Follow us

Ανάλυσέ Το | 10 τρόποι για να τονώσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου

Οι 10 καλύτερες συμβουλές από την Σάντυ Κουστοσταμάτη και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση τα παιδιά!

Οι 10 καλύτερες συμβουλές από την Σάντυ Κουστοσταμάτη και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση τα παιδιά!

Ανάλυσέ Το | 10 τρόποι για να τονώσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου

Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από έναν γονέα από αυτό της αυτοπεποίθησης. Το πιο σημαντικό εφόδιο, το οποίο θα συνοδεύει το παιδί σε όλη του τη ζωή.

Τι είναι η αυτοπεποίθηση;

Η αυτοπεποίθηση ορίζεται ως η απόλυτη πίστη προς τον εαυτό και τις ικανότητες μας και συμπεριλαμβάνει τον αυτοσεβασμό και την πεποίθηση ότι είμαστε ικανοί να φέρουμε εις πέρας και να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση, δίλημμα ή εμπόδιο παρουσιαστεί στη ζωή μας.

Η αυτοπεποίθηση είναι αυτά που λέμε στον εαυτό μας για τον εαυτό μας. Όταν ένα παιδί έχει αυτοπεποίθηση, φαίνεται από χιλιόμετρα μακριά. Συνήθως αυτά τα παιδιά είναι πιο χαμογελαστά, ήρεμα και ταυτόχρονα δυναμικά και χαρούμενα. Διεκδικούν αυτά που χρειάζονται αλλά δεν απογοητεύονται όταν δεν τα καταφέρνουν. Είναι τα παιδιά που πιστεύουν στις ικανότητές τους και βλέπουν θετικά τον εαυτό τους, αποδεχόμενα τα ελαττώματα τους. Νιώθουν καλά με την προσπάθεια που θα καταβάλλουν, άσχετα με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Οι έρευνες δείχνουν ότι όποιος έχει αυτοπεποίθηση έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει στους σημαντικούς για εκείνον τομείς αλλά και περισσότερες πιθανότητες στην ευτυχία.

Ανάλυσέ Το | 10 τρόποι για να τονώσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου

Ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου κάνοντας τα εξής:

1. Γίνε ο θετικός καθρέφτης του

Το παιδί βλέπει τον εαυτό του στα μάτια σου. Αν εσύ το βλέπεις θετικά, νιώθει θετικά, αν βλέπεις σε εκείνο λάθη και αδυναμίες, θα νιώθει ανίκανο και αδύναμο. Αν έχει κάποια χαρακτηριστικά που για σένα είναι ελαττώματα, αναθεώρησε και ανακάλυψε τον δικό του μοναδικό εαυτό. (Επισκέψου το αντίστοιχο άρθρο μου για την επιβράβευση)

2. Εστίασε στην προσπάθεια

Όσο το παιδί είναι μικρό, άφησέ το να προσπαθεί με ό,τι καταπιάνεται. Μην του φτιάξεις εσύ το παζλ, μην βάλεις εσύ τον κύβο επάνω στον άλλο, μην ξεκολλήσεις εσύ το αυτοκόλλητο. Δείξε του πώς γίνεται και άφησέ το να το προσπαθήσει, μην εστιάσεις στο αν το κατάφερε, αλλά στην προσπάθεια. Πες το «μπράβο» πριν το αποτέλεσμα!

Ανάλυσέ Το | 10 τρόποι για να τονώσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου - εικόνα 2

3. Κράτησε τους φόβους σου υπό έλεγχο

Άφησε το να προσπαθήσει να ανέβει τη σκάλα, πρόσεξέ το διακριτικά, αντί να του λες συνέχεια «πρόσεχε» ή να το βοηθάς περισσότερο από αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Αν είναι μεγαλύτερης ηλικίας, ενημέρωσέ το για τους κινδύνους, όμως μην τους παρουσιάσεις σαν δεδομένους. Μην το μάθεις να ζει με φόβο και μην το μάθεις να αποφεύγει καταστάσεις αν τις φοβάται. Πίστεψε πρώτη εσύ στις ικανότητές του. Δείξε στο παιδί όση εμπιστοσύνη μπορείς. (διάβασε το σχετικό άρθρο μου για τις φοβίες)

4. «Έγινα θυσία για σένα»…

Μην λες συνεχώς στο παιδί πόσες θυσίες κάνεις για χάρη του. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να μειώνεις την αυτοαξία του και να το γεμίζεις με ενοχές και αμφιβολίες για τον εαυτό του. Δεν θα σε εκτιμήσεις με αυτό τον τρόπο περισσότερο.

5. Οι μικρές μαγικές κινήσεις

  • Βάλε ένα ενθαρρυντικό σημείωμα μέσα στην κασετίνα του.
  • Αγόρασε την δική του κούπα και σερβίτσιο.
  • Κόλλησε στον τοίχο τις ζωγραφιές του παιδιού
  • Προσπάθησε να κοιτάς το παιδί στα μάτια και να κατεβαίνεις στο ύψος του
  • Δώσε σημασία στα γενέθλια του παιδιού, φρόντισε να τα γιορτάζει πάντα
  • Δημιούργησε μια γωνία στο σπίτι με τα «επιτεύγματά» του (δεν χρειάζεται να είναι μόνο κάτι στο οποίο είχε πρωτιά, αλλά κάτι που συμμετείχε και του άρεσε)
Ανάλυσέ Το | 10 τρόποι για να τονώσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου - εικόνα 3

6. Η παγίδα της υπερπροστατευτικότητας

Προσπάθησε να μην τον έχεις σαν πρίγκιπα… Μην ξεχνάς ότι η δουλειά σου είναι να τον/την προετοιμάσεις για τον πραγματικό κόσμο, στον οποίο μπορεί να νιώσει απογοητεύσεις, να ακούει συχνά «όχι» και ίσως να χρειάζεται να αντιμετωπίσει μόνος πολλές και ίσως δύσκολες καταστάσεις. Χρειάζεται να του δημιουργήσεις την πεποίθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει στα δύσκολα.

7. Για το παιδί είναι σημαντικό!

Μπορεί τα προβλήματα του παιδιού να σου φαίνονται ασήμαντα ή αστεία, όμως για εκείνο είναι πολύ σημαντικά. Μην το κοροϊδεύεις και μην το χλευάζεις όταν θα σου ομολογήσει κάτι που το προβληματίζει. Άκουσε προσεκτικά ό,τι έχει να σου πει και πες του τη γνώμη σου χωρίς να την επιβάλεις.

8. Μην θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους

Πες στο παιδί «ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις» αλλά μην θέτεις στόχους που δεν είναι έτοιμο να πετύχει. Θα απογοητεύεται βλέποντας ότι δεν τα καταφέρνει ποτέ και θα κατηγορεί τον εαυτό του.

Ανάλυσέ Το | 10 τρόποι για να τονώσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού σου - εικόνα 4

9. Κράτησε την πιο τρυφερή ματιά σου

Μόλις μπεις στο σπίτι αγκάλιασέ το, φίλησέ το και κράτησε την πιο ζεστή ματιά σου για εκείνο.

10. Εσύ είσαι το πρότυπό του

Το παιδί παρακολουθεί αδιάκοπα και μιμείται την συμπεριφορά σου. Η δική σου πεποίθηση για τον εαυτό σου θα μεταφερθεί και στο παιδί σου. Aν όταν κάνεις ένα λάθος τα βάζεις με τον εαυτό σου και αντιδράς άσχημα, το παιδί το βλέπει και σκέφτεται «τα λάθη δεν επιτρέπονται, είναι κάτι κακό» Έτσι, όποτε κάνει κάτι λάθος, ακόμη κι αν σε εκείνο προσέχεις τη συμπεριφορά σου, εκείνο θα θυμάται πώς αντιδράς εσύ σε ανάλογες περιστάσεις.

Να είσαι καλά!

Σ.

Ιnstagram : sandy_koutsostamati

Twitter: S_Koutsostamati Facebook page: Σάντυ Κουτσοσταμάτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για τάσεις και νέα στη Μόδα, Celebrity και Gossip News στο missbloom.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ