Follow us

Ανάλυσέ Το: Πώς να αναπτύξεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη σού αναλύει τους τρόπους για να κάνεις καλή εντύπωση, να κρατάς το ενδιαφέρον των άλλων στις συζητήσεις και να κερδίζεις τους άλλους!

Untitlhythed collage

Σου έχει σίγουρα τύχει να γνωρίζεις ανθρώπους που έχουν το χάρισμα να κερδίζουν τους γύρω τους. Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που αγαπάμε στους ανθρώπους; Ποια χαρακτηριστικά μας κάνουν να νιώθουμε πιο οικείοι μαζί τους και πιο άνετοι;

Πώς θα μπορούσες κι εσύ να αναπτύξεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες; Κάτι που θα σε βοηθούσε σε όλους τους τομείς της ζωής σου…

Πιο κάτω, σου γράφω τους τρόπους να κάνεις καλή εντύπωση, να κρατάς το ενδιαφέρον των άλλων στις συζητήσεις και γενικά… να κερδίζεις τους άλλους!

  • Βρες το θέμα

Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με κάποιον που μόλις γνώρισες, ξεκίνα να «πετάς» διαφορετικά θέματα συζητήσεων, σαν δόλωμα. Μίλα για την επικαιρότητα, για κάτι που άκουσες στις ειδήσεις, για την προσπάθεια που έκανε η οικοδέσποινα. Σκέψου δύο φορές τι θα ρωτήσεις. Αν αρχίσεις τα πειράγματα, μπορεί να παρεξηγηθείς γιατί μπορεί να μην ταιριάζει στη αίσθηση του χιούμορ του άλλου. Αν αρχίσεις να καυχιέσαι για κάτι, απλά θα προβάλεις τις ανασφάλειές σου. Μην κάνεις πολλές ερωτήσεις για τα επαγγελματικά του άλλου, αν δεν έχεις δείγματα ότι εργάζεται ή ότι του αρέσει η δουλειά του. Αν παρατηρήσεις κάτι σε κάποιον τρίτο, άφησέ το ασχολίαστο γιατί μπορεί να προσβάλλεις τον άλλον. Για παράδειγμα πες «Δες αυτή την μπλούζα!» Μπορεί ο συνομιλητής σου να προσθέσει «έχω κι εγώ την ίδια» … Επίσης, έτσι θα του δώσεις την εντύπωση ότι μπορεί να σχολιάζεις και τον ίδιο όταν δεν είναι μπροστά.

  • Δείξε ενδιαφέρον.

Ο πιο σίγουρος τρόπος να φανείς ενδιαφέρων, είναι να δείξεις ενδιαφέρον στα λεγόμενα του άλλου. Οι άνθρωποι εκτιμούν το να ακούγονται. Ακόμη κι αν δυσκολεύεσαι στην αρχή, προσπάθησε να βρεις ενδιαφέρον! Ρώτησε κάτι απλό όπως «που θα πας το Σαββατοκύριακο;» Αν η απάντηση είναι «απλά σκοπεύω να δω τον αγώνα» δείξε ενδιαφέρον και ρώτησε τον συνομιλητή σου ποια ομάδα υποστηρίζει. Ρώτησε αν του άρεσε από πάντα το ποδόσφαιρο ή αν παίζει κι ο ίδιος. Πρόσθεσε κι εσύ κάτι για τον εαυτό σου, ώστε να μην μοιάζει με ανάκριση. Αν μιλάς μα κάποιον που οι απόψεις είναι πολύ αντίθετες, μην απογοητευτείς ότι δεν έχεις τίποτα κοινό, αλλά προσπάθησε να καταλάβεις πώς έφτασε να σχηματίσει τις απόψεις του.

  • Μη σκέφτεσαι ότι είσαι στο στόχαστρο

Αν η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν έχεις πετύχει τους στόχους που θα ήθελες, μην νιώθεις ότι είσαι δακτυλοδεικτούμενη. Αν για παράδειγμα σε ρωτήσει κάποιος αν είσαι ελεύθερη ή ανύπαντρη μπορείς να απαντήσεις ότι είσαι ευτυχισμένη ελεύθερη και να κλείσεις τις πόρτες σε ενδεχόμενες ανακρίσεις. Μπορείς επίσης να αναφέρεις κάποια αποτυχημένα τελευταία ραντεβού ως αστεία περιστατικά στη ζωή σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αυτοσαρκάζονται θεωρούνται πιο γοητευτικοί.

  • Κάνε τις συστάσεις

Σύστησε τους φίλους ή γνωστούς σου μεταξύ τους. Παίξε δηλαδή το ρόλο της οικοδέσποινας. Αυτό βοηθάει στις εργασιακές συγκεντρώσεις όπου υπάρχουν θέματα ιεραρχίας. Κάνε τις συστάσεις, σύστησε τον εργοδότη σου με κάποιον, κάνε την εισαγωγή μιας συζήτησης και μετά παίξε περισσότερο το ρόλο του ακροατή.

  • Διαχειρίσου το άγχος

Έχεις άγχος για το αν θα κερδίσεις τις εντυπώσεις ή όχι; Αυτοί οι φόβοι συνήθως προκαλούν συμπτώματα όπως εφίδρωση, ταχυπαλμίες, νευρικές κινήσεις (όπως τρέμουλο χειλιών ή τρεμόπαιγμα ματιών) και πολλά άλλα… Το άγχος φανερώνει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αν δεν εκτιμάς τον εαυτό σου, πώς περιμένεις να σε εκτιμήσουν οι άλλοι; Ένας από τις πιο αποτελεσματικούς τρόπους που βοηθούν στην μείωση του κοινωνικού άγχους, είναι η μάθηση της εμπιστοσύνης στους εαυτούς μας. Προσδιόρισε ποια είναι τα πράγματα για τα οποία νοιάζεσαι, τι δίνει νόημα στη ζωή σου και τι εκτιμάς στον εαυτό σου. Έτσι, θα αποκτήσεις μια βασική αίσθηση του εαυτού σου, η οποία μειώνει την ανάγκη για εξωτερική επιβεβαίωση.

  • Δεν πρόκειται για ανταγωνισμό

Μην σκέφτεσαι αν είσαι η πιο όμορφη, έξυπνη ή καλοντυμένη παρουσία. Οι κοινωνικές συναναστροφές δεν θέλουν ανταγωνισμό. Μια μικρή ιστορία που φανερώνει μια δική σου αδυναμία (την ανικανότητά σου στο μαγείρεμα για παράδειγμα) προκαλεί συμπάθεια. Μας αρέσει να συναναστρεφόμαστε ανθρώπους που προβάλουν μια αδυναμία τους, η οποία ταυτόχρονα φανερώνει αυτοπεποίθηση.

Να είσαι καλά και να προσέχεις τον εαυτό σου.

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati

Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ