Follow us

Η Ιωάννα Κουρμπέλα μιλά στο Missbloom για το Fashion Event-Dance Performance που θα παρουσιάσει στην Athens Fashion Week

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ως σχεδιάστρια μόδας και πόσο πιστεύει πως έχει αλλάξει η μόδα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

ioanna kourbela Ioanna Kourbela

Τα τελευταία χρόνια, η μόδα στην Ελλάδα γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη, γεγονός που δεν είναι διόλου τυχαίο. Αυτή οφείλεται στην προσπάθεια που κάνουν οι Έλληνες σχεδιαστές, οι δημιουργίες των οποίων ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το grecial chic στιλ. Η Ιωάννα Κουρμπέλα είναι μία από τις σπουδαιότερες σχεδιάστριες της χώρας μας με τις δημιουργίες της να πετυχαίνουν την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη λειτουργικότητα και την σαγήνη, την κομψότητα και τη διαχρονικότητα, τα σύγχρονα στοιχεία και την άνεση. Ανήκει στην κατηγορία των δημιουργών που δεν εφησυχάζονται, αλλά αναζητά συνεχώς νέους, άκρως δημιουργικούς τρόπους για να παρουσιάζει τις συλλογές της.

Η Ιωάννα Κουρμπέλα μιλά στο Missbloom για το Fashion Event-Dance Performance που θα παρουσιάσει στην Athens Fashion Week

Αφορμή για τη συζήτησή μας είναι η Athens Fashion Week, που πρόκειται να ξεκινήσει στην Αθήνα το Σάββατο 20 Απριλίου και να ολοκληρωθεί στις 24 του ίδιου μήνα. Την τρίτη ημέρα της εβδομάδας μόδας, η Ιωάννα Κουρμπέλα πρόκειται να παρουσιάσει την Spring/Summer 25 συλλογή της που ονομάζεται "Τhe Time is Now". Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα ακόμα fashion show με την παραδοσιακή και κάπως αναμενόμενη έννοια, αλλά με ένα μοντέρνο performance που σίγουρα θα συζητάμε για καιρό.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης πίσω από τη νέα συλλογή σας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024; Ποια είναι τα υλικά που πρωταγωνιστούν; Σε μία πρόσφατη επίσκεψη στο κατάστημα σας στο κέντρο της Αθήνας, διάβασα κάπου τη φράση "The garment is the home of the body". Ποια είναι η σημασία της για εσάς;

Για τη συλλογή Spring/Summer ‘24 που έχει τίτλο "Synchronicity", το κύριο σχεδιαστικό επίκεντρο είναι η ενότητα στη διαφορετικότητα. Συναισθήματα, νους και ενέργεια συνδυάζονται σε μια έντεχνη αρμονία.

Τα υλικά της συλλογής αγκαλιάζουν το σώμα με απαλότητα και αέρινη αίσθηση, ενώ οι χρωματικές αποχρώσεις εκφράζουν τα συναισθήματα μας. Οι γραμμές και τα μοτίβα αναδεικνύουν τη σιλουέτα, ενώ η κατασκευή τους γίνεται υπεύθυνα, τηρώντας τη φιλοσοφία της Αειφόρου Ανάπτυξης. Τα χρώματα είναι εμπνευσμένα από την τέχνη, ενώ οι σιλουέτες προσαρμόζονται σε κάθε σωματότυπο, προσφέροντας ελευθερία κίνησης και αίσθηση αρμονίας.

Η σημασία αυτού του μότο για εμένα βρίσκεται στην αρχή της καριέρας μου όταν ξεκινούσα την πορεία μου στο χώρο της μόδας είκοσι χρόνια πριν ,αφήνοντας πίσω το όνειρο μου να γίνω αρχιτέκτων. Η φιλοσοφία ότι το σώμα φιλοξενείται στο ένδυμα όπως αντίστοιχα θα φιλοξενούνταν σε ένα σπίτι, μετέτρεψε το ένδυμα στα δικά μου μάτια στο σπίτι του σώματος. Σαν οι αξίες του σχεδιασμού ενός χώρου να μετατράπηκαν σε στόχους σχεδιασμού για τις συλλογές μου.

Επιθυμώ τα ρούχα μου να είναι χαλαρά , ώστε να μπορεί να εκφραστεί το σώμα μέσα σε αυτά επιλέγω για αυτά φυσικά ποιοτικά υλικά , η διαχρονικότητα στο σχεδιασμό καθώς και η πολυμορφικότητα, είναι ζητούμενα μου όπως αντίστοιχα είναι και στους αρχιτεκτονικούς χώρους.

Ioanna Kourbela
Ioanna Kourbela

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα ως σχεδιάστρια μόδας;

Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχω αντιμετωπίσει ως σχεδιάστρια μόδας είναι να καταφέρω με την ομάδα μου να πραγματοποιήσουμε τα όσα έχουμε οραματιστεί ως σχήματα, χρώματα, ατμόσφαιρες σε συλλογές ρούχων με εμπορικό ενδιαφέρον.

Πόσο πιστεύετε πως έχει αλλάξει η μόδα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Αρκετά. Πάντα αλλάζει αλλά μετά την πανδημία ήταν ακόμα πιο καθοριστικές οι αλλαγές. Από το πως εκφράζεται ο άνθρωπος ενδυματολογικά αλλά ακόμα και από τον τρόπο που ψωνίζει. Το online shopping εδραιώθηκε, αλλάζοντας μια για πάντα όλο τον κύκλο και της παραγωγής αλλά και της κατανάλωσης στο χώρο της μόδας.

Ioanna Kourbela


Πώς θα χαρακτηρίζατε το στιλ των Ελληνίδων; Υπάρχει κάποιος ορισμός του στιλ για εσάς;

Grecian chic. Αυτό θα πρέπει να είναι κατά την δική μου άποψη το διεθνές στυλ μας. Είναι και αυτό που εξάγουμε ως χώρα εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό άλλωστε. Η πολυτελής απλότητα με δωρικό σχεδιασμό.

Πρόκειται να παρουσιάσετε τη συλλογή σας SS25 στην Athens Fashion Week. Πείτε μας μερικά λόγια για τη συλλογή. Τι πρόκειται να δούμε;

Η συλλογή Spring/Summer 25' με τίτλο "Τhe Time is Now", είναι ένα ταξίδι μεταμόρφωσης με κέντρο σχεδιασμού το γυναικείο σώμα και την κίνησή του μέσα στο ένδυμα. Μια ζωντανή, ζωτική δύναμη εκ των έσω, έρχεται σε αλληλεπίδραση με τα απλά και λειτουργικά σχέδια.

Διαφορετικά υλικά παίζουν με τις αντιθέσεις στην υφή και το φως– όπως ο συνδυασμός των βαμβακερών νημάτων με τα γυαλιστερά σατέν, σε αποφασιστικές αποχρώσεις που προσομοιάζουν στοιχεία της φύσης όπως πετρώματα και άνθη.

Όλα τα παραπάνω έγιναν η αφορμή για να παρουσιάσουμε ένα Fashion Event – Dance Performance την Δευτέρα 22/4 στα πλαίσια του Fashion Week, κάνοντας μια μικρή εισαγωγή στη νέα συλλογή. Το dance performance θα χορογραφηθεί από το Andi Xhuma και θα συμμετέχουν κάποιες από τις πιο σημαντικές και εμβληματικές χορεύτριες της χώρας, οι οποίες θα φορούν outfits της συλλογής ενώ το act θα πλαισιώνεται από live μουσική.

Επιπλέον, ο κόσμος θα μπορεί να περιηγηθεί σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, απολαμβάνοντας το White Room Installation με αρχειακά χειροποίητα ρούχα του brand.

Ioanna Kourbela
Ioanna Kourbela

Ποιους άλλους Έλληνες δημιουργούς ξεχωρίζετε και για ποιον λόγο;

Είμαστε μια χώρα με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα, θεωρώ πως σε αυτό βοηθάει πολύ και το θερμό κλίμα μας. Θαυμάζω πολλούς Έλληνες δημιουργούς, τόσο εικαστικούς, ποιητές, μουσικούς όσο και αρχιτέκτονες, αλλά και σκηνοθέτες. Κάποιοι από αυτούς, έχω την τύχη να ανήκουν στο φιλικό μου κύκλο και να αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμένα.

www.kourbela.com

ioannakourbelaatelier.com

Instagram:
@kourbela
@ioanna_kourbela

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ