Υγεία14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2020

Γιατί όλο και περισσότερες υγιείς γυναίκες αποφασίζουν να καταψύξουν τα ωάριά τους;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δίνει σημαντική πίστωση χρόνου στις γυναίκες που επιλέγουν να μεταθέσουν τη μητρότητα για αργότερα

κατάψυξη ωαρίων

Αντίθετα με την κοινή αντίληψη, ο κυριότερος λόγος που όλο και περισσότερες υγιείς γυναίκες αποφασίζουν να καταψύξουν τα ωάριά τους, δεν είναι η επίτευξη των στόχων καριέρας σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα έδειξε ότι ο επικρατέστερος λόγος είναι ότι δεν βρίσκουν έγκαιρα τον κατάλληλο σύντροφο που θα είναι έτοιμος να δεσμευτεί και να προχωρήσει σε γάμο και στη δημιουργία οικογένειας.

Στις συνεντεύξεις 150 γυναικών που συμμετείχαν στη μελέτη οι οποίες επέλεξαν να καταψύξουν τα ωάριά τους σε κέντρα στην Αμερική και το Ισραήλ, ηλικίας μεταξύ 20 – 40 ετών,

  • το 85% ήταν ελεύθερες κατά την ημερομηνία της κρυοσυντήρησης ωαρίων,
  • ο πιο κοινός λόγος για την επιλογή τους αυτή ήταν η αβεβαιότητα για την εύρεση του κατάλληλου συντρόφου.
  • Οι γυναίκες που ήταν ήδη σε σχέση ανέφεραν ότι οι σύντροφοί τους δεν ήταν ακόμη έτοιμοι για τη δημιουργία οικογένειας, ή ότι υπήρχε αβεβαιότητα για το μέλλον τους ως ζευγάρι.

Είναι γεγονός ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων δίνει σημαντική πίστωση χρόνου στις γυναίκες που επιλέγουν να μεταθέσουν τη μητρότητα για αργότερα. Κι αυτό μπορεί να είναι μια επιλογή για όσες γυναίκες το επιθυμούν χωρίς να περιοριστούν τα όνειρα και οι επιδιώξεις τους σε χρονικά όρια. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι ανάγκη είναι επιλογή και είναι μια επιλογή για όλες τις γυναίκες.

Πότε είναι η ιδανική ηλικία για να προχωρήσω σε κατάψυξη ωαρίων;

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ψαθά, μαιευτήρα, χειρουργό, γυναικολόγο, η κατάψυξη ωαρίων «παγώνει» το χρόνο για τις γυναίκες που επιθυμούν να μεταθέσουν τη μητρότητα γι’ αργότερα. Κι αυτό μπορεί να είναι μια επιλογή για όσες γυναίκες το επιθυμούν χωρίς να περιοριστούν τα όνειρά και οι επιδιώξεις τους σε χρονικά όρια. Η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν είναι ανάγκη είναι επιλογή και είναι μια επιλογή για όλες τις γυναίκες.

Ποια είναι η μέθοδος με τα καλύτερα αποτελέσματα;

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Τα κρυοσυντηρημένα ωάρια μπορεί να έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα φρέσκα και αυτό είναι μία πραγματικότητα χάρη στην πλέον εξελιγμένη τεχνική κρυοσυντήρησης, την υαλοποίηση (vitrification). Η υαλοποίηση είναι η διαδικασία υπερταχείας κρυοσυντήρησης ωαρίων, που εμποδίζει το σχηματισμό ενδοκυτταρικών κρυστάλλων με τη χρήση νέας γενιάς κρυοπροστατευτικών. Με την αποφυγή δημιουργίας ενδοκυτταρικών κρυστάλλων, τα κρυοσυντηρημένα ωάρια, προστατεύονται από μια πιθανή βλάβη κυρίως κατά τη διαδικασία της απόψυξής τους.

Ποια είναι η διαδικασία;

Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης ωαρίων ξεκινά την πρώτη ημέρα της περιόδου σας και ολοκληρώνεται σε διάστημα 10 – 12 ημερών. Πιο συγκεκριμένα:

Βήμα 1. Πριν συμφωνήσετε να κρυοσυντηρήσετε και να αποθηκεύσετε τα ωάριά σας, ο γιατρός σας, θα σας εξηγήσει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και τις πιθανότητες επιτυχίας.

Βήμα 2. Θα πρέπει να ελεγχθείτε για λοιμώδη νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων , του ιού HIV και της ηπατίτιδας Β και C.

Βήμα 3. Στην συνέχεια θα πρέπει να υποβληθείτε σε διέγερση ωοθηκών για την ανάπτυξη ωοθηλακίων, με τη λήψη φαρμάκων γονιμότητας

Βήμα 4. Όταν τα ωάρια σας ωριμάσουν, υπό ελαφρά αναισθησία, θα υποβληθείτε σε υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη ωοληψία, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 5. Σε αυτό το βήμα της διαδικασίας τα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο της ταχείας κατάψυξης (vitrification) και αποθηκεύονται σε υγρό άζωτο στους 196°C

Τι θα γίνει όταν αποφασίσω ότι ήρθε η ώρα να γίνω μητέρα;

Στο μέλλον, όταν θα είστε έτοιμη να μείνετε έγκυος, τότε τα ωάριά σας θα αποψυχθούν και θα ακολουθηθούν τα υπόλοιπα βήματα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, δηλαδή θα γονιμοποιηθούν και κάποια από τα έμβρυα που θα προκύψουν θα μεταφερθούν στη μήτρα. Τα επιπλέον έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν με την ίδια μέθοδο για μελλοντική χρήση.

Ευχαριστούμε τον Δρ Παναγιώτη Ψαθά, Μαιευτήρα, Χειρουργό γυναικολόγο, με ειδίκευση στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία, την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, τη Λαπαροσκοπική & Ρομποτική Χειρουργική – Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life. www.ppsathas.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ