Follow us

Μήπως τα μάτια σου φαίνονται κουρασμένα;

Η βλεφαροπλαστική ίσως να είναι η λύση για ένα ξεκούραστο νεανικό βλέμμα.

MissBloom TEAM
κρέμα ματιών με καφεΐνη Pixel Formula

Οι σακούλες στην περιοχή των ματιών, η χαλάρωση και η πτώση των βλεφάρων μπορεί να σε κάνει να φαίνεσαι πάντα κουρασμένη ή και μεγαλύτερη από την πραγματική σου ηλικία. Μπορούν να αλλοιώσουν ακόμη το βλέμμα. Για τους περισσότερους από εμάς, η ενδεχόμενη πτώση είναι ένα φυσικό επακόλουθο της γήρανσης. Εάν υπολογίζαμε πως ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας περίπου 15-20 φορές το λεπτό, δεν θα προκαλούσε τόσο μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι τα βλέφαρά μας πιθανώς να χρειάζονται "υποστήριξη" από τη στιγμή που έχουμε φτάσει σε μια ορισμένη ηλικία. Η σοβαρότητα ποικίλλει, ωστόσο.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

"Καθώς μεγαλώνουμε οι μύες που στηρίζουν τα βλέφαρά μας εξασθενούν ,αναγκάζοντάς τα να τεντώνονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη συγκέντρωση περιττού λίπους πάνω και κάτω από αυτά", εξηγεί ο Dr Δημητραδιού, πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός. "Τα φρύδια ίσως να έχουν μια πτώση, τα άνω βλέφαρα να γέρνουν στις άκρες τους και οι σακούλες κάτω από τα μάτια μας να είναι εκεί μόνιμα— όχι μόνο όταν έχουμε έλλειψη ύπνου".

Αισθητικά, αυτές οι αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου ενοχλούν τους περισσότερους από εμάς —και αυτό είναι κατανοητό. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι πως η πτώση των βλεφάρων μπορεί να δημιουργεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα ,όπως η μείωση της πλευρικής όρασης και η δυσκολία του ατόμου να ανοίξει τα μάτια του κατά τη διάρκεια της ημέρας. "Πολλοί άνθρωποι με περίσσεια δέρματος στα βλέφαρα δεν συνειδητοποιούν πόσο μειωμένη είναι η περιφερειακή τους όραση, η οποία δυσκολεύει -σε πολλές περιπτώσεις-ακόμη και την ικανότητα τους για οδήγηση καθώς η ποσότητα φωτός που εισέρχεται στα μάτια τους στην προσπάθεια να δουν είναι μεγαλύτερη", λέει ο Dr Δημητραδιού. "Η αφαίρεση του περιττού δέρματος στα άνω βλέφαρα μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και με ασφάλεια εφόσον πληρούνται ορισμένα κριτήρια". Ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει την κάθε περίπτωση και να συμβουλεύσει κατάλληλα.

Τι είναι η χειρουργική επέμβαση βλεφάρων;

Η χειρουργική επέμβαση βλεφάρων (που ονομάζεται επίσης λίφτινγκ ματιών) απομακρύνει την περίσσεια του δέρματος και του λίπους στο άνω ή κάτω ή και στα δύο βλέφαρα. Ο ιατρικός όρος είναι "βλεφαροπλαστική".

"Η βλεφαροπλαστική είναι μια επέμβαση εύκολη για έναν έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό με ιδιαίτερη έμφαση όμως στις λεπτομέρειες. Απαιτεί βέβαια μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με τις προσδοκίες των ασθενών πριν προχωρήσουμε. Είναι μια σχεδόν ανώδυνη διαδικασία και μετεγχειρητικά ανεκτή για τον υποψήφιο, με πιθανούς μώλωπες στην περιοχή για 5-6 ημέρες μετά". Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι υγιείς και να έχουν μια ρεαλιστική ιδέα για το τι θέλουν να επιτύχουν με την χειρουργική επέμβαση. Οι περισσότεροι είναι από 45 ετών και άνω, υπάρχουν όμως κάποιοι που επιλέγουν αυτή την χειρουργική επέμβαση σε μικρότερη ηλικία εάν τα βλέφαρά τους επηρεάζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ποια είναι τα αποτελέσματα μετά τη βλεφαροπλαστική;

Εάν το λεπτό δέρμα γύρω από τα μάτια έχει χάσει την ελαστικότητα του και οι μύες έχουν εξασθενήσει, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να φαίνεται πάντα κουρασμένο, το λίφτινγκ ματιών μπορεί να κάνει την περιοχή γύρω από το βλέφαρο να φαίνεται σαφώς πιο καθορισμένη. Έτσι θα έχουμε πλέον ξεκούραστο βλέμμα με μια ανανεωμένη εμφάνιση.

Η χειρουργική επέμβαση δεν θα σταματήσει το χρόνο αλλά τα αποτελέσματά της είναι μακράς διαρκείας (το δέρμα επανασυσσωρεύεται μετά από καιρό -ίσως και 30 χρόνια). Οι σακούλες και το πρήξιμο συνήθως δεν επανεμφανίζονται μετά από χειρουργική επέμβαση βλεφάρων. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, τα φρύδια μπορεί να αρχίσουν να πέφτουν, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με Botox ή άλλες ενέσιμες θεραπείες.

Τι δεν επιτυγχάνεται με τη χειρουργική επέμβαση βλεφάρων;

Η βλεφαροπλαστική δεν θα αλλάξει τη βασική δομή των ματιών, καθώς δεν είναι μια ανακατασκευαστική διαδικασία. Δεν θα ξεφορτωθεί τις ρυτίδες στο "πόδι της χήνας" ή τους μαύρους κύκλους. "Η βλεφαροπλαστική μπορεί σίγουρα να κάνει μια γυναίκα να αισθάνεται πολύ καλύτερα για την εμφάνισή της", σημειώνει ο Dr Δημητραδιού. Η κληρονομικότητα παίζει μεγάλο ρόλο στο πώς γερνάμε. Μερικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν προληπτικά ,πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση βλεφάρων, είναι η αποφυγή του καπνίσματος και της έκθεσης στον ήλιο και ο περιορισμός του άγχους..

Είτε η διορθωτική χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει ένα απλό λίφτινγκ ματιών είτε μια πιο σύνθετη προσέγγιση, το πιο σημαντικό είναι να την αναλάβει ένας έμπειρος πλαστικός χειρουργός. Οι εξειδικευμένοι γιατροί είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στην πλαστική χειρουργική των ευαίσθητων ιστών γύρω από το μάτι ,κατανοούν την αισθητική αρμονία και προχωρούν ανακατασκευή της περιοχής διατηρώντας παράλληλα τη λειτουργία των ματιών.

Ευχαριστούμε τον δρα Ελευθέριο Δημητραδιού, πλαστικό και επανορθωτικό χειρουργό, επιστημονικό υπεύθυνο Luxurious Medical Aesthetics & Plastic Surgery (eleftheriosdimitradiou.gr και luxuriousmedicalaesthetics.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ