Follow us

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 19 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Μπορείς να πεις «όχι» χωρίς να νιώσεις ενοχές; Μπορείς να βάλεις τον εαυτό σου πριν από τους άλλους; Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη δίνει συμβουλές για να νιώσεις ελεύθερη!


Δυσκολεύεσαι να πεις «όχι»;


Σου έχει συμβεί να πηγαίνεις κάπου και να αγχώνεσαι για την εμφάνισή σου; Τρέμουν τα χέρια σου αν έχεις να πεις κάτι μπροστά σε πολύ κόσμο; Νιώθεις κόμπο στο στομάχι κάθε φορά που χρειάζεται να πεις στην κολλητή σου ότι σε ενοχλεί κάτι στη συμπεριφορά της;

Η κοινωνική κριτική είναι μια από πιο σημαντικές και συχνές πηγές άγχους που με τη σειρά της οδηγεί στην κοινωνική φοβία.

Αυτό που συμβαίνει πιο συχνά, είναι ότι εμείς είμαστε οι πιο σκληροί κριτές του εαυτού μας και θεωρούμε ότι και οι άλλοι θα μας κρίνουν το ίδιο αυστηρά. Ωστόσο, εμείς οι ίδιοι, σπάνια είμαστε τόσο αυστηροί με τους άλλους, όσο με τον εαυτό μας.

Ο φόβος της αρνητικής κριτικής ξεκινά από τον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει στην οικογένεια και από τον ρόλο που είχαμε μέσα σε αυτή. Ξέρω γιούς και κόρες που έχουν τον ρόλο αυτού που δίνει στην οικογένεια, σε αντίθεση με τον αδερφό ή την αδερφή που έχει το ρόλο αυτού που παίρνει. Συνήθως, τα αδέλφια διατηρούν ασυνείδητα ευλαβικά τους ρόλους τους δημιουργώντας τις δικές τους οικογένειες παίζοντας πάλι τους ίδιους ρόλους. Παρατηρώ συχνά ότι τα παιδιά που δίνουν είναι αυτά που αργούν να κάνουν τη δική τους οικογένεια.

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πιο νέο, συνειδητοποιώ πως δυσκολευόμουν να πω «όχι» στους γύρω μου, ειδικά στα πολύ κοντινά μου πρόσωπα. Προφανώς, φοβόμουν ότι θα τους απογοητεύσω και αυτό θα έχει σαν συνέπεια την αρνητική κριτική τους. Θυμάμαι να λέω «δεν πειράζει» θα κάνω το χατίρι στην τάδε, δεν είναι πολύς κόπος για μένα. Πίσω από τον ηρωισμό μου όμως κρυβόταν περισσότερο ο φόβος της απόρριψης και λιγότερο η καλή μου διάθεση (τις περισσότερες φορές).

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 19 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Φοβόμουν ότι θα μαλώσουμε αν βάλω τα όρια μου, αν δηλαδή αρχίσω να ζητάω αυτά που χρειάζομαι, είτε να κάνουν για μένα, είτε να αλλάξουν γιατί με ενοχλούν. Το αποτέλεσμα ήταν να έχω μέσα μου έναν θυμό καλά κρυμμένο, ο οποίος τελικά εκφραζόταν με τη μορφή απότομης αδιαφορίας για τους άλλους. Από εκείνη τη φάση της ζωής μου έχασα αρκετές καλές φιλές, με τις οποίες θα μπορούσα ακόμη να επικοινωνώ.

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 19 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη - εικόνα 2

Μήπως ήρθε η ώρα για αλλαγή;


Η ψυχοθεραπεία με βοήθησε να κάνω κάποιες αλλαγές στον τρόπο που σκέφτομαι για τον εαυτό μου, τον κόσμο και τους άλλους. Έτσι, ο φόβος για την κοινωνική κριτική μειώθηκε. Θέλεις να προσπαθήσεις να πετύχεις το ίδιο;

  • Ήρθε η ώρα της απογοήτευσης

Εγώ πρώτα «απογοήτευσα» τους γονείς μου. Αποφάσισα ότι δεν θα ζω για κανέναν άλλο, παρά μόνο για τον εαυτό μου, με αυτό τον τρόπο θα μπορούσα να σχετίζομαι καλύτερα με τους άλλους. Ήξερα ότι το να κάνω περήφανους τους γονείς μου ήταν κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Ωστόσο, ένα καμπανάκι χτύπησε και μου έδειξε ότι προσπαθώντας να ικανοποιήσω τις προσδοκίες των γονιών μου, χάνω τον εαυτό μου. Ξεχνούσα να παρατηρήσω τι μετράει πραγματικά για μένα. Η απογοήτευση ήταν μια δύσκολη περίοδος, καθώς η αλλαγή ενός μέλους της οικογένειας επηρεάζει αυτόματα και τα υπόλοιπα. Δεν ξεχνάω όμως ποτέ την αίσθηση ελευθερίας που είχα νιώσει, κατανοώντας πλέον ότι δεν έχω λόγο να έχω την παραμικρή ενοχή.

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 19 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη - εικόνα 3

  • Προσπάθησε να καταλάβεις τι μετράει για σένα

Τι έχει αξία στη ζωή σου; Τι δίνει νόημα στην καθημερινότητά σου; Εντοπίζοντας τι είναι σημαντικό για σένα, θα σχηματίσεις μια δυνατή αίσθηση του εαυτού σου και θα χρειάζεσαι όλο και λιγότερο την εξωτερική επιβεβαίωση αφού η επιβεβαίωση θα είναι πλέον ένας εσωτερικός μηχανισμός.

  • Βρες τα θετικά σου χαρακτηριστικά

Αν προβάλεις τα θετικά σου στους άλλους, αυτά θα παρατηρούν σε εσένα. Κάποιος που σκέφτεται αρνητικά για τον εαυτό του, με έναν μαγικό τρόπο προκαλεί την αρνητική κριτική των άλλων.

  • Διαπραγματεύσου τα «θέλω» σου

Το ότι ζητάω δε σημαίνει ότι δε θα δεχτώ απόρριψη. Μπορεί να κάνεις το μεγάλο βήμα και να μιλήσεις για αυτά που σε ενοχλούν ή να ζητήσεις αυτά που χρειάζεσαι και οι άλλοι να μην ανταποκριθούν. Αυτό είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο (ίσως το πιο πιθανό, από τη στιγμή που οι άλλοι έμαθαν ότι εσύ είσαι «ο εύκολος» που κάνει τα χατίρια). Τότε είναι η ώρα για την διαπραγμάτευση. Μην απογοητευτείς που αμέσως δε θα ακουστείς…

Ανάλυσέ το: Γράμμα Νο 19 από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη - εικόνα 4

  • Σταμάτα τη σύγκριση

Είμαι η πιο όμορφη; Είμαι η πιο έξυπνη; Είμαι ο πιο διασκεδαστικός; Αυτό δεν σταματάει ποτέ. Πάντα κάπου κάποιος ή κάποια θα υπάρχει που θα είναι πιο πολύ αλλά και πιο λίγο από σένα. Ε και; Εξάλλου τα γούστα είναι υποκειμενικά. Δεν χρειάζεται να είσαι ο πιο διασκεδαστικός στο χώρο. Μια ευγενική θετική παρουσία μπορεί να είναι και πιο γοητευτική…

Είναι πολύ όμορφο και σπουδαίο να δίνουμε σε εκείνους που αγαπάμε. Αν όμως πρώτα δεν δίνουμε στον εαυτό μας, κάποια στιγμή δεν θα έχουμε το κουράγιο να προσφέρουμε σε κανέναν….


Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου!
Σ.



Διάβασε επίσης από την Σάντυ Κουτσοσταμάτη:



Aπαγορεύεται η οποιαδήποτε αναπαραγωγή,αντιγραφή, αναδημοσίευση, ανάρτηση ή με οποιοδήποτε τρόπο χρήση των κειμένων της ιστοσελίδας. Οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και τον ποινικό κώδικα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ