Follow us

Ποιος έβγαλε την τάπα από τη θάλασσα; Η συγγραφέας του μιλά στο MissBloom.gr

Το καλοκαιρινό παραμύθι που λατρέψαμε! Από την Στεφανή Μπήλη και τις εκδόσεις Μίνωας.

mpilistefani1705

Το εικονογραφημένο παραμύθι "Ποιος έβγαλε την τάπα από τη θάλασσα;", της Μπήλης Στεφανή, είναι μια καλοκαιρινή περιπέτεια που καταφέρνει να φέρει τα παιδιά κοντά στο θέμα της οικολογικής καταστροφής και της έλλειψης νερού.

Ποιος έβγαλε την τάπα από τη θάλασσα; Η συγγραφέας του μιλά στο MissBloom.gr
Μπήλη Στεφανή

Ο μικρός γάτος Νιάουι ζει σε ένα πανέμορφο χωριό δίπλα στη θάλασσα με τους γονείς του, τη νεράιδα με την ομπρέλα που αλλάζει τον καιρό ανάλογα με τα κέφια της και τη γοργόνα που κολυμπάει στα καταγάλανα νερά.

Ποιος έβγαλε την τάπα από τη θάλασσα; Η συγγραφέας του μιλά στο MissBloom.gr - εικόνα 2

Όνειρο της ζωής του είναι να γίνει ήρωας! Όταν η γοργόνα του εμπιστεύεται το μυστικό χάρτη που δείχνει πού βρίσκεται η τάπα που κρατά το νερό στη θάλασσα και δε στερεύει, ο Νιάουι βρίσκει επιτέλους την ευκαιρία να γίνει ήρωας. Σκέφτεται, πως αν βγάλει την τάπα από τη θάλασσα τότε θα εξασφαλίσει φαγητό για όλες τις γάτες! Με αυτοθυσία καταφέρνει να βγάλει την τάπα, όμως προκαλεί μια τεράστια οικολογική καταστροφή.

Ποιος έβγαλε την τάπα από τη θάλασσα; Η συγγραφέας του μιλά στο MissBloom.gr - εικόνα 3

Το νερό χάνεται και τα ψάρια πεθαίνουν. Τώρα, πρέπει να γίνουν όλα όπως πριν και ο Νιάουι ζητά τη συμβουλή της γοργόνας. Εκείνη του λέει να περιμένει να γεμίσει το φεγγάρι, να ανακατέψει το μαγικό χάρτη με νερό και αλάτι στη μεγάλη κατσαρόλα της μαμάς του και να ευχηθεί να γίνουν όλα όπως πριν. Τελικά τα καταφέρνει. Όλα γίνονται όπως πριν και ο Νιάουι κερδίζει ένα μετάλλιο. Παρόλες τις φοβερές του περιπέτειες καταφέρνει να γίνει ήρωας!

Η συγγραφέας Μπήλη Στεφανή μίλησε στο MissBloom.gr:

-Πως προέκυψε να γράψετε παιδικό παραμύθι;
Το παιδικό παραμύθι, δεν είναι κάτι που προέκυψε τώρα ή ξαφνικά. Κρατάω σημειώσεις για φανταστικούς ήρωες εδώ και αρκετά χρόνια. Από μικρή μου άρεσε να βλέπω ανθρώπους, πλάσματα και καταστάσεις μέσα από έναν δικό μου προσωπικό φακό. Να δημιουργώ απορίες, να βλέπω τη χαρούμενη πλευρά των πραγμάτων, ή ν’ αντιμετωπίζω κάτι φαινομενικά άψυχο, σαν έμψυχο.

-Πως λειτούργησε η συγγραφή αυτή στην ψυχολογία σας;
Η συγγραφή, λειτουργεί εντελώς ψυχοθεραπευτικά. Έχεις την ευκαιρία να «μιλήσεις» με διάφορα πλάσματα. Για την ακρίβεια όμως να σου «μιλήσουν» κι αυτά και ν’ αγγίξουν κομμάτια που έχεις μέσα σου. Κομμάτια που έχουν να κάνουν με φόβους, επιθυμίες, παιδικά παράπονα, κλπ. Πράγματα που οι περισσότεροι κουβαλάμε μέσα μας και ψάχνουμε έναν τρόπο να τα εκφράσουμε και να τα αγγίξουμε, συνήθως όμως φοβόμαστε. Αυτός ο τρόπος μπορεί να είναι όπως φαίνεται και μέσω ενός γάτου.

-Πως επιλέξατε το θέμα αυτό;

«Κουβαλάω μια μικρή περιέργεια. Μ’αρέσει να γνωρίζω τι κρύβεται πίσω, ή κάτω από κάτι άλλο. Ένα καλοκαίρι που ήμουν στην Άνδρο στην παραλία ξαφνικά μου ήρθε η ιδέα του πώς θα μπορούσε να δείξει η θάλασσα εάν έφευγε όλο το νερό. Τι θα υπήρχε από κάτω; Ναυάγια; Κοχύλια; Αστερίες; Τι; Ταυτόχρονα παρομοίασα τη θάλασσα με μια μπανιέρα και της τοποθέτησα ένα σιφόν. Δεν θα υπήρχε λοιπόν καλύτερος χαρακτήρας από ένα γάτο για να τραβήξει την τάπα από αυτό το σιφόν και να κάνει τον κόσμο άνω κάτω».

-Τι σας έχει μάθει η μέχρι τώρα επαφή σας με τους μικρούς αναγνώστες του βιβλίου σας;
Ότι είναι οι καλύτεροι παραμυθάδες του κόσμου. Ο μαγικός τρόπος που έχουν να βλέπουν τον κόσμο όπου όλα είναι καινούργια, άγνωστα και άφθαρτα τα τροφοδοτεί συνεχώς με απίστευτες ιδέες.




Διάβασε επίσης:


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ