Blogs : Ανάλυσέ Το12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2017

Ανάλυσέ Το: Γιατί αλλάζει/ δοκιμάζεται η σχέση μετά το παιδί;

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού παρουσιάζει τους τρόπους για να το αντιμετωπίσεις

Στο γραφείο μου έρχονται πολλά ζευγάρια. Δεν είναι τυχαίο όμως, που τα περισσότερα από αυτά έχουν μικρά παιδιά. Ο ερχομός ενός παιδιού είναι μια μαγική στιγμή για ένα ζευγάρι, μπορεί όμως να αποδειχθεί και μια μεγάλη πρόκληση για τη σχέση τους.

Μετά την αρχική ευφορία, τα ζευγάρια μπορεί να βρουν την προσγείωση στο έδαφος τρομακτική, καθώς η μετάβαση από τη συμβίωση των δύο σε τρεις συνήθως φέρνει στην επιφάνεια προβλήματα. Πρόσφατες μελέτες συγκλίνουν με αυτή την άποψη, δείχνοντας ότι ένα υψηλό ποσοστό ζευγαριών παίρνει διαζύγιο ή τερματίζει τη σχέση σε πέντε χρόνια μετά τον ερχομό ενός μωρού.

Οι γονείς που προσαρμόζονται στους νέους ρόλους, συχνά εκπλήσσονται διαπιστώνοντας ότι υπάρχει ανταγωνιστική συμπεριφορά στη σχέση τους. Αυτό συμβαίνει γιατί και οι δυο πιστεύουν ότι κάνουν το καλύτερο και δεν τους αναγνωρίζεται. Σε αυτή τη φάση το ζευγάρι κινδυνεύει από συναισθήματα θυμού που μπορεί να μετατραπούν ακόμη και σε μίσος. Το να αισθάνεσαι ότι έχεις αναλάβει πολλά, ενώ δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, είναι μια από τις κύριες καταγεγραμμένες αιτίες στους διαπληκτισμούς ανάμεσα στους νέους γονείς. Είναι πολύ κοινό, τις πρώτες ημέρες, μια νέα μητέρα να αισθάνεται ότι δεν έχει καμία υποστήριξη κι έτσι γίνεται επικριτική απέναντι στον πατέρα. Εκείνος μπορεί να αισθάνεται εγκαταλελειμμένος και ανικανοποίητος από τη σχέση. Όσο πιο δυσαρεστημένος νιώθει, τόσο απομακρύνεται από τη μητέρα και το παιδί. Εκείνη αισθάνεται μόνη και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται…

Οδηγός για νέους γονείς

Μείνετε δεμένοι

Κάποιες φορές το να παραμείνετε δεμένοι μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν επιδείξετε ισχυρή θέληση. Πολλές μητέρες, δηλώνουν ότι προσπαθούσαν να γίνουν και πάλι η σύντροφοι, αφήνοντας το κομμάτι της μητρότητας έξω από τη σχέση. Παραδέχονται ότι ήταν δύσκολο, αλλά ότι αυτές οι στιγμές έσωσαν το γάμο τους και  βοήθησαν να μείνουν μαζί με τον σύντροφό τους και σαν ζευγάρι αλλά και σαν γονείς.

Το σεξ ενώνει

Το σεξ μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να επουλώσετε μια τραυματισμένη σχέση, ειδικά αν ένας από τους δύο αισθάνεται συναισθηματικά εγκαταλειμμένος. Μπορεί να είστε  σκληροί ο ένας με τον άλλον και να βρείτε γαλήνη και επικοινωνία αφού κάνετε έρωτα. Αν αυτό δεν γίνεται γιατί είστε εξαντλημένοι, τουλάχιστον βρείτε χρόνο να αγκαλιαστείτε και να έχετε σωματική επαφή.

Ίσως να ακούγεται κάπως τυπικό και επίσημο, όμως το να προγραμματίζετε την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα να περάσετε ένα απόγευμα μαζί, χωρίς ενοχλήσεις και έγνοιες, θα σας κάνει δυνατότερους.

Αποφύγετε τον ανταγωνισμό

Μην πέφτετε στην παγίδα να τσακωθείτε ποιος περνά πιο δύσκολα από τους δύο. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του συντρόφου σας και να πάρετε μια ιδέα του πώς είναι η ζωή του τώρα και πώς αισθάνεται.

Επιβραβεύστε τον/την σύντροφό σας

Η επιβράβευση των προσπαθειών του άλλου είναι το μαγικό κλειδί για την επανένωσή σας. Όταν επιβραβεύουμε κάτι θετικό, αυτό με έναν θαυματουργό τρόπο πολλαπλασιάζεται.

Ξεκλέψτε χρόνο

Να βρίσκετε ευκαιρίες για να περνάτε χρόνο μαζί σαν ζευγάρι, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να ζητήσετε από τους γονείς σας να βοηθήσουν κάνοντας babysitting για ένα απόγευμα.

Επαναπροσδιορίστε τις προσδοκίες σας

Είναι λογικό, αυτά που περιμένατε από τον σύντροφό σας στην αρχή της σχέσης να έχουν αλλάξει. Συζητήστε μαζί του τις καινούριες σας σκέψεις, αλλά μην ξεχνάτε να ζητάτε και όχι να απαιτείται.

Μείνετε ενωμένοι στα δύσκολα

Πολλά ζευγάρια απογοητεύονται για το ότι μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κάτι που είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Αν έχετε ως κοινό στόχο τη συνεργασία, μειώνοντας τους τόνους όλα θα πάνε καλά.

Να είστε καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati
Twitter: S_Koutsostamati
Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

Αναλυσε Το15 Σεπτεμβρίου 2018

Ανάλυσέ Το | 7 Tips για να μάθεις στο παιδί σου την ευγνωμοσύνη

H ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα το οποίο μαθαίνεται και με εξάσκηση, οι γονείς μπορούν εύκολα να το μεταδώσουν στα παιδιά

Αναλυσε Το31 Αυγούστου 2018

Ανάλυσέ Το | Πώς να καλλιεργήσεις νοοτροπία νικητή στο παιδί σου και πώς να γίνει ηγέτης στο σπίτι και στη ζωή του (Μέρος Β)

Παρακάτω σου γράφω συνοπτικά όλα όσα κράτησα και με ενέπνευσαν από το βιβλίο του Robyn Sharma «Η σοφία του γονέα»

Αναλυσε Το19 Αυγούστου 2018

Ανάλυσέ Το | Πώς να καλλιεργήσεις τη νοοτροπία του νικητή στο παιδί σου (Μέρος Α)

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σου αναλύει πώς να ηγηθείς της ζωής σου

Αναλυσε Το01 Αυγούστου 2018

Ανάλυσέ Το | Η μικρή μου κλείνει τα 4 της χρόνια

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη γράφει τις πιο όμορφες ευχές στην κόρη της

Best of network