Σύγχρονη Ζωή : Τεχνολογία07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 2017

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Συμβουλές από τους ειδικούς ασφάλειας της Google για να κρατήσεις τα δεδομένα σου ασφαλή στο διαδίκτυο

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Ήξερες ότι περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες millennials χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για τις διαδικτυακές τους υπηρεσίες;

Μέχρι πρόσφατα, ζητήματα όπως «κωδικός πρόσβασης», «ηλεκτρονικό ψάρεμα», «κρυπτογράφηση» και «εισβολή στο λογαριασμό» δεν αποτελούσαν ενδιαφέρον θέμα συζήτησης. Όμως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό για τον καθένα να καταλάβει τα βασικά της διαδικτυακής ασφάλειας.

Έρευνα που διεξήγαγε η YouGov για λογαριασμό της Google καταδεικνύει ότι περισσότεροι από τους μισούς (54%) Έλληνες millennials (θεωρούνται όσοι γεννήθηκαν μετά το ’80) που ερωτήθηκαν χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για κάποιους ή για τους περισσότερους από τους λογαριασμούς τους, κυρίως (72%) επειδή είναι δύσκολο να θυμούνται τόσους κωδικούς πρόσβασης.

Σχετικά με τους ίδιους τους κωδικούς πρόσβασης, το 12% των ερωτηθέντων έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την λέξη ‘password’, το 14% έναν συνδυασμό από συνεχόμενα νούμερα στο πληκτρολόγιο (για παράδειγμα 1, 2, 3, 4, 5), ενώ 20% χρησιμοποιούσαν τη στιγμή της έρευνας έναν κωδικό πρόσβασης που περιλάμβανε το όνομά τους ή τα αρχικά τους. Συνολικά, το 52% δήλωσαν ότι οι γονείς τους δεν τούς έχουν μιλήσει ποτέ για την διαδικτυακή ασφάλεια και την σημασία της χρήσης ισχυρών κωδικών πρόσβασης.

Από την άλλη πλευρά, το 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν την υπηρεσία προστασίας της Google, “Επαλήθευση σε 2 βήματα”.

Στην φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου λοιπόν, είναι σημαντικό να μάθεις μερικές πληροφορίες για τα συστήματα Google που σε κρατούν ασφαλή, αυτόματα – χωρίς διακόπτες ή κουμπιά– στο Google και πέρα από αυτό:

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους εγκληματίες του διαδικτύου. Χρησιμοποίησε έναν ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για καθέναν από τους σημαντικούς λογαριασμούς σου, όπως το e-mail και το e-banking. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον μαντέψει κάποιος. Μια καλή ιδέα είναι να σκεφτείς μια φράση που μονάχα εσύ γνωρίζεις και να την συσχετίσεις με μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα ώστε να σε βοηθήσει να την θυμάσαι. Ή μπορείς να αφήσεις τον Chrome να διαχειρίζεται τους κωδικούς σου. Τέλος, πρόσθεσε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας με την Επιβεβαίωση 2-Βημάτων.

Ξεγελώντας το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» (phishing) για να προστατεύσεις τον λογαριασμό Google σου

Μπορεί να είναι ένα e-mail που μοιάζει σαν να προήλθε από ένα άτομο που εμπιστεύεσαι, αλλά είναι ουσιαστικά η κορυφή του παγόβουνου μιας επίθεσης «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing). Ο στόχος ενός απατεώνα «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phisher) είναι απλός: να σε εξαπατήσει, να κλέψει προσωπικές πληροφορίες και τελικά να εισβάλει στον λογαριασμό σου.

Θωράκισε το Gmail έτσι ώστε να καταστρέφονται αυτόματα τα επικίνδυνα μηνύματα, πριν ακόμα τα δεις στα εισερχόμενά σου. Χιλιάδες σήματα εξετάζονται ανώνυμα σε όλο το Gmail -από πού προήλθε το μήνυμα, σε ποιόν απευθύνεται, τι περιέχει και πόσο συχνά ο αποστολέας έχει επικοινωνήσει μαζί σου στο παρελθόν- για να καθοριστεί το ποια μηνύματα είναι ασφαλή και ποια δεν είναι. Στην συνέχεια, η πλειοψηφία αυτού του κακόβουλου περιεχομένου φιλτράρεται. Ο μέσος φάκελος εισερχόμενων στο Gmail περιέχει λιγότερο από 0,1% spam.

Υπέθεσε όμως ότι ένας απατεώνας κάπως καταφέρνει να βρει τα στοιχεία του λογαριασμού σου. Ίσως μία από τις επαφές σου ήταν ο φορέας μίας εκλεπτυσμένης επίθεσης, ή μπορεί να έδωσες εσύ τα στοιχεία σου κατά λάθος.

Μην ανησυχείς, ο λογαριασμός σου είναι ακόμα προστατευμένος. Όταν συνδέεσαι στον λογαριασμό σου στην Google, δεν γίνεται σίγουρο μόνο ότι έχεις πληκτρολογήσει τον σωστό κωδικό πρόσβασης. Αναζητούνται επίσης πιο διακριτικά σημάδια για να γίνει σίγουρο ότι η σύνδεση δεν είναι ύποπτη: Χρησιμοποιείς το ίδιο τηλέφωνο που χρησιμοποιείς συνήθως; Βρίσκεσαι σε μια συνηθισμένη γνώριμη τοποθεσία ή κάπου μακριά όπου δεν έχεις ξαναβρεθεί; Έχει αυτή η απόπειρα σύνδεσης τα χαρακτηριστικά επικίνδυνων επιθέσεων που παρακολουθούνται ανά τον κόσμο;
Το μυστικό είναι η ικανότητα να αναγνωριστούν πιο διακριτικά σήματα-ενδείξεις δισεκατομμύρια φορές καθημερινά. Οι ενδείξεις αποκαλύπτουν πρότυπα επικίνδυνων συμπεριφορών που επιτρέπουν να κατανοηθούν ακριβώς οι κίνδυνοι που μπορεί να απειλούν τον λογαριασμό σου. Αυτά τα συστήματα ανίχνευσης είναι κάπως σαν τον φακό του Sherlock Holmes… με την υποστήριξη μερικών data centers. Ενώνοντας αυτές τις ενδείξεις, αναπτύσσεται ένα συνεχώς βελτιούμενο μοντέλο μιας ασφαλούς και υγειούς σύνδεσης. Θα συγκριθεί κάθε προσπάθεια σύνδεσης με αυτό το μοντέλο και σε περίπτωση που κάτι μοιάζει ύποπτο, θα ζητούνται περισσότερες ερωτήσεις σχεδιασμένες για να αποτρέπουν «διαρρήξεις», θα στέλνονται ειδοποιήσεις στο κινητό σου, και θα δέχεσαι e-mail ώστε να μπορέσεις να αντιδράσεις σύντομα σε οτιδήποτε σου φαίνεται ασυνήθιστο.
Ασφάλεια στην Google… και ακόμα παραπέρα!
Έχεις ποτέ πατήσει έναν σύνδεσμο και σου έχει εμφανιστεί μια κόκκινη προειδοποίηση; Αυτή είναι η Ασφαλής Πλοήγηση (Safe Browsing) σε δράση, που σου υπενθυμίζει να μην επισκέπτεσαι μια ιστοσελίδα επειδή κρύβει πιθανούς κινδύνους, όπως κακόβουλο λογισμικό ή απάτες «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing). Κάπως, σαν τον τρόπο που σαρώνουμε το διαδίκτυο για να εμφανίσουμε αποτελέσματα αναζητήσεων, το Safe Browsing σαρώνει για κακόβουλο περιεχόμενο, το οποίο αποτελεί απειλή για εσένα ή την συσκευή σου.

Οι συσκευές και οι εφαρμογές Android είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο από μόνες τους, και για αυτό το λόγο έχει αναπτύχθεί το “app analyzer”, μια τροποποιημένη έκδοση του Safe Browsing που αναζητά ειδικά επικίνδυνες εφαρμογές στο Google Play, σε άλλα app stores, και στο Διαδίκτυο, και προειδοποιεί χρήστες πριν τις εγκαταστήσουν. Σε περίπτωση που κάποιες εφαρμογές αποτύχουν σε αυτό το τεστ, δεν γίνονται επιτρεπτές στο Google Play. Μια ξεχωριστή προστασία, το Verify Apps, λειτουργεί άμεσα στις συσκευές Android, ελέγχοντας προληπτικά πάνω από 6 δισεκατομμύρια εφαρμογές και 400 εκατομμύρια συσκευές, κάθε μέρα. Ελέγχει κάθε φορά που εγκαθιστάς μια εφαρμογή, επιστρέφει τακτικά για να σιγουρευτεί ότι όλα δείχνουν ασφαλή, και αν βρεθεί κάτι ασυνήθιστο, διαγράφει την εφαρμογή.
Ανιχνεύοντας με αυτά τα εργαλεία τους προφανείς κινδύνους – γνωστές ιστοσελίδες για απάτες «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing), εφαρμογές διεφθαρμένες με ransomware που προσπαθούν να κλειδώσουν το κινητό σου μέχρι να αναγκαστείς να πληρώσεις – μοιάζει να είναι εύκολο. Αλλά όμως, πολλοί από αυτούς τους κινδύνους μπορούν να είναι μη ανιχνεύσιμοι.

Γιόρτασε την Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου φέτος με ένα Security Checkup εδώ.
Η αυτόματη προστασία, οι εύκολες ρυθμίσεις που προσαρμόζονται στις ανάγκες σου και η αφοσίωση στην καταπολέμηση των διαδικτυακών κινδύνων, είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να καλύπτονται τα νώτα σου, όταν πρόκειται για την ασφάλειά σου.

Η Google θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να παραμείνεις εσύ και ο λογαριασμός σου ασφαλείς στο διαδίκτυο. Συζήτησε αυτά τα θέματα με τους ανθρώπους που είναι δίπλα σου!

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ