Σύγχρονη Ζωή15 ΜΑΡΤΙΟΥ, 2019

Πώς να καθαρίσεις ένα κρεμμύδι χωρίς να κλάψεις

Δύσκολο task αλλά όχι ακατόρθωτο

Πώς να καθαρίσεις ένα κρεμμύδι

Κάθε φορά που μαζευόμαστε με τις φίλες μου στην κουζίνα, η προθυμία όλων φτάνει μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να καθαριστούν τα κρεμμύδια. “Θα κόψω τις ντομάτες, κάνε εσύ το κρεμμύδι” ακούγεται συνήθως, με αποτέλεσμα να κλαίω πάνω από τον νεροχύτη. “Φόρα γυαλιά ηλίου” μού πρότειναν μία μέρα και δεν μπορώ να πω, είναι cool να μαγειρεύεις με vintage Wayfarer. Δεν είναι όμως το μόνο που μπορείς να κάνεις, προκειμένου να αποφύγεις τα “δράματα” στην κουζίνα.

Πάγωσε τα κρεμμύδια πριν τα καθαρίσεις. Βάλε τα κρεμμύδια στην κατάψυξη για 15 λεπτά πριν κάνεις οτιδήποτε. Όταν ένα κρεμμύδι είναι κρύο, απελευθερώνει λιγότερη ποσότητα από την ουσία που ερεθίζει τα μάτια (syn-Propanethial-S-oxide). Μην το παρακάνεις όμως γιατί μετά θα είναι σαν να προσπαθείς να κόψεις μία πέτρα.

Βάλε λεμόνι στο μαχαίρι. Κόψε ένα λεμόνι στα δύο και τρίψε με το ένα κομμάτι τη λεπίδα του μαχαιριού πριν αρχίσεις να κόβεις το κρεμμύδι. Το κιτρικό οξύ του λεμονιού εξουδετερώνει τα ένζυμα του κρεμμυδιού. Θα πρέπει όμως να επαναλαμβάνεις τακτικά το τρίψιμο όση ώρα κόβεις το κρεμμύδι.

Φάε υδατάνθρακα. Λίγο πριν αρχίσεις να κόβεις το κρεμύδι, βάλε ένα κομμάτι ψωμί στο στόμα σου και κράτησέ το εκεί. Μπορεί τα μάτια σου να εξακολουθούν να νιώθουν το γνώριμο κάψιμο, αλλά δεν θα αρχίσουν να τρέχουν δάκρυα. Υποτίθεται ότι το ψωμί απορροφά τις ενώσεις του θείου και δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στα μάτια σου.

Προτίμησε κοφτερό μαχαίρι. Ένας άλλος λόγος που τα κρεμμύδια ερεθίζουν τα μάτια σου, είναι επειδή κόβοντάς τα προκαλέις ζημιές στα κύτταρά τους, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται οι προαναφερθείσες ενώσεις. Εάν χρησιμοποιήσεις ένα πιο κοφτερό μαχαίρι, θα καταστρέφεις λιγότερα κύτταρα κι έτσι θα απελευθερώνονται λιγότερο οι ενοχλητικές ενώσεις.

Φόρα ειδικά γυαλιά. Όπως υπάρχουν γυαλιά για τον ήλιο ή το σκι, έτσι υπάρχουν και γυαλιά για την κουζίνα. Κυκλοφορούν στο εμπόριο και κοστίζουν περίπου20 ευρώ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Best of network