Υγεία : HEALTH NEWS31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2011

Οι ψηλοτάκουνες γόβες επικίνδυνες για την υγεία

Και όχι μόνο γι’ αυτό που νομίζεις!

Οι ψηλοτάκουνες γόβες επικίνδυνες για την υγεία


Και όχι γι’ αυτό που νομίζεις!

Οι έρευνες συνεχίζουν να αποδεικνύουν κάτι που οι γυναίκες γνωρίζουν χρόνια τώρα: οι πολύ ψηλές γόβες όχι μόνο κάνουν τα πόδια μας να πονάνε, αλλά επίσης αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της εταιρίας παπουτσιών ΜΒΤ που έγινε σε 1,000 γυναίκες και δημοσιεύτηκε στο The Guardian, περισσότερες από 40% των γυναικών που φοράνε τακούνια, έχουν πάθει ατύχημα φορώντας τα – οι περισσότερες σκονταψαν κι έπεσαν.

Επίσης, πέραν των ατυχημάτων λόγω αδεξιότητας, η έρευνα έδειξε πως τα τακούνια πάνω από 8 εκατοστά αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. (8 εκατοστά; Μα τόσο ψηλά είναι τα kitten heels!).

Σύμφωνα με την Luisa Dillner, δημοσιογράφο του The Guardian, τα τακούνια που ξεπερνούν το όριο των 8 εκατοστών “αυξάνουν σημαντικά την πίεση στο μετατάρσιο (η πίεση αυξάνεταιι σχεδόν πάνω από 7 φορές σε τακούνια ψηλότερα των 8 εκατοστών) και επηρεάζουν σχεδόν κάθε σημείο του σώματος κάτω από τη μέση, καθώς περπατάς”.

Η άνιση κατανομή βάρους που προκαλούν τα τακούνια έχει ως αποτέλεσμα να δυναμώνουν λάθος μύες στον αστράγαλο και το κουντεπιέ. Αυτό προκαλεί ισχυρό πόνο στο πόδι, όταν πατάει ξυπόλητο στο πάτωμα, φλεγμονές στους τένοντες, καθώς και σφυροδακτυλία.

Παλαιότερες έρευνες έχουν αποδείξει παρόμοιες αλήθειες για τα τακούνια στιλέτο, καθώς μία έρευνα του Harvard απέδειξε πως αλόγιστη χρήση τακουνιών στιλέτο μπορεί να επιφέρει αυξημένο κίνδυνο αρθρίτιδας στα γόνατα.

Ακούγεται υπέροχο έτσι; Και το αστείο είναι πως ο τύπος που πάμε να εντυπωσιάσουμε, φορώντας πανύψηλα, sexy τακούνια, ούτε καν τα προσέχει! Μία άλλη έρευνα έχει δείξει πως οι άνδρες δεν δίνουν καμία σημασία στα υπέροχα ψηλοτάκουνά μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ HEALTH NEWS