Follow us

Ο ορισμός της "Old Money" αισθητικής | 10 αρώματα που θα σε κάνουν να μυρίζεις "αριστοκρατικά"

Αυτά είναι τα αρώματα που αποπνέουν μια αριστοκρατική φινέτσα, αφήνοντας το στίγμα τους παντού.

αρώματα iStock

Υπάρχει λόγος που ορισμένα αρώματα είναι ιδιαίτερα ακριβά, ενώ αποκτούν και τον χαρακτηρισμό του "πολυτελούς", ή ακόμα καλύτερα, του "αριστοκρατικού" αρώματος σε σχέση με άλλα. Αυτό συμβαίνει γιατί, από την εποχή της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, τα αρώματα κατασκευάζονταν και προορίζονταν για χρήση από τα πιο πλούσια, ευνοημένα μέλη της κοινωνίας, που ανήκαν συνήθως σε βασιλικές οικογένειες, ενώ συνδέονταν άρρηκτα με τη χλιδή και το κύρος του αριστοκρατικού τρόπου ζωής.

5 καλοκαιρινά, μεθυστικά αρώματα που άνετα θα φοράμε ολόκληρο το φθινόπωρο

History of the scent

Σε ακόμα αρχαιότερες εποχές, οι Πέρσες και οι Αιγύπτιοι αγαπούσαν επίσης τα αρώματα και συχνά τα χρησιμοποιούσαν ως σύμβολο πολιτικής και κοινωνικής επιφάνειας. Οι Έλληνες από την άλλη ανακάλυψαν τα αρώματα μετά την κατάκτηση της Περσίας και τα αντιμετώπιζαν ως μία μορφή τέχνης. Σταδιακά, η τέχνη αυτή του αρώματος εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και το 1190, όταν τα αρώματα έφτασαν στο Παρίσι, ξεκίνησε η εμπορική τους ανάπτυξη και άνθισε στην τεράστια βιομηχανία που γνωρίζουμε σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι, ακόμα και μέχρι σήμερα, τα ακριβά αρώματα χρησιμοποιούνται συχνά ως σύμβολα κύρους και πολυτέλειας ενώ δεν είναι λίγοι όσοι τα φορούν για να κάνουν μια δήλωση φινέτσας, ακόμα και πλούτου.

5 πολυτελή αρώματα που θα κάνουν τους πάντες να αναρωτιούνται τι φοράς

Αναμφίβολα πάντως, όσο πιο πολυτελές το άρωμα, τόσο πιο μεγάλη η διάρκειά του αλλά και τόσο πιο ξεχωριστό το αποτύπωμα που αφήνει στην επιδερμίδα. Είναι μεγάλη τάση τελευταία "να μυρίζεις ακριβά", με την έννοια τού να αναδίδεις μια πολύτιμη μυρωδιά που σπάνια θα μυρίσεις αλλού, θα έχει διάρκεια αλλά και θα αφήσει μια χαρακτηριστική εσάνς, απόλυτα συνδεδεμένη με το δικό σου, μοναδικό στιλ.

Interesting fact #1: Ένα από τα πιο διάσημα, αριστοκρατικά αρώματα είναι το εμβληματικό Chanel No. 5, το οποίο δημιουργήθηκε από την Coco Chanel τη δεκαετία του 1920. Αυτό το άρωμα θεωρείται αρκετά επαναστατικό για την εποχή του, καθώς αποτελούσε ένα εντελώς διαφορετικό άρωμα από τα κλασικά, φλοράλ που φορούσε η ελίτ της εποχής. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το Chanel No. 5 είχε μια μεθυστική, σαγηνευτική, "βαριά" ευωδιά που απέπνεε έναν μυστηριώδη, σκανδαλώδη χαρακτήρα - σίγουρα πάντως όχι αυτόν που επεδίωκαν οι κυρίες της δεκαετίας του '20.

Interesting fact #2: Τα άνθη ή και τα φυτά από τα οποία εξάγονται τα απόλυτα έλαια που δημιουργούν τα πολυτελή, ακριβότερα αρώματα είναι τα εξής: το γιασεμί, το βουλγαρικό τριαντάφυλλο, το oud, ο μόσχος και η ίριδα, καθώς και το ylang ylang από τη Μαδαγασκάρη.

5 πολυτελή αρώματα που μυρίζουν φρεσκάδα - και θα αγοράζαμε ξανά και ξανά

Εμείς ψάξαμε και αναζητήσαμε εκείνα τα αρώματα που δεν θα χάσουν ποτέ την αξία τους, ενώ θα αποπνέουν διαχρονικά μια εσάνς που θα σε κάνουν να "μυρίζεις" αριστοκρατικά.

Night Veils Reine de Nuit extrait de parfum, Buredo

Night Veils Reine de Nuit extrait de parfum, Buredo

Γιασεμί, κρίνος και τριαντάφυλλο: αυτά τα τρία λουλούδια με έντονη αρωματική διάρκεια αποκαλύπτουν τα μυστήρια τους όσο η νύχτα πέφτει. Εμπνευσμένη από εκείνες τις ώρες, που είναι «εμποτισμένες» από σωματίδια λουλουδιών, η συλλογή Night Veils από την Byredo προσφέρει ένα νέο αρωματικό τελετουργικό.

Woman in Gold Refillable spray with clutch, Kilian Paris

Woman in Gold Refillable spray with clutch, Kilian Paris

Ένα άρωμα τόσο πολυσύνθετο και εκθαμβωτικό όσο και η γυναίκα που το φοράει. Οι νότες του αρώματος φέρνουν στο νου ντελικάτα φύλλα χρυσού και παίζουν έντονα με λάμψεις και σκιάσεις, δύο έννοιες που συναντάμε στην τέχνη της ζωγραφικής. Στην καρδιά του αρώματος, πέταλα από τριαντάφυλλα δίνουν έναν άλλο χαρακτήρα ενώ το άρωμα κλείνει με μία γενναιόδωρη δόση από βανίλια και ένα αποκλειστικό μόριο από πατσουλί, το Akigalawood.

Portraits the Ingenue Cousin Flora, Penhaligon's

Portraits the Ingenue Cousin Flora, Penhaligon's

Ένα άρωμα ζωντανό και φρέσκο, ζωντανό και έντονο. Μια έκρηξη βιταμίνης C χάρη στο κοκτέιλ εσπεριδοειδών αναμειγνύεται με νότες από musk για να χαρίσει την πιο χαρακτηριστική ευωδιά.

Le Vestiaire des Parfums - Grain de Poudre, Yves Saint Laurent

Le Vestiaire des Parfums - Grain de Poudre, Yves Saint Laurent

Στα μέσα της δεκαετίας του 60, ο Yves Saint Laurent δανείστηκε αυτό το λεπτό με κόκκους ύφασμα από ανδρικά κοστούμια και το έκανε το σύμβολο του πιο θηλυκού look. 
Για να αποδώσει τη μοναδική υφή των κόκκων σε ένα άρωμα, η YSL Beauté επέλεξε το πιο ντελικάτο λουλούδι: την βιολέτα. Η πικάντικη γλυκύτητά της, οικεία και καθησυχαστική, προκαλεί μια χαριτωμένη κομψότητα που αντιστέκεται στον χρόνο.  Οι πικάντικες γεύσεις από κόλιανδρο και μαύρο πιπέρι προσθέτουν ένα νέο βάθος σε αυτόν τον οσφρητικό διάλογο και τις αντιθέσεις του.

Into The Void Eau De Parfum, Juliette has a gun

Into The Void Eau De Parfum, Juliette has a gun

Ένα εξαιρετικά ξυλώδες κοκτέιλ με νότες από ξύλο guaiac, πάπυρο, κέδρο, πατσουλί. Η μαύρη ορχιδέα είναι σημαντική για τη σωστή ισορροπία των συστατικών στο άρωμα. Ενώνεται με σπόρους tonka και γλυκόριζας για να χαρίσει τον πλούσιο αισθησιασμό της σε αυτήν τη σύνθεση.

Private Blend Jasmin Rouge Eau De Parfum, Tom Ford

Private Blend Jasmin Rouge Eau De Parfum, Tom Ford

Πικάντικο λουλουδάτο άρωμα που χαρακτηρίζεται από μια απροσδόκητη σύνθεση με πολύτιμα σέπαλα, ένα συστατικό που δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί στην αρωματοποιία, συνδυασμένη με φασκόμηλο και πλούσια μπαχάρια.

Orpheon Eau De Parfum, Diptyque

Orpheon Eau De Parfum, Diptyque

Μια ομίχλη καπνού που αναμιγνύεται με ίχνη σκόνης από πούδρα, και παραμένει πάνω σε γυαλισμένο ξύλο. Στην καρδιά της σύνθεσης βρίσκεται η ατμόσφαιρα αυτού του αξέχαστου τόπου, αναγνωρίσιμη μέσα από τη ζεστασιά του Tonka bean, το βάθος του κέδρου και τη ζωντάνια των καρπών αρκεύθου.

Chanel No. 5 Eau de Parfum, Chanel

Chanel No. 5 Eau de Parfum, Chanel

Ένα άρωμα θρύλος. Tο Chanel N°5, το πιο γνωστό άρωμα όλων των εποχών που φορούσε ακόμα και η Marilyn Monroe, είναι ένα iconic άρωμα από το 1921, το πιο γνωστό όλων των εποχών. Πουδρέ με λουλουδένιες και ξυλώδεις νότες, σίγουρα θα σου μείνει αξέχαστο.

Editions de parfums Frederic Malle, Iris Poudre perfume

Editions de parfums Frederic Malle, Iris Poudre perfume

Η Ίρις εκφράζει την ακατέργαστη κλασσική ομορφιά. Ο καρπός Tonka, ο μόσχος και η βανίλια προσδίδουν απαλότητα και ζεστασιά, ενώ η βάση από σανταλόξυλο και βετιβέρ προσθέτει έναν μελωδικό απόηχο.  Εάν το Iris Poudre ήταν ένα ρούχο, θα ήταν ένα πουλόβερ από κασμίρ - κλασικό, αλλά προσωπικό. Ντελικάτο και πραγματικά πολυτελές, μπορεί να φορεθεί σε κάθε περίσταση.

Baccarat Rouge 540 extrait de parfum, Maison Francis Kurkdjian

Baccarat Rouge 540 extrait de parfum, Maison Francis Kurkdjian

Σε αυτή την απογειωμένη εκδοχή μιας signature ευωδιάς, τα μπουμπούκια γιασεμιού και τα ξυλώδη μασκ εμπλέκονται σε μια αλχημεία των αισθήσεων,  ενισχύoντας τη δύναμη και την ακτινοβολία της κεχριμπαρένιας, ξυλώδους και φλοράλ αύρας του αρώματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ