Follow us

Τι θέλουν όλοι οι δερματολόγοι να γνωρίζουμε για τη (σωστή) αντηλιακή προστασία

Όλες οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σου για την καθημερινή αντηλιακή σου προστασία.

αντηλιακή προστασία iStock

Κι ενώ ο ήλιος μπορεί να γίνει το καλύτερο αγχολυτικό ανεβάζοντάς σου τη διάθεση στην στιγμή, ενισχύοντας μάλιστα τα επίπεδα της τόσο ευεργετικής Βιταμίνης D στον οργανισμό σου, μπορεί ταυτόχρονα να γίνει και εξαιρετικά επικίνδυνος.

Δεν χρειάζεται να σου θυμίσουμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία ευθύνεται όχι μόνο για πιθανή εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα, αλλά και για την πρόωρη γήρανση (που πραγματικά, μπορεί να συμβεί ακόμα και στις νεαρότερες ηλικίες). Λεπτές γραμμές και ρυτίδες κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους σε πρόσωπο και λαιμό, ενώ κηλίδες και πανάδες κάνουν το δέρμα να φαίνεται ακόμα πιο κουρασμένο και ταλαιπωρημένο.

Παρακάτω θα βρεις όλα όσα θα ήθελαν οι δερματολόγοι να ξέρουμε για την αντηλιακή προστασία μας όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά ολόκληρο τον χρόνο - μιας και ο ήλιος είναι επικίνδυνος όλες τις εποχές, ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες.

Info: Πάνω από το 80% της UV ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά τα σύννεφα και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα μας.

#1. Πώς να εφαρμόσω σωστά το αντηλιακό μου;

Έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες να πάθεις μελάνωμα, εφόσον τοποθετείται σωστά τόσο στο σώμα όσο και στο πρόσωπο και τα χέρια - τα σημεία δηλαδή που βλέπει ο ήλιος περισσότερο. Είναι σημαντικό να το απλώνεις σε όλα τα ακάλυπτα από ρούχα σημεία 20 λεπτά πριν βγεις απ ᾽το σπίτι, για να απορροφηθεί καλά απ᾽ την επιδερμίδα. Ειδικά σε ό, τι αφορά το πρόσωπο, το αντηλιακό πρέπει να αποτελεί το τελευταίο βήμα της skincare ρουτίνας σου και να εφαρμόζεται μετά το σέρουμ και την ενυδατική σου. Μην αμελείς τον λαιμό, το ντεκολτέ, ακόμα και τα αυτιά και τα χείλη σου. Θυμήσου να φοράς αντηλιακό ακόμα κι αν είσαι μέσα στο σπίτι ή στο αμάξι - καθώς ο ήλιος σε "βλέπει" μέσα απ᾽το παράθυρο.

#2. Τι δείκτη προστασίας χρειάζομαι και πόση ποσότητα είναι αρκετή;

Καλό είναι να επιλέξεις αντηλιακό με SPF μεγαλύτερο του 30. Όσο υψηλότερος ο δείκτης, τόσο το καλύτερο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να παρέχει ευρεία κάλυψη από την UVA και UVB ακτινοβολία, αλλά και να είναι ανθεκτικό στο νερό και στον ιδρώτα. Ιδίως για το πρόσωπο δε, ο SPF50 είναι ο ιδανικότερος.

Αναφορικά με τη σωστή ποσότητα, το προϊόν που πρέπει να εφαρμόζεις στο πρόσωπο πρέπει να ισούται με το μέγεθος ενός νομίσματος, ενώ για το σώμα πρέπει να είναι ίσο με δύο κουταλιές της σούπας. Προσοχή αναφορικά με τα foundations ή τις BB creams που έχουν ενσωματωμένο δείκτη αντηλιακής προστασίας: δεν παρέχουν την ίδια προστασία με ένα αντηλιακό, γι᾽αυτό καλό είναι να να φοράς αντηλιακό κάτω απ᾽το makeup σου. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις ένα αντηλιακό με χρώμα και SPF50, που θα σε γλυτώσει απ᾽τη χρήση πολλών προϊόντων στην επιδερμίδα σου.

Extra tip: Διάλεξε το αντηλιακό σου ανάλογα με τις δραστηριότητες της ημέρας σου. Για παράδειγμα, στην παραλία θα χρειαστείς οπωσδήποτε ένα ανθεκτικό στο νερό αντηλιακό με SPF50 ενώ στην πόλη αρκεί και ο SPF30. Επιπλέον, καλό είναι να θυμάσαι να το ανανεώνεις κάθε δύο ώρες τουλάχιστον, καθώς τόσο διαρκεί η προστασία που παρέχουν. Τέλος, στην ανανέωση θα σε βοηθήσει πολύ ένα αντηλιακό σε μορφή spray, mist ή πούδρας.

#3. Τι συστατικά πρέπει να περιέχει το αντηλιακό μου;

Τα αντηλιακά αποτελούν σημαντικό μέρος της skincare ρουτίνας μας πλέον, γι᾽αυτό και είναι σημαντικό να τα επιλέγεις με γνώμονα την αρμονική αλληλεπίδραση με την επιδερμίδα σου. Γι᾽αυτόν τον λόγο καλό είναι να προμηθεύεσαι αντηλιακά με συστατικά που δεν φράζουν τους πόρους: να είναι oil-free, υποαλλεργικά και μη φαγεσωρογόνα. Εάν μάλιστα περιέχουν και ενυδατικά στοιχεία ή/και αντιοξειδωτικά, ακόμα καλύτερα καθώς προστατεύουν και ενισχύουν τον επιδερμικό φραγμό.

#4. Ο καλύτερος τρόπος να καθαρίζεις το αντηλιακό από το πρόσωπό σου

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να θυμάσαι ότι ο καθαρισμός είναι το Α και το Ω στην skincare ρουτίνα μας, ακόμα κι αν δεν φοράμε καθόλου makeup, πόσο μάλλον όταν έχουμε βάλει αντηλιακό. Οι συνθέσεις των αντηλιακών περιέχουν συστατικά σχεδιασμένα να "κολλάνε" στην επιδερμίδα ώστε να μένουν σταθερά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εάν δεν το αφαιρέσεις σωστά, οι πόροι θα φράξουν οδηγώντας σε σπυράκια ή ακόμα και ακμή, ενώ υπάρχει κίνδυνος να χειροτερέψει τυχόν υπάρχουσα ακμή αλλά και να δημιουργηθούν άλλου είδους ερεθισμοί και κοκκινίλες. Προτείνουμε να ακολουθείς τον διπλό καθαρισμό, χρησιμοποιώντας δηλαδή κάποιο έλαιο ή balm για να αφαιρέσεις τους ρύπους και στη συνέχεια το σωστό για τις ανάγκες σου καθαριστικό σαπούνι.

Πηγή: madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ