Follow us

Aποτρίχωση με laser | Πονάει; Πόσο κοστίζει; Μπορείς να κάνεις το καλοκαίρι; Προκαλεί καρκίνο;

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις πριν κλείσεις ραντεβού για να απομακρύνεις την περιττή τριχοφυΐα.

αποτρίχωση με laser Istock Photo

Ήταν το 1995, όταν δόθηκε για πρώτη φορά επίσημα η έγκριση των laser για αποτρίχωση από το FDA (Food and Drag Administration) των ΗΠΑ. Σήμερα πάνω από 25 χρόνια μετά, η αποτρίχωση με laser είναι ευρέως διαδεδομένη και αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να απαλλαγεί μια γυναίκα (αλλά και ένας άνδρας) από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε πόδια, μασχάλες, άνω χείλος, μπικίνι και χέρια. Αν σκέφτεσαι να κλείσεις το πρώτο σου ραντεβού, σίγουρα θα έχεις πολλές απορίες. Παρακάτω θα βρεις όλες τις απαντήσεις που ζητάς:

Δες επίσης: 5+1 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν κάνεις laser στις μασχάλες

Τι είναι η αποτρίχωση με laser;

Πρόκειται για μια συσκευή που παράγει μια ακτίνα φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος, η οποία μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια και απορροφάται από τη μελανίνη του τριχοθυλακίων με σκοπό την αδρανοποίηση των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας. Συστήνεται συνήθως σε γυναίκες με ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες και σκουρόχρωμες τρίχες, επειδή οι ακτίνες λέιζερ λειτουργούν στοχεύοντας το χρώμα (μελανίνη) στα τριχοθυλάκια.

Πονάει η αποτρίχωση με laser;

Η ομορφιά απαιτεί θυσίες, όπως και να το κάνουμε. Γι' αυτό αν θες να απαλλαγείς -σχεδόν- οριστικά από την τριχοφυΐα, τότε θα πρέπει να είσαι ψυχικά προετοιμασμένη για τον πόνο του laser. Ενώ δεν είναι αφόρητος, δεν περνά σίγουρα απαρατήρητος. Στα καλά νέα, σε ευαίσθητες περιοχές, που ο πόνος είναι τυπικά πιο έντονος, όπως το μπικίνι, το άνω χείλος και οι μασχάλες, μπορείς να εφαρμόσεις μισή ώρα πριν το ραντεβού σου μια αναισθητική κρέμα και να μην καταλάβεις τίποτα.

Κάθε πότε θα πρέπει να κλείνεις ραντεβού;

Σε περιοχές όπου οι τρίχες εκφύονται γρήγορα, όπως το άνω χείλος, η θεραπεία μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερις με οκτώ εβδομάδες. Σε περιοχές, όπως τα πόδια, οι συνεδρίες απέχουν συνήθως μεταξύ τους γύρω στους 2 μήνες. Αυτό βέβαια επηρεάζεται σημαντικά από τα χαρακτηριστικά του δέρματος και των τριχών κάθε ατόμου.

Στη συνέχεια ακολουθούν συνεδρίες συντήρησης που γίνονται σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα για διατήρηση του άριστου αποτελέσματος.

Δες επίσης: Αποτρίχωση στο σπίτι | Πώς μπορείς να απαλλαγείς από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα χρησιμοποιώντας ζάχαρη

Πόση ώρα διαρκεί μια συνεδρία;

Κάθε συνεδρία διαρκεί τυπικά από λίγα λεπτά έως το πολύ μία ώρα, ανάλογα με την έκταση της περιοχής στην οποία εφαρμόζεται. Για τις μασχάλες ή το άνω χείλος μπορεί να διαρκέσει 5 λεπτά, ενώ για full body μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1,5 ώρα.

Πότε θα δεις αποτελέσματα;

Δυστυχώς αυτό το ερώτημα δεν έχει μια σταθερή απάντηση. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται για να απαλλαγείς από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα εξαρτάται τόσο από την απόχρωση του δέρματος σου, όσο από τον τύπο της τρίχας, δηλαδή από το πόσο λεπτή ή χοντρή είναι αλλά και το χρώμα της.

Κατά μέσο όρο απαιτούνται 6-8 συνεδρίες για να απολαύσεις μόνιμα αποτελέσματα. Ακόμα όμως και από τις πρώτες συνεδρίες θα δεις πως οι τρίχες που ξαναβγαίνουν είναι πολύ πιο λίγες, αδύναμες και πιο λεπτές.

Μπορείς να κάνεις αποτρίχωση με laser και το καλοκαίρι;

Αυτό εξαρτάται από το χρώμα της επιδερμίδας αλλά και τον τύπο του λέιζερ. Με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα μπορεί να γίνει laser αποτρίχωση ακόμα και σε τύπο 6 δέρματος, δηλαδή ακόμα και στην πιο σκούρα επιδερμίδα. Η ιδανική επιλογή για Laser αποτρίχωση σε μαυρισμένο δέρμα είναι το Nd-YAG ή ο συνδυασμός του με Alexandrite. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι η αισθητικός σου θα σε ενημερώσει κατάλληλα.

Προκαλεί καρκίνο;

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φάρμακων (FDA) δηλώνει ότι το laser αποτρίχωσης είναι δέσμη φωτός μη ιονίζουσας ακτινοβολίας η οποία δεν θεωρείται επικίνδυνη. "Η φωτεινή ενέργεια από τα λέιζερ παραμένει στην πραγματικότητα επιφανειακά ,στο επίπεδο του δέρματος", λέει η δερματολόγος Δρ.Whitney Bowe στο FoxNews.com. "Αυτά τα λέιζερ δεν προκαλούν βλάβη και μεταλλάξεις στο DNA όπως η ιονίζουζα ακτινοβολία", εξηγεί. "Το χρησιμοποιούμενο φως δεν διεισδύει περισσότερο από τον θύλακα της τρίχας και τα εσωτερικά όργανα δεν επηρεάζονται καθόλου, ούτε και η γονιμότητα", τονίζει και ο Dr.Konstantin Zakashansky, γυναικολόγος ογκολόγος στο νοσοκομείο The Mount Sinai, μιλώντας στο FoxNews.com.

Τι θα πρέπει να προσέξεις;

Μετά την θεραπεία θα πρέπει να αποφύγεις το καυτό μπάνιο, τη σάουνα, τα scrubs, τη γυμναστική και την έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες, καθώς η επιδερμίδα είναι επιρρεπής σε εγκαύματα. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να εφαρμόζεις αντηλιακό, αλλά και ό,τι άλλη κρέμα σου έχει συστήσει η αισθητικός.

Δες επίσης: Αποτρίχωση με κλωστή | Πώς να την κάνεις μόνη σου στο σπίτι και γιατί να την επιλέξεις

Πόσο κοστίζει η αποτρίχωση με laser;

Το κόστος εξαρτάται από το κέντρο αισθητικής που θα επιλέξεις, αλλά και τις περιοχές που θέλεις να στοχεύσεις. Το σίγουρο είναι πως αποτελεί την πιο ακριβή μέθοδο απομάκρυνσης της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας με τα full body προγράμματα να ξεπερνούν κατά πολύ τα 100€.

Η συμβουλή μας; We love a deal too αλλά σε αυτήν την περίπτωση, θα σου προτείναμε να αποφύγεις τις προσφορές. Αν μια τιμή μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή, πιθανόν είναι. Πολύ συχνά πρόκειται για παλαιότερους τύπους λέιζερ με παρωχημένη τεχνολογία με μεταχειρισμένα μηχανήματα. Επίσης, συχνά στις "προσφορές" οι εφαρμογές γίνονται στο "πόδι" και είναι σύντομες με αποτέλεσμα να γίνονται περισσότερες συνεδρίες και έτσι να αυξάνεται το τελικό κόστος.

Πιο οικονομικές τιμές δεν αποκλείεται να βρεις και σε μικρά κέντρα αισθητικής. Και σε αυτήν την περίπτωση θα σε συμβουλεύαμε να αποφύγεις να κλείσεις εκεί το ραντεβού σου ή έστω να κάνεις την έρευνά σου πριν από αυτό, καθώς ακόμα και αν το ο τύπος λέιζερ είναι σύγχρονος, δεν αποκλείεται το ίδιο να ισχύει και για το χειριστή του. Με άλλα λόγια δεν αποκλείεται να χειρίζεται το μηχάνημα κάποια κοπέλα που να μην έχει πολλή εμπειρία σε αυτό. Και πίστεψέ μας, το τελευταίο που θέλεις είναι να σε κάψεις κάποιος με λέιζερ...

Αξίζει την επένδυση;

Αν σε ενδιαφέρει να μειώσεις τη τριχοφυΐα σε σημαντικό βαθμό, να πάψεις να αγχώνεσαι για τυχόν τρίχες κάθε φορά συναντιέσαι με το αγόρι σου, καθώς και να απαλλαγείς από τους ερεθισμούς και την ξηρότητα που προκαλεί το συχνό ξύρισμα, τότε ναι εννοείται πως αξίζει την επένδυση.

Δες επίσης: Πώς να κάνω αποτρίχωση στο μουστάκι; Τα Dos και τα Dont's

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ