Υγεία : Υγεία Ευεξία26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2011

5 +1 βήματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού. Μάθε τι μπορείς να κάνεις για να προστατευθείς!

5 +1 βήματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Ο Οκτώβριος είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού.

Μάθε τι μπορείς να κάνεις για να προστατευθείς! 6 απλά πράγματα που μπρούν να μειώσουν τις πιθανότητές σου για καρκίνο του μαστού.

1. Περιόρισε το αλκοόλ
Το αλκοόλ, ακόμα και αν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν μείωση της κατανάλωσης κρασιού, μπύρας και δυνατών αλκοολούχων ποτών. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου του μαστού ήταν ιδιαίτερα εμφανής στο 70% των όγκων, γνωστών ως “hormone-sensitive”. Μην ξεπερνάς τα 2 με 3 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα.

2. Κάνε γυμναστική τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα (και περισσότερο, ακόμα καλύτερα)
Και όταν όντως ασκείσαι, προσπάθησε να κάνεις αερόβια γυμναστική και να κρατήσεις τον ρυθμό της καρδιά σου πάνω από το κανονικό για περισσότερα από 20 συνεχόμενα λεπτά. Οι μεγάλοι περίπατοι είναι επίσης καλοί, αλλά η έντονη άσκηση είναι που όντως θα βοηθήσει την καρδιά και θα μειώσει τις πιθανότητές σου για καρκίνο του μαστού. Οπότε ετοιμάσου να ιδρώσεις!

3. Πρόσεξε το βάρος σου
Έρευνες δείχνουν πως αν οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες (ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση) έχουν αυξημένες πιθανότητες για καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα αν το βάρος τους αυξήθηκε κατά την ενήληκη ζωή τους. Μία έρευνα του University of Texas στο Houston, το Μάρτιο του 2008 έδειξε πως οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες είχαν μικρότερο ποσοστό επιβίωσης από καρκίνο του μαστού και αντιμετώπισαν πιο επιθετικές μορφές της νόσου από κανονικές ή λιποβαρείς γυναίκες.

4. Αυτοεξετάσου κάθε μήνα
Σιγουρεύσου ότι έχεις σωστές οδηγίες από τον γιατρό σου για τους τρόπους που μπορείς να εξεταστείς μόνη σου. Μπορεί να αντιληφθείς έναν όγκο πριν τον αντιληφθεί η μαστογραφία, ενώ είναι και λογικό να παρακολουθείς μόνη σου τις αλλαγές στο σώμα σου.

5. Κάνε μαστογραφία μία φορά το χρόνο μετά τα 40
Το να αντιληφθείς έναν όγκο νωρίς, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητές σου να τον καταπολεμήσεις: Το πενταετές ποσοστό επιβίωσης μπορεί να φθάσει το 98% για τις ασθενείς που εντόπισαν την νόσο σε αρχικό στάδιο, ενώ κυμαίνεται γύρω στο 27% για τις ασθενείς που εντόπισαν τον καρκίνο σε απώτερο στάδιο, ή διαγνώσθηκαν με μεταστατικό καρκίνο.

Μiss Bloom’s Tip: Κοιμήσου σε σκοτεινό δωμάτιο
Ογκολόγοι στο Ερευνητικό Ινστιτούτο The Bassett της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν ότι όταν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα μελατονίνης, σταματά η ανάπτυξή τους. Το φως κατά τη διάρκεια της νύχτας αναστέλει την παραγωγή αυτής της ορμόνης. Κλείσε την τηλεόραση και φρόντισε να κοιμάσαι σε απόλυτα σκοτεινό δωμάτιο το βράδυ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΥΓΕΙΑ ΕΥΕΞΙΑ