Follow us

Τα νέα «σιδεράκια» είναι διαφανή και σχεδόν αόρατα και να πώς δημιουργούν το τέλειο χαμόγελο

Το 3D Printing φέρνει την επανάσταση στο χώρο της ορθοδοντικής με τους αόρατους νάρθηκες και τα σημαντικά προτερήματά τους.

τέλειο χαμόγελο

Tα τελευταία χρόνια διαφαίνεται ότι το 3D Printing, δηλαδή η τρισδιάστατη εκτύπωση, αποτελεί την επομένη επανάσταση σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Και είναι αλήθεια ότι σχεδόν καθημερινά συναντάμε εφαρμογές της σε κάθε πλευρά της ζωής μας.

Ίσως η πιο επιτυχημένη σε μαζικό βαθμό εφαρμογή της συναντάται στο χώρο της ορθοδοντικής, με τους αόρατους διαφανείς νάρθηκες να μπορούν να αντικαταστήσουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις τη μεταλλική όψη των κλασικών μηχανισμών, με τις όποιες αισθητικές και λοιπές αδυναμίες τους συνοδεύουν.

Η καινοτομία

Όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη των ενηλίκων να μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους έναν αόρατο, γρήγορο και εύχρηστο τρόπο ώστε να ισιώσουν τα δόντια τους. Όπως είναι φυσικό, η έρευνα στράφηκε στην κάλυψη αυτής της ανάγκης και κατασκεύασε αρχικά κεραμικά σιδεράκια στο χρώμα του δοντιού, καθώς και γλωσσικούς μηχανισμούς που τοποθετούνται εσωτερικά. Οι εξελίξεις αυτές βοήθησαν πολύ στην αισθητική της ορθοδοντικής θεραπείας, αλλά μειονεκτούσαν στη δυνατότητα αφαίρεσης των μηχανισμών από τον ασθενή, καθώς και στην υγιεινή.

Οι διαφανείς αόρατοι νάρθηκες, που είναι η πιο σύγχρονη εξέλιξη, δίνουν τη δυνατότητα της αφαίρεσης για λίγες ώρες καθημερινά, επιτρέποντας έτσι και τον καλύτερο καθαρισμό των δοντιών και την άνεση να απολαύσει κανείς ένα γεύμα χωρίς να σκέφτεται τους ορθοδοντικούς μηχανισμούς. Για να κατασκευαστούν αυτού του είδους οι μηχανισμοί, χρειάζεται μια τρισδιάστατη απεικόνιση του στόματος μέσω ενδοστοματικού σαρωτή. Ο εξειδικευμένος ορθοδοντικός προσαρμόζει

τα στάδια της θεραπείας στο ψηφιακό μοντέλο δημιουργώντας πολλές ενδιάμεσες μετακινήσεις, οι οποίες στη συνέχεια μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης μετατρέπονται σε διαφανείς νάρθηκες. Δεν είναι τυχαίο ότι η εταιρεία που ανακάλυψε τη συγκεκριμένη μέθοδο είναι ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη εταιρεία τρισδιάστατης εκτύπωσης, έχοντας κατασκευάσει δεκάδες εκατομμύρια aligners.

Η σημασία

Το χαμόγελο είναι μια συμπεριφορά βαθιά συνυφασμένη με την ανθρώπινη ύπαρξη και συνδεδεμένη με την ελκυστικότητα του ατόμου. Ήδη από τη γέννησή μας το χαμόγελο είναι «προγραμματισμένο» στον εγκέφαλό μας και σημαίνει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι απλά την ένδειξη της καλής μας διάθεσης. Πάρα πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την ελκυστικότητα του ατόμου με το χαμόγελο και μάλιστα, σύμφωνα με σχετική μελέτη του 2013 αυτή αυξάνεται όσο πιο έντονο γίνεται το χαμόγελο, σε σημείο που να μπορεί να υποβαθμίσει ακόμα και ένα βαθμό ασχήμιας του ατόμου. Το χαμόγελο επίσης μας συνδέει με ανθρώπους και είναι το χαρακτηριστικό που θυμάται κανείς περισσότερο από αγαπημένα του πρόσωπα, ακόμα και όταν αυτά δεν είναι πια κοντά του. Οι ορθοδοντικές θεραπείες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο καλύτερο επίπεδο ταχύτητας και αποτελεσματικότητας. Ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας, ένας ειδικευμένος γιατρός και λίγη υπομονή για μερικούς μήνες μπορούν να φέρουν πιο κοντά ένα ιδανικό αποτέλεσμα για το καλύτερο χαμόγελο της ζωής μας.

Ευχαριστούμε τον δρα Ματθαίο Σανούδο, DDS, PhD, ορθοδοντικό (braces.gr) για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ