Follow us

Μπορεί να βελτιωθεί η ακμή με φωτοθεραπεία και χωρίς φάρμακα;

Η φωτοθεραπεία είναι η ιδανική επιλογή για την επίμονη ακμή που δεν υποχωρεί, αλλά ούτε και βελτιώνεται με άλλες θεραπείες.

θεραπεία προσώπου για τέλειο δέρμα

Πώς το φως θεραπεύει την ακμή

Η φωτοθεραπεία χρησιμοποιεί ένα ειδικό τύπο φωτός για να σκοτώσει τα βακτήρια στο δέρμα που προκαλούν την επίμονη ακμή. Η ακμή σχηματίζεται στους πόρους μας, καθένας από τους οποίους παράγει την απαραίτητη λιπαρότητα που έχει ανάγκη το δέρμα για να διατηρείται υγιές. Δυστυχώς, μερικές φορές η λιπαρότητα, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και νεκρά κύτταρα του δέρματος παγιδεύονται μέσα στους πόρους και τους φράζουν. Το εσωτερικό των φραγμένων πόρων αποτελεί το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη και το γρήγορο πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν φλεγμονή. Η ακμή είναι το αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής.

Η φωτοθεραπεία ακμής με το βραβευμένο Dermalux® εκμεταλλεύεται την ιδιότητα που έχουν ορισμένα μήκη φωτός να σκοτώνουν τα βακτήρια. Το ευεργετικό φως του Dermalux® αναζωογονεί το δέρμα, ενεργοποιεί τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης του, επιταχύνει την ανανέωση των κυττάρων και έτσι θεραπεύει την ακμή.

Ποια είδη φωτός θεραπεύουν την ακμή;

Παλιότερα η θεραπεία ακμής βασιζόταν στη χρήση υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας, αυτής που προέρχεται από τον ήλιο. Το υπεριώδες φως καθαρίζει την ακμή, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει το δέρμα.

Σήμερα, ευτυχώς υπάρχει το Dermalux® και ιδιαίτερα το μπλε και το κόκκινο φως του μπορούν να κάνουν θαύματα στην αντιμετώπιση της ακμής. Πιο συγκεκριμένα:

Το μπλε φως

  • Έχει φυσική αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ δεν επιτρέπει στα μικρόβια να αναπτύξουν αντοχή, όπως δηλαδή συμβαίνει με τη χρήση αντιβιοτικών που κυκλοφορούν σε κρέμες ή χάπια
  • Βελτιώνει την υφή και εξομαλύνει τις μελαγχρωματικές ατέλειες (μέλασμα, μεταφλεγμονώδεις κηλίδες ακμής κ.λ.π.)
  • Κάνει σμηγματορύθμιση
  • Βελτιώνει την καθαρότητα του δέρματος

Το κόκκινο φως

  • Ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης
  • Μειώνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες
  • Αυξάνει τη ζωτική ενυδάτωση
  • Απαλύνει την υφή του δέρματος ομοιόμορφα
  • Αναζωογονεί και αποκαθιστά την λάμψη

Πως γίνεται η φωτοθεραπεία

Οι συνεδρίες θεραπείας με μπλε και κόκκινο φως διαρκούν 15 έως 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, θα πρέπει να έχετε το πρόσωπο σας εντελώς ακίνητο.

Ο δερματολόγος τοποθετεί το Dermalux® πολύ κοντά στην περιοχή που υπάρχει η ακμή. Εσείς δεν έχετε παρά να μείνετε ακίνητη για τα 15 – 30 λεπτά που διαρκεί η συνεδρία.

Μετά την φωτοθεραπεία, το δέρμα μπορεί να είναι ροζ ή κόκκινο, ενώ δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί ήπια απολέπιση. Το δέρμα ίσως να είναι πιο ευαίσθητο και γι’ αυτό μπορεί να χρειαστεί να περιορίσετε τη χρήση καλλυντικών προϊόντων για λίγες μέρες.

Πότε θα δείτε αποτέλεσμα

Τα αποτελέσματα της φωτοθεραπεία με το Dermalux® είναι ορατά από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Ωστόσο, για μια ολοκληρωμένη θεραπεία συστήνονται 8-10 συνεδρίες μέσα σε διάστημα δυο μηνών. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η φωτοθεραπεία καθαρίζει την ακμή κατά σχεδόν 70% από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες.

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη φωτοθεραπεία;

Το φως που χρησιμοποιείται στην φωτοθεραπεία δεν είναι υπεριώδες, επομένως δεν φέρει τους κινδύνους της βλάβης του δέρματος και της φωτεινής ακτινοβολίας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι.

Αν δεν τη φροντίσετε σωστά , η περιοχή που αντιμετωπίζεται, υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης. Εάν παρατηρήσετε πύον, φλύκταινες ή αναπτύξετε πυρετό μετά από θεραπεία με φως, καλέστε αμέσως το δερματολόγο σας.

Υπάρχουν, επίσης, άνθρωποι που πρέπει να αποφεύγουν τη θεραπεία με φως. Εάν παίρνετε αντιβιοτικά ή εάν είστε εξαιρετικά ευαίσθητοι στο φως του ήλιου ή κάνετε εύκολα εγκαύματα στην ηλιακή ακτινοβολία, μπορεί να μην είστε ο καλύτερος υποψήφιος για φωτοθεραπεία.

Παρόλα αυτά η θεραπεία είναι ιδιαίτερα ασφαλής και αποτελεσματική.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον κ. Χρήστο Στάμου, δερματολόγο, επικεφαλής της δερματολογικής κλινικής DERMADVANCE.