Follow us

5 τρόποι να αποφύγεις τις ασθένειες φέτος

Άρρωστη; Όχι εσύ! Οι βιταμίνες, τα τρόφιμα, οι φίλοι σου - όλα παίζουν ρόλο!

healthtips


Άρρωστη; Όχι εσύ!


Οι γυναίκες μπορεί να έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα από τους άντρες, σύμφωνα με το Proceedings of the National Academy of Sciences, αλλά και πάλι περνάμε περίπου τρεις ιώσεις το χρόνο. Αψήφισε τα ποσοστά ισχυροποιώντας τις φυσικές σου άμυνες.

Το μασάζ έχει και άλλα οφέλη
Αν κάνεις συστηματικά ελαφρύ μασάζ για 20 λεπτά μειώνεις τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, εξηγεί η Δρ. Tiffany Field. Διευθύντρια του Ερενητικού Ινσιτούτου Αγγίγματος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Miami. “Το μασάζ ενεργοποιεί το νευρικό σύστημα να μειώσει την παραγωγή κορτιζόλης”, εξηγεί. “Και μειώνοντας την κορτιζόλη, αυξάνεις την αντίδραση του ανοσοποιητικού”.

Θέμα διατροφής
Κατανάλωσε όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά μπορείς. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών βoηθώντας στην καταπολέμηση των ασθενειών (και έχουν και σημαντικές αντιγηραντικές ιδιότητες). "Τα τρόφιμα που περιέχουν αντιοξειδωτικά διατηρούν την υγεία των κυττάρων, έτσι ώστε να μπορεί ο οργανισμός σου να καταπολεμά ιώσεις και εποχικές γρίπες", εξηγεί η Dawn Jackson Blatner, συγγραφέας του βιβλίου "The Flexitarian Diet".

Η φιλία ως μέσο πρόληψης
Ο φίλοι σου έχουν και προστιθέμενη αξία. Τα άτομα που είχαν τις περισσότερες σχέσεις (σε όλες τις μορφές, από φιλικές έως συγγενικές και γειτονικές) έχουν μεγαλύτερη αντίσταση σε μεταδιδόμενες ασθένειες, σύμφωνα με την επιθεώρηση Ηealth Psychology. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των μοναχικών ανθρώπων είναι πιο ευπαθές. “Τα μοναχικά άτομα συχνά εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους, που μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα”, εξηγεί ο Δρ. Sheldon Cohen, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Πήρες το προβιοτικό σου;
Τα διάσημα πλέον προβιοτικα, ζωντανά βακτήρια, ευεργετικά για την υγεία του εντέρου, όχι μόνο καταπολεμούν τα γαστροεντερικά προβλήματα, αλλά μπορούν να επηρεάσουν και τα κύτταρα Τ του οργανισμού, ήτοι τα σημαντικά λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σου. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Postgraduate Medicine, οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινα προβιοτικά, είδα τα κύτταρα Τ να πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο ευπαθείς στις λοιμώξεις. Αν και η πρόσληψή τους μπορεί να γίνει και με τρόφιμα, όπως κυρίως το γιαούρτι, η επικεφαλής της μελέτης, ερευνήτρια Mira Baron συστήνει τα συμπλήρωματα διατροφής.

Αύξησε τα επίπεδα της Βιταμίνης D
Η ευεργετικότατη D ισχυροποιεί τα οστά, καταπολεμά τις φλεγμονές και... φτιάχνει τη διάθεση. Αλλά από ό,τι φαίνεται μπορεί να είναι ισχυρός αντίπαλος των λοιμώξεων. Σε αμερικανική μελέτη τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αναπνευστικά προβλήματα. Άλλη πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι όταν αρρωστήσουν άτομα με υψηλά επίπεδα D, αναρρώνουν ταχύτερα. “Η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό σου να παράγει μία πρωτεΐνη που καταπολεμά τα βακτήρια και τις ιώσεις”, εξηγεί ο Carlos Camargo, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Επειδή είναι δυσκολο να πάρεις αρκετή βιταμίνη D από κάποιο φαγητό (ακόμα και αν τρως συχνα σολομό και γαλακτοκομικά) είναι καλύτερα να επενδύσεις σε ένα διατροφικό συμπλήρωμα. Το καλοκαίρι μας την προσφέρει ο ήλιος, αλλά το χειμώνα όταν ο ήλιος δεν έιναι δυνατός, το σώμα σου παράγει λιγότερη βιταμίνη D.

Photo: Η Anja Rubik για τον Kurt Geiger F/W 2011.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ