Follow us

Βιταμίνη D | Τι μπορεί να εμποδίζει την παραγωγή της στον οργανισμό μας;

Πολλοί ανακαλύπτουν στις εξετάσεις τους ότι έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D. Τι μπορεί να "σαμποτάρει" τα επίπεδά της στον οργανισμό μας;

βιταμινη istock

Η βιταμίνη D έχει αποδειχτεί εξαιρετικά σημαντική για την υγεία μας, με προστατευτική δράση σε πολλά επίπεδα. Ένα από τα "αξιοπερίεργα" της εποχής μας είναι ότι η βιταμίνη αυτή, που συντίθεται στον οργανισμό με τη βοήθεια του ήλιου, βρίσκεται όλο και συχνότερα σε ανεπάρκεια σε μεσογειακούς πληθυσμούς. Μια απλή εξέταση αίματος που θα συστήσει ο γιατρός μπορεί να σας δώσει την απάντηση για τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σας.

Πώς λαμβάνουμε βιταμίνη D

Μπορούμε να την προσλάβουμε μέσω της διατροφής -κυρίως από ενισχυμένα διατροφικά προϊόντα – και με τη λήψη συμπληρωμάτων. Στον οργανισμό η διαδικασία του σχηματισμού της είναι περίπλοκη και ξεκινά από την έκθεσή μας στον ήλιο. Το συκώτι και στη συνέχεια τα νεφρά εμπλέκονται στα απαραίτητα στάδια του σχηματισμού της ώστε τελικά να καταλήξει σε μια βιοδιαθέσιμη μορφή της βιταμίνης που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οργανισμός.

Τι μπορεί να εμποδίζει την παραγωγή της βιταμίνης D

Οι ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έχουν επισημάνει κάποια δεδομένα που μπορεί να παρεμβαίνουν στην παραγωγή και απορρόφηση της βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Ορισμένα από αυτά είναι τα παρακάτω.

Το χρώμα της επιδερμίδας μας: Η μελανίνη είναι η ουσία στο δέρμα που το κάνει σκούρο. "Ανταγωνίζεται" για την υπεριώδη ακτινοβολία UVB με την ουσία στο δέρμα που δίνει το έναυσμα για την παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα τείνουν να απαιτούν περισσότερη έκθεση στην UVB από ό,τι οι ανοιχτόχρωμοι για να παράξουν την ίδια ποσότητα βιταμίνης D.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ