Follow us

Healthy & shiny | 3 hair tests που θα σου αποκαλύψουν πόσο υγιή είναι (ή δεν είναι) τα μαλλιά σου

Τι βαθμό ενυδάτωσης, ελαστικότητας και όγκου έχουν τα μαλλιά σου; Τα τεστ που θα σε βοηθήσουν να το ανακαλύψεις.

hair iStock

Όλες γνωρίζουμε ότι τα όμορφα μαλλιά είναι τα υγιή μαλλιά. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι δεν νοούνται λαμπερά, πλούσια, γεμάτα κίνηση μαλλιά χωρίς υγιή τρίχα (και τριχωτό). Στην πράξη ωστόσο, υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί (κυρίως) παράγοντες που εύκολα μπορούν να διαταράξουν την υγεία της τρίχας και αυτοί είναι κυρίως οι εξής: η θερμότητα από τα εργαλεία styling, τα ίδια τα προϊόντα styling, η έκθεση στον ήλιο και η έλλειψη αντηλιακής προστασίας, αλλά και τα ακατάλληλα σαμπουάν. Υπάαρχουν τρία τεστ (του τεντώματος, του όγκου και της ενυδάτωσης) που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις πόσο υγιή είναι τα μαλλιά σου, μιας και δείχνουν την υγεία της τρίχας.

8 (αθώες) συνήθειες που μπορούν να καταστρέψουν τα μαλλιά σου

Τα hair tests

#1. Το τεστ του τεντώματος

Το συγκεκριμένο τεστ σε βοηθά να ελέγξεις τον βαθμό ελαστικότητας των μαλλιών, δηλαδή το κατά πόσο έχουν κίνηση και το πόσο γρήγορα επανέρχονται στην αρχική τους φόρμα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πιάσεις μια τούφα και να την τραβήξεις απαλά προς τα πάνω. Αν οι τρίχες σου επεκτείνονται λίγο περισσότερο από το σημείο που ξεκινάς να πονάς, τότε έχουν καλή ελαστικότητα. Αν από την άλλη κάποιες τρίχες της τούφας σπάνε αμέσως, τα μαλλιά σου είναι πιο αδύναμα.

Τι μπορείς να κάνεις;

Οι ενυδατικές μάσκες μαλλιών μια φορά την εβδομάδα, σε συνδυασμό με σαμπουάν ενδυνάμωσης θα σε βοηθήσουν αρκετά. Ταυτόχρονα, περιόρισε για λίγο καιρό τη χρήση θερμαντικών εργαλείων - ή, τουλάχιστον, μην αμελείς την εφαρμογή θερμοπροστατευτικών προϊόντων.

#2. Το τεστ του όγκου

Υπάρει περίπτωση να περνάς μια περίοδο όπου μαδάς πιο συχνά από το φυσιολογικό ή συνηθισμένο, πράγμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Συχνά, είναι μια παροδική κατάσταση, αν όμως επιμένει πρέπει να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να νιώθεις ότι τα μαλλιά σου έχουν χάσει τον όγκο τους και αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις πιάνοντας αλογοουρά τα μαλλιά σου.

Αν το λαστιχάκι περνάει γύρω από την αλογοουρά παραπάνω από τρεις φορές ενώ παλαιότερα χρειαζόσουν λιγότερες περιστροφές, ίσως αποτελεί ένα σημάδια μείωσης όγκου.

Τι μπορείς να κάνεις;

Φυσικά, το πρώτο που προτείνουμε είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου ώστε να αποκλείσεις οποιδήποτε παθολογικό αίτιο, ιδίως αν το πρόβλημα είναι μεγάλο και επιμένει για καιρό. Εκείνος είναι ο μόνος αρμόδιος για να σε συμβουλεύσει σχετικά. Μπορεί να είναι θέμα ορμονολογικών αλλαγών, κακής διατροφής, άγχους, οπότε καλό είναι να στοχεύσεις στην αλλαγή των συνθηκών ζωή σου αρχικά.

Tip: Καμιά φορά, οι σφιχτές αλογοουρές και κότσοι, που μένουν στο κεφάλι για αρκετές ώρες, μπορεί να αποδυναμώσουν την τρίχα και να προκαλέσουν ακόμα και τριχόπτωση. Αν θεωρείς ότι εμπίπτεις σε αυτή την περίπτωση, απλά περιόρισε αυτά τα χτενίσματα ή προτίμησε να τα κάνεις πιο χαλαρά.

Η Βάσια Κωσταρά στις Κάννες | Προτείνει 3 σούπερ καλοκαιρινά χτενίσματα, ιδανικά για κάθε μέρα

#3. Το τεστ της ενυδάτωσης

Τα ξηρά μαλλιά έχουν μια πολύ χαρακτηριστική όψη που φαίνεται από μακριά. Ακριβώς επειδή είναι αφυδατωμένα και τους λείπει η απαραίτητη υγρασία, αντιδρούν εμφανίζοντας έντονο φριζάρισμα, θαμπάδα και έλλειψη λάμψης, καθώς και μια "τραχιά", άχαρη υφή.

Για να καταλάβεις αν είναι αφυδατωμένα, πιάσε τα μαλλιά σου σε μια πλεξούδα και τοποθέτησε την άκρη της σε ένα ποτήρι νερό. Αν επιπλέει για λίγα δευτερόλεπτα, τότε είναι καλά ενυδατωμένα. Αν από την άλλη βυθίζεται αμέσως, αυτό σημαίνει ότι απορροφούν το νερό σαν σφουγγάρι, πράγμα που σημαίνει έλλειψη ενυδάτωσης.

Τι μπορείς να κάνεις;

Δώσε βάση στα σαμπουάν, conditioners και μάσκες που χρησιμοποιείς στο λούσιμο, καθώς καλό είναι να περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες που θα αφήσουν λεία και ενυδατωμένα τα μαλλιά σου. Αναζήτησε συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ και τα έλαια, ώστε να είσαι σίγουρη ότι θα τους χαρίσεις όλη την υγρασία που χρειάζονται. Επίσης, μην λούζεσαι με ζεστό (ή, χειρότερα, καυτό) νερό. Η θερμοκρασία του νερού παίζει μεγάλο ρόλο και καλό είναι να είναι χλιαρό. Τέλος, τα leave-in conditioners θα σε βοηθήσουν πολύ στο να ενυδατώνεις τα μαλλιά σου καθημερινά, ακόμα και χωρίς να έχεις λουστεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ