Follow us

Πώς επηρεάζει το άγχος το πρόσωπο και το δέρμα μας;

Πώς το στρες μπορεί να επηρεάσει με πολλούς τρόπους την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών σου.

stress iStock

Όλοι γνωρίζουμε ότι το άγχος, ιδίως όταν είναι χρόνιο, μπορεί να επηρεάσει ποικιλοτρόπως τον οργανισμό μας, προκαλώντας πολλά προβλήματα στο σώμα μας. Γνώριζες όμως ότι το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει και την εμφάνιση του προσώπου σου, αφήνοντας το σημάδι του με διάφορες "παθήσεις". Η ξηρότητα, η ακμή και οι ρυτίδες είναι μερικά από τα προβλήματα που μπορούν να γίνουν χειρότερα εξαιτίας του στρες.

Με ποιον τρόπο εκδηλώνεται το στρες στο πρόσωπό μας;

Με δύο τρόπους. Πρώτον, οι ορμόνες που ελευθερώνονται όταν νιώθεις άγχος οδηγούν σε αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το δέρμα σου. Δεύτερον, το άγχος μπορεί να σε οδηγήσει στο να υιοθετήσεις κακές συνήθειες όπως το να δαγκώνεις τα χείλη σου ή να τρίζεις τα δόντια σου.

Πιο συγκεκριμένα, μερικά συμπτώματα άγχους είναι:

#1. Ακμή

Όταν αγχώνεσαι, το σώμα σου παράγει μεγαλύτερη ποσότητα από την ορμόνη κορτιζόλη. Η κορτιζόλη με τη σειρά της προκαλεί ένα σημείο του εγκεφάλου, που ονομάζεται υποθάλαμος, να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτικοεκλυτίνη (Corticotropin-releasing hormone ή CRH). H CRH προκαλεί την παραγωγή λιπαρότητας από τους σμηγματαογόνους αδένες γύρω από τους θύλακες της τρίχας. Υπερβολική έκκριση λιπαρότητας δύναται να φράξει τους πόρους και να οδηγήσει σε ακμή.

Αν και η εμφάνιση ακμής (ή η έξαρσή της) οφείλεται και σε άλλους παράγοντες (όπως πχ η ηλικία-εφηβεία, ορμονικές διαταραχές, περίοδος), έρευνες έχουν δείξει ότι το στρες μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.

#2. Σακούλες κάτω απ' τα μάτια

Οι σακούλες κάτω απ' τα μάτια, που συνοδεύονται από πρήξιμο, είναι πιο κοινές στις μεγαλύτερες ηλικίες που οι μυες γύρω από τα μάτια γίνονται πιο αδύναμοι. Η έλλειψη ελσατικότητας μπορεί επίσης να συνεισφέρει στη δημιουργία τους. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου που μπορεί να προκληθεί από χρόνιο άγχος, προκαλεί τέτοιου είδους προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή των ματιών.

#3. Ρυτίδες

Το στρες προκαλεί αλλαγές στις πρωτεΐνες του δέρματος και μειώνει την ελαστικότητά του. Αυτή ακριβώς η έλλειψη ελαστικότητας μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε δημιουργία λεπτών γραμμών και ρυτίδων, ακόμα και σε νεότερους ανθρώπους. Το ίδιο συμβαίνει και με το συνοφρύωμα των φρυδιών και του μετώπου, που μπορεί να γίνεται ασυναίσθητα σε περιόδους μεγάλου στρες. Οι γραμμές που προκαλούνται από αυτήν την κίνηση του συνοφρυώματος δύνανται να παραμείνουν στο δέρμα ως μόνιμες ρυτίδες.

#4. Γκρίζες τρίχες

Η φράση "Γκρίζαρες από το άγχος σου" δεν είναι τόσο τυχαία, και περικλείει μια αλήθεια που θέλει το στρες να επηρεάζει και το χρώμα των μαλλιών μας. Κι ενώ αυτή η "λαϊκή" σοφία ήταν χρόνια άτυπα γνωστή σε όλους, μόλις πρόσφατα κατάφεραν οι επιστήμονες να μάθουν τον λόγο. Τα μελανοκύτταρα παράγουν μια ουσία, τη μελανίνη, που δίνει το χρώμα στις τρίχες μας. Το χρόνιο άγχος μπορεί να κάνει τα βλαστοκύτταρα, που δημιουργούν τα μελανοκύτταρα, να εξαφανιστούν. Κι όταν αυτά εξαφανιστούν, τα νέα κύτταρα χάνουν το χρώμα τους και γίνονται γκρι.

Και κάποια μικρότερα προβλήματα (που όμως μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σου):

Το τρίξιμο των δοντιών: Πολλοί τρίζουν τα δόντια τους ασυναίσθητα όταν κοιμούνται (πράγμα πολύ συχνό) ή ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η κακή συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στα δόντια.

Το σφίξιμο των γνάθων: Παρομοίως, πολλοί σφίγγουν την άνω και κάτω γνάθο τους από το στρες, προκαλώντας έναν έντονο πόνο σαν πιάσιμο στους μυες που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα αυτιά ή τον αυχένα.

Το δάγκωμα των χειλιών: Άλλοι πάλι δαγκώνουν με ένταση το εσωτερικό ή την επιφάνεια των χειλιών δημιουργώντας μικροτραυματισμούς αλλά και με γενικότερη αντιαισθητική όψη στα χείλη.

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να έχει υιοθετήσει κάποια από τις παραπάνω κακές συνήθειες λόγω άγχους, η καλύτερη λύση είναι να προσπαθήσεις να το μετριάσεις ή/και να το αντθμετωπίσεις. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που θα μπορούσες να συζητήσεις με τη βοήθεια ενός ειδικού/ψυχολόγου. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κάποιες γενικά αποδεκτές συνήθειες που μπορούν να σε βοηθήσουν στο να μετριάσεις το στρες σου. Αυτές είναι: το να μιλήσεις σε κάποιον που εμπιστεύεσαι, να αφιερώνεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου για χαλαρωτικές δραστηριότητες, να διατηρείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, να αποφεύγεις αλκόολ και κάπνισμα και να κοιμάσαι πολύ.

Πηγή: shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ