Follow us

«Χαρέμι αντρών» από την Σοφία Μαντούβαλου

Μπορεί μια γυναίκα να είναι πολυγαμική; Το αποφασίζει μόνο αυτή; Χιούμορ, μπερδέματα και ανατροπές σε ένα απολαυστικό μυθιστόρημα από την Σοφία Μαντούβαλου, η οποία μας το παρουσιάζει στο MissBloom.gr

biliomantouvalou


Μπορεί μια γυναίκα να είναι πολυγαμική; Το αποφασίζει μόνο αυτή; Χιούμορ, μπερδέματα και ανατροπές σε ένα απολαυστικό μυθιστόρημα από την Σοφία Μαντούβαλου, η οποία μας το παρουσιάζει στο Miss Bloom.gr


Η ηρωίδα μας, η Βαβέλ, μετά από δύο αποτυχημένους γάμους και ατυχείς σχέσεις, αποφασίζει να βάλει μια αγγελία στην εφημερίδα. Ούτε λίγο ούτε πολύ λοιπόν, ζητά 6 άντρες, με διαφορετικά χαρακτηριστικά ο καθένας, που θα απαρτίσουν το χαρέμι της και θα ικανοποιούν κάθε ανάγκη της: συναισθηματική, πνευματική, σεξουαλική, υλική. Μόνο με τον έναν όμως θα έχει σεξουαλική σχέση. Επιλέγει τους επικρατέστερους και περνά μια εβδομάδα με τον καθένα. Οι επίδοξοι μνηστήρες δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους: τεχνοκράτης, ρομαντικός φυσιολάτρης, αφηνιασμένος επιβήτορας, διανοούμενος, καλλιτέχνης… παρελαύνουν κάνοντας ό,τι μπορούν για να την εντυπωσιάσουν διεκδικώντας την αποκλειστικότητα του σεξ: εκδρομές στη Σαντορίνη, στη Μάνη ή στο Καρπενήσι, φιλοσοφικές και ποιητικές αναζητήσεις, φαγητό, σεξ, περιποίηση… Και έρχεται τελικά η ώρα, μετά από 6 εβδομάδες, που η Βαβέλ πρέπει να αποφασίσει: Τους καλεί σε κοινό δείπνο για να ανακοινώσει τις αποφάσεις της. Δεν έχει όμως υπολογίσει, ότι η απόφαση δεν είναι μόνο δική της…

Τη Σοφία Μαντούβαλου τη γνωρίζουμε κυρίως από τα ωραία της παιδικά βιβλία. Αυτό είναι το πρώτο της μυθιστόρημα ενηλίκων και μας εκπλήσσει με την πιπεράδα του και το λεπτό χιούμορ του, διανθισμένο με ποίηση. Οι γυναίκες σίγουρα θα το αγαπήσετε. Δεν είναι και λίγο φαντασίωσή μας; Να που η Βαβέλ το τόλμησε! Η Σοφία μιλάει στη Miss Bloom για το βιβλίο και για τις γυναίκες.

Πώς εμπνεύστηκες την ιδέα με το χαρέμι ανδρών;
Η συγγραφή για μένα είναι μια συνεχής προσωπική πορεία με χιούμορ και φιλοσοφική διάθεση προς την αυτογνωσία, την γνώση και την αποδοχή του εαυτού μου. Μάλλον ένιωσα πως έχω κάτι να πω για την πολυπλοκότητα της γυναικείας ύπαρξης η οποία οδηγεί τις περισσότερες γυναίκες στη διαπίστωση ότι δεν «καλύπτονται» από έναν άνδρα.
Βαβέλ σημαίνει σύγχυση. Ακριβώς όπως αυτή που βιώνουμε μέσα στη δυστοπία των σχέσεων μιας πραγματικής κοινωνίας. Η ηρωίδα μου είναι προϊόν υπερρεαλιστικής μυθοπλασίας. Τίποτα δεν είναι αληθινό και όλα είναι αληθινά. Κρύβω μέσα της και τις έξι θεές. Το χαρέμι ανδρών συμβολίζει τον κόσμο όπως είναι και όπως τον ζούμε. Μέσα από τους συμβολισμούς η ηρωίδα σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται, δομεί και αποδομεί. Ως γυναίκα ηρωίδα είναι φυσικό να την έχω μπολιάσει με τις δικές μου σκέψεις τους δικούς μου προβληματισμούς και να της έχω φορτώσει εκτός από τα φανταστικά και κάποια βιωματικά στοιχεία. Όμως η Βαβέλ δεν είμαι εγώ. Μπορεί να είναι οποιαδήποτε γυναίκα.

Η Βαβέλ ζητά σχέση με 6 άντρες, αλλά σεξουαλική σχέση μόνο με έναν. Μια γυναίκα τελικά μπορεί να είναι πολυγαμική;
Γονιδιακά είμαστε πολυγαμικές αλλά πνευματικά μπορούμε να είμαστε μονογαμικές. Η γνώμη που έχουμε για το δικό μας ή το άλλο φύλο βασίζεται στα στερεότυπα, τις αλήθειες ή τα ψέματα που παίζουν σαν κασέτα από τη γέννησή μας ασυνείδητα στο μυαλό μας και τα πιστεύουμε για αληθινά και διαμορφώνουν τις απόψεις και τις συμπεριφορές μας. Η δική μου γενιά μεγάλωσε με το στερεότυπο της μονογαμικής γυναίκας και του πολυγαμικού άνδρα. Η επερχόμενη σεξουαλική επανάσταση έσπασε αυτό το στερεότυπο. Εκτός όμως από τα στερεότυπα υπάρχει και η πραγματικότητα. Τα δύο φύλα μπορεί να είναι ισότιμα αλλά δεν είναι από τη φύση τους ίδιας συμπεριφοράς. Αλλά και το κάθε άτομο του ίδιου φύλου δεν είναι ίδιο επίσης. Υπάρχει λοιπόν και η αντικειμενική εικόνα που προκύπτει από την παρατήρηση και την εμπειρία. Πολλές γυναίκες και άνδρες λειτουργούν σήμερα μονογαμικά αλλά υπάρχουν και άλλοι/άλλες που λειτουργούν πολυγαμικά. Το μυαλό και το συναίσθημα έχουν την ελευθερία της επιλογής.

Ποια νομίζεις ότι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά - αλλά και σφάλματα ίσως - μιας γυναίκας στην επικοινωνία με τον άντρα, και αντιστρόφως;
Ψάχνουν να βρουν το έτερον ήμισυ για να συμπληρώσουν την ύπαρξή τους ενώ θα έπρεπε να ψάχνουν για το έτερον όλον. Μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα για να συμβαδίσουν στη ζωή με χαρά, σεβασμό και αυτογνωσία χωρίς ναρκισσιστικό Εγωισμό.

Τι σε ενοχλεί και τι σου αρέσει την αντιμετώπιση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία;

Με ενοχλεί η αντιμετώπιση της γυναίκας ως γλάστρα και σεξουαλικό αντικείμενο, όπως προβάλλεται και καλλιεργείται από τα μέσα. Η γυναίκα δεν είναι μόνο Αφροδίτη αλλά μία πολύπλοκη ύπαρξη που μοχθεί για να είναι επαρκής σε όλους τους ρόλους που η φύση της και η σύγχρονη κοινωνία της επιβάλουν. Η γυναικεία ύπαρξη περικλείει και τις έξι θεές. Η γυναίκα είναι και Αφροδίτη του έρωτα, και Ήρα που προστατεύει το γάμο και τα τέκνα, είναι και Δήμητρα που συνυπάρχει με την ερημιά και τη βλάστηση, Εστία της θαλπωρής και της παρηγοριάς, Άρτεμις που κυνηγάει τη φύση της και Αθηνά, η πρώτη κυρία του πολιτισμού. Με ενοχλεί που η ελληνική κοινωνία δεν έχει φτάσει στο σημείο να αποδεχθεί ιδιωτικά και δημόσια την υπεράνθρωπη γυναικεία συμβολή. Κι αυτό όχι για να ακυρωθεί η σημαντικότητα του ανδρικού ρόλου αλλά ως μια τρυφερή κίνηση ομολογίας της προσφοράς της. Με ενοχλεί κάθε μορφής βία απέναντι στη γυναίκα, σωματική, λεκτική, συναισθηματική, στο χώρο του σπιτιού και της δουλειάς. Μου αρέσει η αυξανόμενη παρουσία της γυναίκας στο πολιτιστικό και πολιτικό σκηνικό.

Έχεις ασχοληθεί ιδιαίτερα με το παιδικό βιβλίο. Τι θα ήθελες να εμπνεύσεις στα παιδιά κι από τι ίσως θα ήθελες να μπορούσες να τα "γλυτώσεις";
Θα ήθελα να τα «γλυτώσω» από την πλήξη της στερεότυπης σκέψης και να τα βοηθήσω να αναπτύξουν τη νοημοσύνη της καρδιάς τους. Η αίσθηση που έχω όταν γράφω για παιδιά είναι μια χαρούμενη διάθεση, σαν να τα παίρνω με την τέχνη μου μια εκδρομή στη ζωή χέρι-χέρι με τη φαντασία για να αναπτύξουν μέσα από τη λογοτεχνία τη σκέψη και το συναίσθημα τους. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να διαμορφώσεις την «αλήθεια» ενός παιδιού μέσα από το έργο σου γιατί τα σημεία αναφοράς και τα φίλτρα του μικρού αναγνώστη είναι πιο περιορισμένα από αυτά του ενήλικα, όμως οι απαιτήσεις της γραφής είναι εξίσου υψηλές αν και διαφορετικές. Στο παιδί μιλάω για όλα τα θέματα με λόγια απλά και αληθινά σαν να είναι ενήλικας. Μετράω όμως τις λέξεις μου, κατεβάζω τις δύσκολες έννοιες σε απλούς συμβολισμούς, αφήνω περιθώριο για όνειρο και ελπίδα.

«Χαρέμι αντρών» από την Σοφία Μαντούβαλου

Χαρέμι Ανδρών, της Σοφίας Μαντούβαλου. Εκδόσεις Καστανιώτη 2011

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ