Follow us

Q&A O'clock | Οι 5 πιο συχνές ερωτήσεις για τη ρετινόλη βρίσκουν απάντηση

Μάθε τα πάντα για το δραστικό συστατικό που άλλαξε για πάντα τον τομέα αντιγήρανση.

ρετινόλη Istock Photo

Είναι "πολυτάλαντη", είναι "πρώτο όνομα" στην αντιγήρανση κι άκρως δημοφιλής, ενώ από πολλούς θεωρείται "η diva του skincare". Ο λόγος φυσικά για τη ρετινόλη, η οποία τα τελευταία χρόνια απαντάται σε ολοένα και περισσότερες συνθέσεις προϊόντων περιποίησης υποσχόμενη θαυματουργά αποτελέσματα στην επιδερμίδα.

Δεν απολεπίζει μόνο, αλλά παράλληλα εισχωρεί βαθιά στο δέρμα για να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και στην αύξηση της παραγωγής ελαστίνης και κολλαγόνου.

Μερικοί πιστεύουν ότι οι οροί ρετινόλης έχουν να κάνουν μόνο με ποσοστά και ενώ αυτό εν μέρει είναι αλήθεια, σημαντικό επίσης ρόλο, παίζει και ο σωστός συνδυασμός αλλά και οι τύποι των ρετινοειδών.

Παρακάτω θα βρεις όλα όσα θέλεις να ξέρεις για αυτή:

Τι είναι η ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι ένα ρετινοειδές. Αυτός είναι ένας γενικός όρος για ολόκληρη την οικογένεια παραγώγων της βιταμίνης Α – που ποικίλλουν από σχετικά ήπια προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή έως ισχυρές συνταγογραφούμενες θεραπείες. Τα ρετινοειδή υπάρχουν σε πολλές μορφές (Ρετινυλεστέρας, Ρετινόλη, Ρετιναλδεΰδη, Ρετινοϊκός εστέρας και Ρετινοϊκό οξύ). Ανεξάρτητα από το ποια χρησιμοποιούμε, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το δέρμα μετατρέπει όλα τα ρετινοειδή σε Ρετινοϊκό Οξύ. Όσο πιο στενά σχετίζεται ένα Ρετινοειδές με το Ρετινοϊκό Οξύ, τόσο πιο γρήγορα το δέρμα σας θα το χρησιμοποιήσει και θα ωφεληθεί από αυτό.

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες των ρετινοειδών;

Τα παράγωγα της βιταμίνης Α μπορούν και συνδέονται με τους υποδοχείς ρετινοειδών. Η σύνδεση αυτή, μπορεί να ενισχύσει την έκφραση γονιδίων, η οποία ενεργοποιεί αποτελεσματικά βασικές κυτταρικές λειτουργίες.

Όταν οι υποδοχείς ρετινοειδών στα κύτταρα του δέρματος συνδέονται με ρετινοειδή, ενεργοποιείται μια αλληλουχία μηχανισμών που ωφελούν τη δομή του δέρματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ενισχυμένο κυτταρικό πολλαπλασιασμό, βιοσύνθεση εξωκυτταρικών πρωτεϊνών, όπως είναι το κολλαγόνο και βελτιωμένο κυτταρικό κύκλο εργασιών.

Ανάλογα με την σύνθεση τους τα προϊόντα με ρετινοειδή ενδείκνυνται για δέρμα ακνεϊκό, για πρόληψη ή αναστροφή της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και ρυτίδων, την εξομάλυνση του χρωματικού τόνου αφήνοντας το δέρμα πιο λαµπερό και νεανικό.

Πώς να διαλέξεις τον ιδανικό ορό με ρετινόλη για τη δική σου επιδερμίδα;

Δεν είναι όλοι οι οροί ρετινόλης το ίδιο δραστικοί. Για το λόγο αυτό οι ειδικοί της Dermalogica δημιούργησαν μία φόρμουλα με πολλούς τύπους ρετινοειδών υψηλής απόδοσης και ταχείας δράσης με σύμπλεγμα ρετινοειδών ποσοστού συγκέντρωσης 3,5%. Το προηγμένο μείγμα ρετινοειδών με ενισχυτική τεχνολογία, αναδομεί το δέρμα, χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του.

Q&A O'clock | Οι 5 πιο συχνές ερωτήσεις για τη ρετινόλη βρίσκουν απάντηση

Ο λόγος φυσικά για το εξαιρετικά αποτελεσματικό Dynamic Skin Retinol Serum της Dermalogica, τον ορό τον οποίο προτείνει η Dermalogica Skin Expert Αγγελική Νικοπούλου, από το ινστιτούτο αισθητικής Dermaway (ΤΣΙΜΙΣΚΗ 126 – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Τηλ. 2310 285110). Ο εν λόγω ορός βοηθά στην αναστροφή της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και ρυτίδων, στην αναδόμηση του δέρματος, στην ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των πόρων και στην εξομάλυνση του χρωματικού τόνου. Για την ακρίβεια, ελαχιστοποιεί εντυπωσιακά τα 4 σημεία γήρανσης, μέσα σε 2 εβδομάδες.**

Πώς το καταφέρνει αυτό; Χάρη στην πολύτιμη σύνθεσή του φυσικά. Η σύνθεση από Granactive Retinoid® ταχείας δράσης, η Ρετινόλη, η ενθυλακωμένη Ρετινόλη σταδιακής απελευθέρωσης και ο Ενισχυτής Ρετινόλης παρέχουν σταδιακή απελευθέρωση δραστικών συστατικών και δρουν όλα μαζί ταχύτερα από τα αντίστοιχα προϊόντα του ανταγωνισμού*, για την αντιμετώπιση των σημείων γήρανσης του δέρματος.

Ένα πολύ μεγάλο plus του Dynamic Skin Retinol Serum είναι ότι στη σύνθεσή του απαντάται επίσης ενυδατικό σκουαλένιο, αλλά και καταπραϋντική Βήτα-Γλυκάνη, δύο συστατικά, που βοηθούν στην αποκατάσταση του δέρματος και βελτιώνουν την ανθεκτικότητά του.

Με ποια συστατικά μπορεί να συνδυαστεί η ρετινόλη και με ποια όχι;

Συνδύασέ την με ενυδατικά συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ και το σκουαλένιο (θα το βρεις στη σύνθεση του Dynamic Skin Retinol Serum). Πολύ καλή "παρέα" της κάνουν επίσης η νιασιναμίδη και η προβιταμίνη Β5.

Τα συστατικά για τα οποία απαιτείται προσοχή όταν συνδυάζονται με τη ρετινόλη είναι τα AHA, όπως το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ, αλλά και το σαλικυλικό οξύ (BHA). Αν το θέλεις, μπορείς να τα εντάξεις κι αυτά στη ρουτίνα σου ωστόσο, με τη συμβουλή ειδικού.

Πότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται η ρετινόλη;

Καθώς η ρετινόλη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο φως, προτίμησε να την εφαρμόζεις μόνο το βράδυ, σε καθαρό και στεγνό πρόσωπο, με ή χωρίς ενυδατική κρέμα. Φυσικά μην ξεχάσεις το επόμενο πρωί να εφαρμόσεις ένα αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας -όπως θέλουμε να ελπίζουμε πως κάνεις έτσι κι αλλιώς.

Ανάλογα με τη συγκέντρωση του δραστικού συστατικού, αλλά και την ανεκτικότητα του δέρματος, η χρήση ενός προϊόντος με ρετινόλη υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει ορισμένες αντιδράσεις στην επιδερμίδα. Πιο συγκεκριμένα, οι πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες μπορεί να εμφανίσουν ξηρότητα, απολέπιση και κνησμό. Σε αυτήν την περίπτωση, διέκοψε τη χρήση της ρετινόλης κι αναζήτησε τη συμβουλή του ειδικού που ασχολείται με την υγεία του δέρματος.

Για να το αποφύγεις ωστόσο ξεκίνησε να εφαρμόζεις το προϊόν μία φορά την εβδομάδα και σταδιακά, όσο η επιδερμίδα σου συνηθίζει τη ρετινόλη, αύξησε τη συχνότητα εφαρμογής.

Director's Note: Η χρήση της ρετινόλης απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και σε περιόδους θηλασµού.

* Source: the NPD Group, U.S. Prestige Beauty Total Measured Market, Face Serums
**Αποτελέσματα κλινικών δοκιμών με 30 εθελοντές για μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων, των πόρων, των μελαγχρωματικών κηλίδων και της ανομοιόμορφης υφής του δέρματος σε χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων.

info
www.dermalogica-hellas.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ