαρή ασθένεια, έναν μεγάλο τραυματισμό ή μία περίοδο έντονου στρες, όπως για παράδειγμα μία περίοδο εξεταστικής.

Η τριχόπτωση εκδηλώνεται 3 μήνες μετά το συμβάν

Την περίοδο του άγχους, ο οργανισμός εκκρίνει αυξημένη κορτιζόλη ή αλλιώς «ορμόνη του στρες», η οποία διαταράσσει τον κύκλο ζωής των τριχοθυλακίων. «Η κορτιζόλη σταματάει απότομα τη φάση ανάπτυξης της τρίχας και τη θέτει σε φάση ανάπαυλας. Εκείνη την περίοδο, ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται κάτι, όμως περίπου τρεις μήνες αργότερα εκδηλώνεται έντονη τριχόπτωση και τα μαλλιά λεπταίνουν και αραιώνουν», εξηγεί ο Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος εξειδικευμένος στην Οξφόρδη, Επιστημονικός Διευθυντής των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics). «Είναι αξιοσημείωτο ότι το τελευταίο διάστημα επισκέπτονται τα ιατρεία μας ασθενείς που εμφανίζουν έντονη τριχόπτωση ως αποτέλεσμα του στρες που έφερε στη ζωή τους η πανδημία».

Πέφτουν 100-200 τρίχες την ημέρα

Τη στιγμή που ένας φυσιολογικός ρυθμός τριχόπτωσης είναι περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα, στην περίπτωση της τριχόπτωσης από άγχος ο ρυθμός αυτός διπλασιάζεται. Ωστόσο, παρά την έντονη αραίωση των μαλλιών, η τριχόπτωση από άγχος δε φτάνει να οδηγήσει σε φαλάκρα. Οι τρίχες χάνονται με διάχυτο τρόπο από όλο το κεφάλι και όχι μόνο από την κορυφή. Συχνά, οι γυναίκες το διαπιστώνουν όταν βλέπουν πιο αποδυναμωμένη και λεπτή την αλογοουρά τους ή όταν βρίσκουν περισσότερες πεσμένες τρίχες στο μαξιλάρι, τη βούρτσα ή την μπανιέρα τους.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η μορφή τριχόπτωσης είναι παροδική και συνήθως υποχωρεί μετά από 6 μήνες περίπου. Τα κακά νέα όμως είναι ότι μπορεί να χρειαστούν πολύ περισσότεροι μήνες ή και χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί ο χαμένος όγκος, καθώς τα μαλλιά μακραίνουν περίπου 1 εκατοστό το μήνα.

Θεραπείες ενδυνάμωσης για γρήγορη αποκατάσταση

Με δραστικές θεραπείες, μπορείς να ξαναδείς σύντομα τα μαλλιά σου δυνατά, πυκνά και υγιή. «Στα περιστατικά τριχόπτωσης λόγω άγχους, εφαρμόζουμε ενισχυτικές θεραπείες ώστε να τονώσουμε τα εξασθενημένα τριχοθυλάκια και να διεγείρουμε ταχύτερα την τριχοφυΐα. Στόχος είναι αρχικά να σταματήσουμε την τριχόπτωση, αφού το ίδιο το φαινόμενο της τριχόπτωσης αποτελεί έξτρα πηγή στρες για τους ασθενείς», λέει ο Dr. Τζερμιάς.

Να θυμάσαι ότι το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να γίνει λεπτομερής καταγραφή της κατάστασης των τριχοθυλακίων σου με την εξειδικευμένη εξέταση της τριχοσκόπησης. Με την ίδια μέθοδο, θα μπορεί να αξιολογηθεί στην πορεία και η αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής αγωγής που θα ακολουθήσεις.

«Για την ενδυνάμωση των τριχοθυλακίων, εφαρμόζουμε εξελιγμένες θεραπείες όπως είναι το πρώτο hair filler με υαλουρονικό οξύ και βιομιμητικά πεπτίδια που ενισχύουν τη ρίζα και το στέλεχος της τρίχας, διεγείρουν τη φάση ανάπτυξής της και αναστέλλουν την τριχόπτωση. Θεαματικά αποτελέσματα επιτυγχάνουμε και με την ενισχυμένη αυτόλογη μεσοθεραπεία Magellan TruPRP, που ενισχύει τη μικροκυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής κι επομένως την θρέψη των τριχοθυλακίων, ενώ ενισχυτικά χρησιμοποιούμε και τη φωτοθεραπεία με LASER χαμηλής ισχύος για να διεγείρουμε τον σχηματισμό νέας τρίχας και να καταπολεμούμε τη φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής που συχνά οφείλεται σε καταστάσεις άγχους», εξηγεί ο Dr. Τζερμιάς, επισημαίνοντας ότι για να μπορέσει ο οργανισμός να υποστηρίξει αυτήν την ενεργοποίηση των τριχοθυλακίων, θα πρέπει να είναι επαρκής σε θρεπτικές ουσίες σημαντικές για την υγεία των μαλλιών. «Με ειδική βιταμινοτεχνία που διαθέτουμε, παρέχουμε στους ασθενείς – κατόπιν αιματολογικού ελέγχου και εάν κριθεί απαραίτητο – εξατομικευμένα σκευάσματα που ανταποκρίνονται ακριβώς στις ανάγκες τους».

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com, www.tzermias.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ