Υγεία : Διατροφή27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 2020

Υψηλή χοληστερίνη | Οι τροφές που βοηθούν να μειωθεί

Τι είναι η LDL υψηλή χοληστερόλη;

υψηλή χοληστερίνη

Η χοληστερίνη (ή χοληστερόλη) είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος όλων των ζώων. Η υψηλή χοληστερίνη παρεμποδίζει την καλή σου υγεία και δημιουργεί μια πληθώρα προβλημάτων μακροπρόθεσμα. Για το λόγο αυτό, η ενημέρωση και η διατήρηση της χοληστερίνης στα σωστά επίπεδα είναι κάτι που αφορά όλους μας.

Τι γίνεται εάν τα επίπεδα της χοληστερίνης είναι αυξημένα; 

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο στο σώμα σου, τα λίπη συσσωρεύονται στα αιμοφόρα αγγεία σου.  Αυτά τα αποθέματα λιπαρών εμποδίζουν την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και η καρδιά δεν λαμβάνει αρκετό αίμα πλούσιο σε οξυγόνο. Έτσι:

 • Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος (είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο, 2 ξεπερνώντας τα περιστατικά αιτίας θανάτου από καρκίνο)
 • Η μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει στο εγκεφαλικό.

Η υψηλή χοληστερίνη οφείλεται, κατά ένα μεγάλο ποσοστό της σε κακές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει –κυρίως όσον αφορά τη διατροφή μας.

υψηλή χοληστερίνη

Με την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής είναι εύκολο να βελτιώσεις και να ρίξεις τα τυχόν αυξημένα επίπεδα. Παρακάτω θα βρεις τις δέκα τροφές που θα σε βοηθήσουν να καθαρίσεις τις αρτηρίες σου και να ρίξεις τα υψηλά επίπεδα της χοληστερίνης.

Ποιες είναι οι δέκα καλύτερες τροφές για να ρίξεις την υψηλή χοληστερίνη και να καθαρίσεις τις αρτηρίες σου; 

 1. Δημητριακά ολικής αλέσεως: 6 μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα είναι η συνιστώμενη ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεις, μιας και αυτά, χάρη στις πολλές φυτικές ίνες τους, δεσμέυουν την περιττή χοληστερόλη στον οργανισμό και του επιτρέπει να την αποβάλλει από το σώμα. 
 2. Φρούτα: Περιέχουν πολλές διαλυτές φυτικές ίνες και θα πρέπει να καταναλώνεις καθημερινά περίπου 4 μερίδες.
 3. Λαχανικά: Οι φυτικές στερόλες που περιέχουν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως και οι φυτικές ίνες και βοηθούν το σώμα σου να «καθαρίσει» και να αποβάλλει την περιττή χοληστερίνη.  Πρόσθεσε 3-5 ημερήσιες μερίδες στην καθημερινή σου διατροφή.
 4.  Όσπρια: Μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών θα βρεις και στα όσπρια. Συμπεριέλαβε 3-4 μερίδες όσπρια την εβδομάδα για να μειώσεις την LDL χοληστερόλη.
 5. Ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν Ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής στις αρτηρίες. Πρόσθεσε τη διατροφή σου 2 μερίδες από λιπαρά ψάρια μέσα στην εβδομάδα. 
 6. Άπαχο κρέας: Περιόρισε στο ελάχιστον την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, μιας και είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες και επέλεξε να καταναλώνεις λευκό κρέας χωρίς λίπος.  
 7. Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά: Περιέχουν ελάχιστα κορεσμένα λίπη και είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης που παράλληλα θα διατηρήσει την χοληστερίνη στα επίπεδα που πρέπει.  Κατανάλωσε 2  με 3 μερίδες τέτοιων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα.
 8. Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί περιέχουν Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στον καθαρισμό των αρτηριών. Μία χούφτα ξηρών καρπών την ημέρα είναι αρκετή, αφού περιέχουν και πολλές θερμίδες. 
 9. Έλαια: Τα καλά έλαια περιέχουν επίσης Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Το ελαιόλαδο ενισχύει επίσης τα επίπεδα της HDL (καλή χοληστερίνη),  η οποία βοηθά στη μείωση του σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες. 2 με 3 μερίδες καλών λιπαρών τη μέρα είναι απαραίτητες για την υγεία του οργανισμού σου. 
 10. Νερό: Το νερό είναι βασικό και πρέπει κάθε μέρα να πίνεις τουλάχιστον 6-8 ποτήρια. Αποφύγετε, χυμούς και επεξεργασμένα ποτά που περιέχουν πολύ ζάχαρη. Επίσης, το τσάι και το κόκκινο κρασί περιέχουν μεγάλες ποσότητες φλαβονοειδών, δηλαδή φυτοχημικών συστατικών που προστατεύουν τις αρτηρίες. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ