Follow us

Σου μπήκε κάτι στο μάτι | Τι να κάνεις

Εάν μπει κάτι στο μάτι μας, μια βλεφαρίδα ή ένα σκουπιδάκι, η πρώτη αυθόρμητη κίνηση είναι να το τρίψουμε. Οι ειδικοί όμως μας λένε ότι αυτή είναι η λάθος κίνηση.

ματια istock

Ουπς! Σου μπήκε κάτι στο μάτι, μια βλεφαρίδα ή ένας κόκκος σκόνης και σε "κόβει". Τι να κάνεις; Πάντως μην το τρίψεις, παρότι αυτή είναι η πρώτη αυθόρμητη κίνηση που θα κάναμε. Και ο λόγος είναι πως με αυτή την κίνηση μπορεί να προκληθεί γδάρσιμο (εκδορά) στον κερατοειδή.

Σου μπήκε κάτι στο μάτι;

Απόφυγε να το τρίψεις αφού με την κίνηση αυτή μπορεί να προκληθεί γδάρσιμο στην επιφανειακή στοιβάδα του ματιού, τον κερατοειδή χιτώνα. Η εκδορά αυτή μπορεί να προκληθεί από το νύχι σου ή από την τριβή του ξένου αντικειμένου στην επιφάνεια του ματιού. Η εκδορά του κερατοειδούς είναι ένας συχνός, επώδυνος τραυματισμός που τυπικά χρειάζεται λίγες ημέρες για να επουλωθεί. Αυτό όμως ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί εγκαίρως και ότι δεν θα μολυνθεί από κάποιο βακτήριο ή ιό. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να εξελιχθεί σε έλκος (πληγή) του κερατοειδούς, που είναι πολύ πιο σοβαρή κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα στο shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ